7. maja 2017

V Mariboru so porušili znameniti dirt park. A brez skrbi, nastaja nov, boljši!

Tik pred novo sezono so člani kolesarskega društva Den Devils poprijeli za najrazličnejša orodja in zrušili do sedaj edini dirt park v Mariboru. A ne zato, da bi tam nastal kakšen nakupovalni center, ampak da bodo park zgradili na novo.

Dirti ob BMX progi, ki veljajo za enega največjih javno dostopnih poligonov daleč naokoli, so s pomočjo dobrega ducata članov društva in prostovoljcev takoj po prvomajskih praznikih začeli dobivati novo, lepšo in modernejšo podobo.

Z donacijami lokalnih podjetnikov in posameznkov, ki so prispevali material za izdelavo ogrodij za pomična vzletišča, so le ta, ki bodo največja novost parka, zvarili že v februarju.

Trenutno potekajo zemeljska dela, tudi s pomočjo gradbene mehanizacije.

Marko Draguljić, eden izmed glavnih pobudnikov prenove:

“Ja … smo imeli kar štalo zdaj dva dni ob malce neslani šali, da rušimo vse skupaj … je bil cel vik in krik. Kar je dobro videti … ljudem ni vseeno!

Kar se tiče prenove. Zadnjih 7 let smo bili absolutno edini javno dostopen dirt park daleč naokrog. Z okoli 40 dirt skoki, ki so potrebovali nenehno nego, ter so bili precej občutljivi na vreme ter okolico.

Dobra lastnost teh dirt skakalnic je, da so se skoki nenehno izboljševali ter rasli z nami, dokler niso na neki točki skoraj prerasli nas samih, ter postali prevelik zalogaj za mlajše in začetnike.

Z leti smo poleg skokov zrasli tudi mi – skakalci in šejperji, ter izgubili marsikatero prosto uro v dnevu namenjeno parku. Zato smo se odločili prilagoditi park tako nam vzdrževalcem, kot tudi ostalim uporabnikom parka.

Tako bo imel park premična jekleno-lesena vzletišča, ki bodo brez vzdrževanj. Bo tudi več skokov brez vmesnih lukenj, skratka park bo precej prijaznejši.

V nekaterih očeh tekmovalcev bi videli korak za 10 let nazaj, spet v drugih pa za 10 naprej. Čas pa bo pokazal svoje. Komaj čakam!”

Fotografije Jernej Zadravec

Sledite nam