Kamenjak Rocky Trails
3. aprila 2023

Kamenjak Rocky Trails XCO in Rocky Trails maraton 2023 sta končana. Močna mednarodna udeležba, stopničke tudi za slovenske tekmovalke in tekmovalce

Nedaleč stran od Pule, v Premanturi in na polotoku Kamenjak, je ta vikend potekal festival gorskega kolesarstva. V soboto se je odvil že 25. Kamenjak Rocky Trails XCO kategorije UCI C1, nedelja pa je bila rezervirana za dirko v gorskokolesarskem maratonu

25. Kamenjak Rocky Trails XCO

Gorski kolesarji in kolesarke iz kar osemnajstih držav, tudi z Nove Zelandije, so zaznamovali najjužnejši del hrvaške Istre. Na startu niso manjkali niti slovenski kolesarji, ki na dirke na Kamenjak hodijo že od vsega začetka.

Ženske elite

V ženski elitni kategoriji odličen start najboljših dveh slovenskih tekmovalk Vite Movrin in Tanje Žakelj, nato pa najprej smola za Vito, nato še za do zadnjega kroga vodilno Tanjo, saj sta obe okusili ostro kamenje Kamenjaka. Zmago je nato osvojila Poljakinja Zuzana Krzystala (Pho3nix Cycling Team), Tanja Žakelj je z dobro minuto zaostanka osvojila drugo, dvajset sekund več je na tretjem mestu zaostala Vita Movrin.

Tole sta po dirki povedali Vita in Tanja:

Vita Movrin (Trinx Factory Team): “Pretekli teden sem se precej slabo počutila, zato nisem vedela, če bom lahko sploh startala. Vesela sem, da sem se uspela sestaviti in iti na start. Od začetka je šlo odlično, potem pa sem počila gumo. Sprva smo jo samo dopumpali, na koncu pa jo je bilo potrebno menjati. Vmes sem še kar grdo padla. Koncec koncev pa sem danes premagala samo sebe in kljub vsem težavam vztrajala in dirko zaključila zadovoljna.”

Tanja Žakelj (Gapp System – Kolofix MTB Racing Team): “Zelo vredu mi je šlo. Počutila sem se presenetljivo dobro, glede na to, da sem zadnje dneve malo prehlajena. Zato sem tudi začela z malo rezerve, pa tudi na spustih nisem šla na polno, a tudi meni z defektom ni bilo prizanešeno.”

Moški elite

Francoz Maxime Loret (Massi) je šest krogov dolgo dirko odpeljal najhitreje in za le deset sekund prehitel drugouvrščenega Nemca Svena Strahleja (Cube Next Generation XC). Tretji je bil Italijan Mirko Tabacchi (RDR Italia Factory), ki je zaostal več kot minuto. Najvišje uvrščeni Slovenec je bil na 18. mestu Matic Kranjec Žagar (Calcit Bike Team).

Kategoriji U17 in U19

V zelo močni mladinski kategoriji (U19) je po štirih krogih premočno slavil Blaž Kavčič (KK Završnica), ki je najbližjega zasledovalca Italijana Alessia Paludgnacha (A.S.D. Bandiziol Cycling Team) prehitel za skoraj minuto in pol, tretji je bil Novozelandec Ethan Woods (Team Talley’s – Kiwi MTB Collective). Med mladinkami je šla zmaga na Novo Zelandijo k Marii Laurie (Team Talley’s – Kiwi MTB Collective).

Kategorijo U17 sta si podredila Poljaka Piotr Hankus in Kociper Mizuro (oba Pho3nix Cycling Team), tretje mesto je osvojil Filip Boškin (MBK Črni Vrh). Med dekleti je bila najmočnejša Meta Tancik (Misser Junior Team).

