12. marca 2017

546 kolesark in kolesarjev iz štirih držav na kraškem mtb maratonu v odličnih razmerah, glavni zmagi tokrat v Italijo.

Najprijetnejši dan letos, brez oblačka in brez vetrca. Petnajst stopinj, ki so se čutile kot dvajset. V takšnih razmerah se je danes ob 10. uri iz Mirna na Kras pognalo nič manj kot 546 kolesark in kolesarjev (lani 490), večinoma iz Hrvaške, Italije in Slovenije, kljukico pa smo lahko dodali tudi pri avstrijski zastavici.

Po 40 kilometrih pete izvedbe Kras krosa z 850 višinskimi metri vzponov je bil tokrat po dveh letih prevlade kamniškega Calcit bike teama zopet prvi v cilju Italijan. Diego Cargnelutti (Wilier) iz Gemone je ciljno črto prečkal nekaj dolžin kolesa pred rojakom Andreom Bravinom (UC Caprivesi). Minuto pozneje sta prišla še zmagovalec izpred dveh let Boštjan Hribovšek (Calcit bike team) na tretjem in Matej Lovše (Tuš team) na četrtem mestu.


Vodilna četverica: Hribovšek, Lovše, Italijana

Matej je vse do zadnjega držal tretje mesto, na koncu pa … “Na koncu sem kolesaril preveč ležerno, na koncu spusta v cilj sem za seboj zaslišal Boštjana, skupaj sva šla v zadnja dva zavoja, a sem se predal,” je povedal Matej, amaterski svetovni prvak v vožnji na čas.

“Italijana sta ves čas sodelovala in napadala, v zadnjem vzponu se je razlika med njima in nama z Matejem povečala,” pa je razplet opisal Hribovšek, ki je šel na spust za Lovšetom, nato pa pritisnil na zadnji asfaltni ravnini in vzponom pred ciljem ter vrnil v igro za skupne stopničke.


Bravin pred poznejšim zmagovalcem Cargneluttijem na spustu proti Mirnu

Peterico je že z dvema minutama zaostanka za Lovšetom zaokrožil novopečeni Calcitovec Jure Belak, sledila mu je še trojica Slovencev: Gregor Krajnc (Calcit) na 6., Borut Ramšak (Metalac/Ganesha) na 7. in lanski zmagovalec Luka Tavčar (Calcit) na 8. mestu

Tudi pri ženskah je Calcit zmago prepustil Italijanki, lanska zmagovalka Tina Perše je ni branila. Najhitrejša je bila Nicol Guidolin (ASD Gruppo Vulkan MTB) pred Natalijo Anderluh (Bicikel.com) in Majo Zavrl (Pohorc ufa.si).

{loadposition inside}
Ob takšnem številu udeležencev je gneča na vseh zožitvah na progi – na enoslednicah, ki jih tako radi vidimo na maratonih. Za začetek pa že kar na vzponu po cesti. Prehitevanje pa je zelo težko. Morda bi prireditelji Ales.ca-racing in DEŠ Fleš lahko razmišljali o štartnih boksih na osnovi uvrstitev iz prejšnjega leta, kot to počno marsikje. Sicer pa klobuk dol, prireditev kot se šika! Največja tekmovalna mtb v Sloveniji, to pa tako ali tako.

Vrstni redi na desfles.si

Preberi še
Kras kros: fotogalerija
Kras kros je v burji še lepši

Sledite nam