30. maja 2016

Zmagovalca Endura Cerkno, druge preizkušnje serije SloEnduro, sta Avstrijka Petra Bernhardt (Radlager) in Vid Peršak (Gaes Orbea Enduro Crew).

Zmagovalca Endura Cerkno, druge preizkušnje serije SloEnduro, sta Avstrijka Petra Bernhardt (Radlager) in Vid Peršak (Gaes Orbea Enduro Crew).

Lanski prvak SloEndura Peršak je dobil že sobotni prolog v Cerknem, nato pa še štiri od petih nedeljskih hitrostnih preizkušenj v smučarskem centru Cerkno in okolici. Le v najdaljši tretji, ki je bila najdaljša in je zato nosila tudi ime Kenda SuperEtapa in prinašala posebne nagrade za najhitrejše, je zmaga pripadla Avstrijcu Danielu Schemmlu (Cube Action Team).

Član domačega Pedal Racing Teama iz Cerknega Tadej Razpet, ki je bil v prologu drugi, je v nedeljo nekaj časa držal to uvstitev. Naposled pa jo je prepustil Schemmlu, zmagovalcu prve dirke serije, Enduro 3 Camini v Dolini pri Trstu pred poldrugim mesecem, in se zadovoljil s tretjim mestom. Drugi domači kolesar, mladi Jan Štucin, ki je bil v prologu tretji, pa je v nedeljo v drugi etapi z zlomljenim zapestjem zaključil dirko.

V peterici sta končala še Avstrijec Kevin Maderegger (Ghost Factory Racing Riot Team) na 4. in Kristijan Medvešček (Kamplc Racing Team) na 5. mestu.

Med ženskami je Petra Bernhardt v prologu sicer zaostala za rojakinjo Yano Dobnig (RLM Mondraker Racing Team), nato pa v nedeljo dobila vseh pet etap s Kendino SuperEtapo vred. Nekdanja vrhunska tekmovalka v spustu je slavila zmago z več kot minuto prednosti. Tretje mesto je zasedla Italijanka Giulia Albanese (UC Caprivesi).

Med mladinci je zmagal Matjaž Istenič (Energijateam.com), v mlajši veteranski kategoriji Robert Kordež (Black Hole Enduro Team), v starejši Avstrijec Cri Maierhofer (Radlager) in v kategoriji hobi Dušan Oblak (Servis Oblak Žiri).

Nastopilo je nastopilo 125 kolesark in kolesarjev iz šestih držav.


Nejc, imaš kakšno sliko Petre brez čelade? 🙂

Izjave najhitrejših

“Pretiraval sem, skočil sem vse, kar se je dalo,” je povedal še ne 20-letni Vid, ki bo do četrte dirke svetovne enduro serije sredi julija v La Thuilli v Franciji prekinil sezono in se posvetil izpitom v prvem letniku fakultete za šport. “Lahko bi manj tvegal, pa bi bilo tudi v redu. Se bo pa naslednjič zdelo bolj počasi … Trikrat sem bil na tleh zaradi trapastih napak, padca koncentracije. Na splošno pa v redu, prvič sem dobil tudi prolog. Proge so bile dobre.”

Njegov vrstnik Daniel pa: “Razen zadnje etape, ko me je odneslo s proge, mi je šlo dobro. Za menoj je težak teden na kolesu. V prvi etapi sem bil utrujen, nato pa je šlo vse bolje. Zadovoljen sem, tudi dirka je bila spet zelo dobra!” Daniela sta na Irskem, ko je bil Vid drugi med mlajšimi od 21 let, ustavila dva defekta.

In še domači junak Tadej: “Naredil sem le nekaj manjših napak. V suhem je bila proga hitra in je bilo kar nevarno. Vesel sem, da je dogodek uspel, ves teden smo trdo delali. In da ni bilo težjih poškodb.” Je bil domač teren prednost? Tadej: “Velika ne, saj so tudi drugi v petek in soboto trenirali s hitro sedežnico in so lahko dobro spoznali progi v parku. Morda bolj na Superetapi na Rupnikovi liniji, kjer je trening zamudnejši, a tam tudi mi ne vozimo veliko, odkar imamo tu park.”

Za Petro, nekdanjo vrhunsko tekmovalko v spustu, je bil to sploh prva enduro dirka! “Prijatelji so me nagovorili,” je povedala. “Vsi so bili zelo prijazni in spomnila sem se časov, ko sem tekmovala v svetovnem pokalu v spustu … zelo sem bila vesela. Ta dirka mi veliko pomeni tudi zato, ker sem imela pred pol leta operacijo medvretenčne ploščice. Nisem vedela, če bom zdržala toliko ur na kolesu, a je bilo dva dni vse v redu. Etape so mi bile zelo všeč in kot vedno na dirkah v Sloveniji je bilo vse odlično!”

Razplet izgubljenega čipa

V nedeljski tretji etapi, Kendini SuperEtapi na Rupnikovi liniji, je Peršak po padcu izgubil čip za merjenje časa. Kot je zapisano v pravilih za primer neizmerjenega časa, so mu v rezultatih sprva dodelili uvrstitev, enako njegovi povprečni uvrstitvi na dirki – torej čas zmagovalca. Naknadno pa so ta čas zamenjali s (približno pet sekund slabšim) časom, izmerjenim z drugo napravo – kamero prireditelja, ki jo je Vid nosil na svoji čeladi. Končni vrstni red se zato ni spremenil, rešitev pa je bolj fer zaradi seštevanja časov Kendinih SuperEtap skozi vso sezono.

{loadposition inside}

Nadaljevanje v Bovcu

Tretja dirka serije SloEnduro bo Soča enduro v Bovcu 25. in 26. junija, še prej pa sta na vrsti dve preizkušnji serije enodnevnih dirk SloEnduro 4Fun: že naslednji konec tedna 5. junija Enduro Gradec na avstrijskem Štajerskem (tudi s Schemmlom, saj je to njegova domača dirka) in 19. junija Enduro Krvavec.

www.sloenduro.com

Obišči še
Enduro Cerkno: Video in lestvica
Prvi zmagi v seriji SloEnduro 2016 Avstrijcema

Na uvodni fotografiji je Vid, vse foto Nejc Bole

Vrstni redi Enduro Cerkno 2016

Enduro Cerkno po etapah

Sledite nam