Freestyle gradimo skupaj
Ciklo Centar Wheelbase Maxxis Freestyle Giant SloEnduro
8. junija 2015

V Fort Williamu zmagi Athertonove in Minnaarja, Pandur in Vauh na tleh, Žabjek in Otoničar poškodovana. Ergaver 7. v 4X.

Druga dirka v spustu za svetovni pokal je bila v Fort Williamu na Škotskem. Dolga proga je doživela nekaj sprememb, novi odseki pa so bili v mokrih razmerah zelo zahtevni. Zaradi vetra v soboto ni bilo kvalifikacij, prestavili so jih na nedeljo pred finalom.

V finalu sta zmagovalca postala Britanka Rachel Atherton in Južnoafričan Greg Minnaar, ki je tu zmagal petič, skupno pa sedemnajstič in se tako po številu zmag v svetovnem pokalu izenačil s svojim kolegom v ekipi Santa Cruz Syndicate Stevom Peatom. Rachel je tudi nova vodilna v razvrstitvi, pri moških je vodstvo prevzel Američan Aaron Gwin, ki je bil tu drugi.

Žal v finalu tokrat ni bilo Slovencev. Zarja Černilogar (Unior Tools Team) še vedno okreva po operaciji ramena, ki si ga je poškodovala na prvi dirki v Franciji. V kvalifikacijah sta nastopila Žiga Pandur (Unior Tools Team) in Miran Vauh (Črn trn), a sta oba padla in bila prepočasna za uvrstitev v finale. Žiga e bil na prvem vmesnem času še 25. najhitrejši, nato pa ga je pri poganjanju upočasnila še okvara. Žiga je dosegel 91., Miri pa 118. čas kvalifikacij. Že na petkovem treningu si je zapestje poškodoval Jure Žabjek, Unior pa je na enak način v nedeljo na jutranjem treningu izgubil še mladinca Nala Otoničarja.

Zato pa so imeli pri Unior Tools Teamu napeto nedeljo z domačinoma, Škotoma Ruaridhom Cunninghamom in Reecom Wilsonom. Mladi Reece je bil v kvalifikacijah kar 12. najhitrejši, Ruaridh pa 22. Na koncu je bil v finalu uspešnejši slednji z 21. mestom, Reece pa ga je pošteno lomil in bil 61. Poročilo na strani UTT

Naslednja dirka pokala bo že ta konec tedna v Leogangu v Avstriji.

Vrstni redi in vse ostalo o svetovnem pokalu

Posnetek finala na redbull.tv

4X

V Fort Williamu je bila tudi druga dirka serije 4X Pro Tour, kot edini Slovenec je na njej nastopil naš državni prvak Mitja Ergaver (Črn trn). Po Urbanu Rotniku na prvi dirki v Winterbergu smo imeli tudi tokrat predstavnika v osmini finala. Mitja je bil v kvalifikacijah osmi, na koncu pa sedmi.

“Odlična dirka je bila z veliko prehitevanji, čeprv je bilo vreme slabo, z vetrom in dežjem. V četrtfinalu sem dobro prehitel na skalah in napredoval, nato pa sem v polfinalu padel. S sedmim mestom sem zelo zadovoljen,” pravi Mitja.

Poročilo z vrstnim redom na 4xprotour.com

Na uvodni fotografiji iz škotskega Višavja je Žiga Pandur, foto Klemen Humar

Freestyle gradimo skupaj
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam