1. aprila 2018

Primerilo se je na Predarlberškem v Avstriji, kjer so gozdni požar pod žičnico pripisali preveč zagretemu spustašu in njegovim preveč razgretim zavoram.

Skoraj neverjetna novica prihaja s Predarlberškega v Avstriji: pod gondolo smučišča Muttersberg nad Bludenzom, na prisojni strani, kjer je sneg že skopnel, je izbruhnil gozdni požar, ki so ga pripisali gorskemu kolesarju. Natančneje razgretemu zavornemu rotorju na njegovem kolesu. Kolesar si je očitno po napornem spustu, ki je moral vsebovati tudi obilico zaviranja, želel malo oddahniti na travniku, kolo z razbeljenima zavorama je odložil v suho travo in … imamo gozdni požar!

Sprva je ogenj skušal pogasiti sam, nato pa je poklical gasilce, ki so ga z dvema helikopterjema uspeli pogasiti v dveh urah.

Saj ni res, pa je

Zgodba bi bila še bolj neverjetna le, če bi se zgodila na drugi strani doline, v kolesarskem parku Brandnertal (brand = požar).

Kolesar je menda uporabljal zavore, ki se začnejo s črko S. Slik kolesa ni, tako da ni povsem izključeno, da ni uporabljal težjega e-kolesa, ki precej bolj obremenjuje zavore. Da so e-kolesarji že sami malo težji in da so e-kolesa najbolj priljubljena v nemškem govornem prostoru, pa sta dejstvi.

Smo pa na nemškem forumu našli informacije, da je fant morda najprej prižgal druge vrste travo, preden se je vnel travnik. V tem primeru so bile vroče zavore morda le dober izgovor.

Lahko rotorji zanetijo požar?

Zavorni rotorji na motornem kolesu ali kolesu naj bi dosegli temperaturo okoli 400 stopinj Celzija, verjetnejših je 300 stopinj. Vsekakor približno polovico temperature plamena vžigalice. Vendar, če se da ogenj zanetiti z lokom in svedrom …

Še en razlog več, da na spustu ne visiš na zavorah. Takšnih, ki bi dobro delovale, če jih ves čas držiš, še niso naredili. Vsekakor pa bomo odslej bolj pozorni ob odlaganju koles po dolgem spustu.

Nasprotniki kolutnih zavor med gorskimi kolesarji so že izumrli, med cestnimi pa jih je še veliko in so kar veseli še enega razloga proti. Da le tak primer ne prilije olja na ogenj nasprotnikom kolesarjenja v gozdovih.

Sledite nam