11. junija 2017

Olimpijske igre 2020 – v krosu več žensk in manj moških, novost bo BMX prostega sloga.

Mednarodna kolesarska zveza UCI je v program olimpijskih iger za leto 2020 uvrstila tudi disciplino fristajl BMX. Ob enem so izenačili tudi število moških in žensk v krosu in BMXu.

V želji po popularizaciji ženskega kolesarstva bo število nastopajočih pri ženskah in moških na olimpijskih igrah v Tokiu 2020 enako. Vendar števila niso izenačili z dosedanjim moškim (s 30 na 50), temveč bo nastopilo po 38 tekmovalcev in tekmovalk. To je sporočilo UCI nacionalnim zvezam.

To pomeni skupno 4 mesta manj v krosu. Le ta so bila dodeljena BMXu. Mednarodni olimpijski komite namreč poizkuša število tekmovalcev na igrah obdržati kar se le da enako kot doslej. Da ne bo nesporazuma, moški cestni kolesarji so morali BMX freestylu oddati 14 mest!


Nacionalne kvote za nastop na olimpijskih igrah 2020 še niso jasne. Le-te se bodo izoblikovale v marcu naslednje leto. 12 mest manj v krosu za moške bo kvalifikacije le še zaostrilo. Ni namreč pričakovati, da bodo krčili na strani majhnih, ampak naj bi veliki dobili manj.

A to so le špekulacije in vse bo jasno spomladi naslednje leto.

Več informacij na uci.ch

Naslovna fotografija Sandi Remec

Sledite nam