22. septembra 2012

Na Šumberku pri Domžalah za finale pokala Slovenije v krosu izvedli prvi kratki kros pri nas. Intenzivno, hitro in gledalcem prijazno.

Na Šumberku pri Domžalah, že tradicionalnem prizorišču dirke XC Energija v organizaciji kluba Energija, so letošnji slovenski pokal zaključili nekoliko drugače. Kot prvi v Sloveniji so izvedli dirko v takoimenovanem kratkem krosu, angleško “cross-country short track” ali XCC. Pravila se od tistih za olimpijski kros razlikujejo le v največji dolžini kroga (2 km) in trajanju dirke (med 30 in 60 minutami).

Domžalski krog je bil dolg 2000 metrov s 100 m višinske razlike. Člani so na njem sedemkrat zakrožili v nekaj manj kot 43 minutah z najhitrejšimi krogi pod šestimi minutami. Za gledalce to pomeni opazno bolj zgoščeno akcijo kot pri olimpijskem formatu.

Dirko članov je dobil Matej Lovše, ki je v prvih krogih kolesaril skupaj z Matjažem Budinom. Državni prvak v olimpijskem krosu Budin je na koncu z zaostankom 38 sekund osvojil drugo mesto, tretje je pripadlo Blažu Pristovniku, ki je v zaključku prehitel Boštjana Hribovška. Zmagovalec pokala Slovenije je postal Budin, Lovše pa je z drugega na tretje mesto za točko razlike zrinil Hribovška.

Podobno se je odvila krog krajša dirka članic, v kateri se je Blaža Klemenčič počasi oddaljila od Tanje Žakelj, a le za nekaj sekund.

Med mladinci je prepričljivo zmagal domačin Blaž Kadivec, v dirki veteranov in amaterjev pa je šlo tokrat najbolje Marku Čretniku. Na krajših krogah so se merili tudi tekmovalci pokala mladih.

Ker je dirka štela tudi za pokal Hrvaške, so število udeležencev lepo popravili gostje iz hrvaških klubov.

Fotogalerija

Vrstni redi

člani
1. Matej Lovše (Uni team Cult) 42:37
2. Matjaž Budin (Orbea Geax) +0:38
3. Blaž Pristovnik (Orbea Geax) +1:18
4. Boštjan Hribovšek (Calcit bike team GT) +1:18
5. Samo Rauter (Ganesha team) +3:07

članice
1. Blaža Klemenčič (Falt Oetztal X-Bionic) 39:36
2. Tanja Žakelj (Salcano Factory Team) +5:55
3. Ana Zupan (Energijateam.com) +6:42

Vsi vrstni redi (PDF)

Na uvodni fotografiji prizor takoj po štartu članske dirke, Budin spredaj in Lovše z zeleno čelado še v ozadju. Foto Klemen Humar/klemenhumar.com

Sledite nam