Mlajše kategorije

V kategoriji do 9 let sta slavila Avstrijec Matteo Godin (Crazy Cross Biker) in Hrvatica Valeria Abramović (BBK Team Rodeo). Hrvata Lovre Juričević (BK Posedarje) in Nicole Nižić (BK Grobnik) sta bila najhitrejša v kategoriji do 11 let. U13 sta si podredila Hrvat David Bernobić (BK Žminj) in Neža Utranker (KD Celje – 2Simpl). Med najstarejšimi v mlajših kategorijah (U15) sta zmagi zabeležila Italijan Giacomo Dalla Pria (Bikers For Ever) in Tajda Šoštarko (Calcit Bike Team).

Veterani

Med najmlajšimi veterani (master 1) je zmagal Italijan Daniel Pozecco (A.S.D.) Flamme Rouge, pri master 2 je bil najhitrejši Mitja Tancik (Energijateam.com), pri master 3 Peter Vesel (Precision Hydration) in pri master 4 Italijan Stefano Lenardon (Gruppo Bastioni Bike A.S.D.).

Vrstni redi moški elite
Vrstni redi ženske elite, mladinci in mladinke
Vrstni redi master in U17
Vrstni redi U9, U11, U13 in U15

9. Rocky Trails maraton

Na trasi, dolgi 20 kilometrov, ta se razteza po celotnem rtu Kamenjak, so tekmovalci in tekmovalke odpeljali različno število krogov. V elitni moški kategoriji se je boj za zmago odločil šele v ciljnem sprintu, ko je po dveh urah, 12 minutah in 53 sekundah prvo mesto osvojil Švicar Casey South. Ta je premagal klubskega sotekmovalca Italijana Jakoba Dorgionija (oba Torpado Factory Team), tretji je bil z več kot tremi minutami zaostanka Nemec Felix Fritzsch (r2-bike.com MTN Crew). Najhitrejši Slovenec je bil na 9. mestu Matic Grošelj (MBK Črni vrh). V ženski kategoriji je zmago slavila Litvanka Katazina Sosna (Torpado Factory Team).

Med mladinci je bil najhitrejši Novozelandec Ethan Woods (Talley’s – Kiwi MTB Collective), najhitrejši slovenski tekmovalec v kategoriji pa na petem mestu Filip Utranker (KD Celje – 2Simpl). Med mladinkami je na najvišjo stopničko stopila Novozelandka Maria Laurie (Talley’s – Kiwi MTB Collective).

Med mlajšimi mladinci (U17) je zmagal Filip Boškin (MBK Črni Vrh), drugi je bil Jaka Utranker (KD Celje – 2Simpl), tretji pa Hrvat Tomislav Grabić (BK Zadar). Med mlajšimi mladinkami so prva tri mesta zasedle Meta Tancik (Misser Junior Team), Nika Mikuž (MBK Črni Vrh) in Nastja Ahačič (Energijateam.com).

Veteranske kategorije na XCM Rocky Trails

Med veterani 1 je zmago osvojil Italijan Daniel Pozzecco (A.S.D. Flamme Rouge), med Slovenci je bil najvišje uvrščen Tadej Podgornik (MBK Črni Vrh). Osvojil je deveto mesto. Veterani 2: zmaga Avstrijcu Markusu Gettlerju (RTR Atus Weiz), Aleš Boškin (MBK Črni Vrh) je bil s četrtim mestom v kategoriji najboljši Slovenec. Peter Vesel (Precision Hydration) je med veterani 3 osvojil prvo mesto. Zmaga v najstarejši veteranski kategoriji je šla v roke Italijanu Mariu Ferfoglii (MBC Trieste), pri veterankah je slavila njegova rojakinja Lara Kocjancic (A.S.D. Flamme Rouge), Martina Utranker (KD Celje – 2Simpl) je bila tretja.

Vrstni redi

Gregor Sikošek z maratona Rocky Trails: zgode in prigode

Gorskokolesarski festival na spletu: rockytrails.bike

Naslovna fotografija Kamenjak Rocky Trails

Preberi še

Končan je dirkaški vikend v Premanturi

Sledite nam