25. maja 2019

Veliko presenečenje in super zmaga v ženski ter silovit zaključek v moški preizkušnji. Prva zmaga za Američanko in če se ne motimo 5. zmaga za Nizozemca. Tanja Žakelj solidno, z zelo majhnim zaostankom.

V petek popoldan suha podlaga, malce sonca in na 16 stopinj ogreto ozračje. Pravo nasprotje četrtkovemu deževju. Hiter, sprinterski krog, z dvema tehničnima, a zelo hitrima odsekoma. Presenetljiva, a zaslužena zmaga v ženski kategoriji ter spektakularen pobeg zmagovalca moške kategorije. Tanja Žakelj (Unior/Devinci) v Visočini Areni tri mesta višje kot v Albstadtu, a še vedno premalo za start iz prvih dveh vrst v nedeljskem olimpijskem krosu.

Ženske

Po prvem krogu je v drugega prva zavila Kanadčanka Haley Smith (Norco Factory Racing). Skupina deklet pa je bila zelo strnjena tudi v drugem krogu. Pobegov ni bilo. In tudi v tretji krog je šla prva Smithova. Tanja Žakelj se je v prvih krogih držala med 20. in 25. mestom. Nato je šla Nemka Nadine Rieder v četrti krog kot vodilna, sledil je premik najboljših akterk olimpijskega krosa v ospredje.

Nekaj taktične vožnje, v zadnjih treh krogih pa je pobudo na čelu skupine prevzela Američanka Chloe Woodruff. V sedmem krogu se je podala na samostojni pobeg in si takoj privozila nekaj deset metrov prednosti. Ostala dekleta so čakala in se še niso odločila napadati, Woodruffova pa je nadaljevala v svojem ritmu in razlika pred vstopom v predzadnji krog je znašala celih 14 sekund!

V zadnjem krogu so vse favoritinje sicer pospešile, a premalo, da bi ujele hitro Američanko. Chloe Woodruff je pri svojih enaintridesetih letih slavila prvo zmago v svetovnem pokalu.

Na drugo mesto se je v silovitem zaključku uvrstila Britanka Annie Last (KMC – EKOI – Orbea), tretja je bila Švicarka Jolanda Neff (Trek Factory Racing XC),.Na četrto mesto se je uvrstila zmagovalka kratkega krosa v Albstadtu Američanka Kate Courtney (Scott – Sram MTB Racing). Tanja Žakelj se je morala zadovoljiti s 30. mestom, njen zaostanek pa le 23 sekund, kar je mnogo bolje kot pred tednom dni v Albstadtu.

Moški

Od starta in cel prvi krog je bila viožnja dokaj zadržana in nihče ni posebej silil v ospredje. V drugem je prevzel pobudo Brazilec Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing). Nato pa strnjena in hitra vožnja skozi cel krog.

V tretjem krogu pa na odseku BMX atraktiven padec Švicarja Andrija Frischknechta (Scott Sram MTB Racing), ki je s kolesa skoraj zbil še moštvenega kolega Nina Schurterja.

V četrtem krogu je Avancini še malce navil tempo, sledil mu je le Novozelandec Anton Cooper, (Trek Factory Racing XC) in pred vstopom v peti krog sta si nabrala nekaj prednosti.

Nato je na Trekovem XC “prototipu” pobudo prevzel Cooper. Priključek sta hotela narediti Nizozemec Mathieu van der Poel (Corendon – Circus) in Schurter, a sta ga skupaj s preostankom glavnine uspela ujeti šele po pol kroga.

Nato pa v tretjini šestega kroga hud pospešek van der Poela, ki si je v le nekaj sto metrih nabral precejšnjo prednost ter v sedmi krog vstopil s sedmimi sekundami pred domačinom Ondrejem Cinkom (KROSS Racing Team) in druščino.

Ko je Nizozemec delal “intervale” in se vozil osamljen na prvem mestu, je skupina vozila čisto skupaj in taktizirala, van der Poel pa je v osmi krog vstopil s kar 11 sekundami prednosti. V predzadnji krog je van der Poel vstopil z osmimi sekundami prednosti, zadaj pa samo strnjena vožnja in taktiziranje ostalih favoritov – Avancinija, Schurterja, Sarrouja, Flueckigerja.

Po polovici devetega kroga je pobudo zopet prevzel Avancini in vlekel skupino bližje van der Poelu. V pomoč mu je bil Kanadčan Peter Disera (Norco Factory Team).

Van der Poel je rutinirano vozil do cilja, a silovit pospešek skupine zadaj, je obetal razburljiv zaključek. Najbolj se mu je približal Francoz Maxime Marote (Cannondale Factory Racing), tretji je bil Avancini, četrti pa Schurter.

Vrstni redi na uci.org

Posnetek obeh voženj si lahko ogledaš na Redbull TV

Naslovna fotografija Grega Stopar/Unior Devinci Factory Racing

Preberi še
Nove Mesto: Krog z Antonom
Ta vikend: Svetovni pokal se seli v Nove Mesto

Sledite nam