20. aprila 2014

Petra Vesela smo tudi tokrat poprosili, da zapiše vtise, ki so nekaj tednov po preizkušnji v Južni Afriki ostali najmočnejši.

Petra Vesela, ki je pred tedni dokončal svoj peti Cape Epic (drugič je štartal skupaj z Nemko Anni Hellstern), smo tudi tokrat poprosili, da zapiše vtise, ki so po južnoafriški preizkušnji ostali najmočnejši. Takole pravi:

Trije tedni so minili od konca Cape Epica in zase lahko rečem, da razmišljam enako kot ob prihodu v cilj zadnje etape. Ko sem pred nekaj meseci videl razpis dirke, dolžino in profile posameznih etap, sem si sam pri sebi dejal, da bo to najverjetneje najlažji Epic. Vendar je bila takoj druga misel – kaj pa, če se tu notri skriva kaj posebnega, kot je mivka, kaki jetere ni možno voziti, strmi, dolgi nevozni vzponi? Letos ni bilo mivke, ni bilo toliko dolgih nevoznih vzponov. Bil pa je dež, blato, kar nekaj rek in potokov, kjer nikoli ne veš, kam zapelješ, ampak k sreči je bilo letos tudi za to poskrbljeno, saj so nam pri teh dolgih prehodih rek kazali linijo, po kateri je potrebno voziti, da se ne prevrneš.

V drugi etapi sva z Anni prišla do reke, ki je bila široka približno 30 m. Pred seboj vidiš tekmovalce, ki skoraj do riti bredejo po reki, ob tem v eni roki na ramenih držijo kolo, z drugo roko pa se držijo za vrv, ki je napeljana čez celo širino reke in jo še dodatno držijo trije reševalci. Takrat te nekako spreleti kar neprijeten občutek. Sam sem najprej na drugo stran odnesel svoje kolo, se potem vrnil nazaj in odnesel še kolo Anni. Reševalci v reki so mi rekli, da sem edini, ki sem storil kaj takega. Vendar zame je to povsem nekaj normalnega, saj je to Cape Epic, dirka dvojic, kjer zame vedno velja, da si je treba medsebojno pomagati in nikoli ampak res nikoli ne smeš zapusti svojega partnerja. Poznam kar nekaj primerov, ko pridejo na Epic kot največji prijatelji, z dirke pa gredo domov pa kot veliki sovražniki.

Midva z Anni sva najboljša ekipa, tako vsaj praviva sama zase. Ni sporov. Je nasmeh, je smeh. Bil je nasmeh sploh po prologu, koder sva oblekla zeleni majici vodilnih med mešanimi dvojicami. V ponedeljkovi prvi etapi sva v šestih urah dirkanja zaostala 10 min za zmagovalcema v kategoriji, a tu so se že kazali znaki Annine bolezni. Torek sva preživela, v sredo sem po dveh urah mislil, da bo že konec, saj je bilo Annino zdravstveno stanje resnično slabo. Resnično sem se bal zanjo, saj sem ji tudi sam rekel, naj odstopi. Bruhanje s kolesa, hiperventiliranje … Kar pri srcu me stisne, ko se spomnim na te trenutke. Ampak Anni se ni predala, borila se je do konca in uspela sva končati etapo. Še zvečer je bila polna optimizma, saj sem dobil njen sms, da se počuti super, da greva v četrtek na etapno zmago. Žal se je v četrtek zjutraj pojavila še povišana telesna temperatura in močan kašelj. Odstop je bil neizbežen. Odstopov je bilo letos res veliko – več kot 20 % in toliko žalostnih, trpečih  in razočaranih obrazov kot letos na Epicu še nisem videl nikoli.

Ni mi bilo lahko gledati Anni, saj sem videl, da je zelo razočarana in obupana, ampak najverjetneje sem bil v teh trenutkih edini, ki sem jo razumel. Ampak Cape Epic bo ponovno drugo leto in kot kaže, bova midva tam ponovno iskala svojo priložnost. Lahko bi rekel, da je bil to zame fizično najlažji Cape Epic. Letos ni bilo tehnično težkih odsekov, bilo pa je ogromno stezic z bandami. Sicer pa boste vse videli v filmu, najverjetneje v času Toura. Tomaž Kovšca in Tilen Žemva sta posnela res veliko materiala.  

Oprema je delovala brezhibno, kolo Cube, gume Saguaro brez defekta, energija-Zip Vit. V drugi etapi mi je s krmila odletela kamera GoPro, nisem niti videl kdaj. Izkazal se je slovenski uvoznik Enaintrideset, ki mi je brezplačno briskrbel novo. Nekje na afriških tleh med levi, antilopami in sloni je tako ostala kamera GoPro.

Cape Epic sem sicer končal sam, ampak tako s svojo kot z Annino štartno številko na hrbu.

www.cape-epic.com

Vsi naši prispevki z letošnjega Cape Epica:
Cape Epic: Pero petič v cilju, drugič kot “outcast” 31. 3. 2014
Cape Epic: Pero in Luka sta ‘solo’ 27. 3. 2013
Cape Epic: Anni in Peter preživela še en težak dan 26. 3. 2014
Cape Epic: Blato in zdravstvene težave Anni 25. 3. 2014
Cape Epic: Težak dan vzpenjanja in spuščanja v dežju 24. 3. 2014
Cape Epic: Anni in Peter najhitrejša mešana dvojica prologa! 23. 3. 2014

Na uvodni fotografiji Anni in Peter na štartu zanju nepozabnega prologa. Vse foto Sportograf.


Pokrovitelji ekipe Etis

 
Sledite nam