3. februarja 2013

Po 15 letih prirejanja svetovnega prvenstva z gorskimi kolesi brez prestav bo letošnje najbližje Sloveniji doslej: v severozahodni italijanski dolini Aosta.

Cogne v Aosti na skrajnem severozahodu Italije bo od 5. do 7. septembra letos gostil 16. svetovno prvenstvo v singlespeed gorskem kolesarstvu.

O kakšnem slovenskem nastopu na dosedanjih prvenstvih, ki so bila vsa bolj oddaljena od Slovenije (najbližje leta 2004 v Berlinu, kar je bilo sploh edinkrat doslej v celinski Evropi), nimamo podatkov. Priložnost, da se vpišemo v zgodovino shoda singlespeed plemen, je torej enkratna.

Disciplina prvenstva je kros z “dodatki” (pitjem piva in podobnimi veščinami). Kategorij ni, pokalov tudi ne – le tetovaže za prvaka med moškimi in ženskami. Sodelujejo tako XC profiji kot maškare (in maskirani XC profiji). Čeprav se v logotipu pojavljajo barve mavrice, to NI uradno prvenstvo Mednarodne kolesarske zveze.

Posebno uspešna nacija – ne nujno na progi – si pribori pravico organizacije naslednjega prvenstva! Slovenci znamo delat pivo, hribov imamo tudi nekaj, torej …

Na spletni strani sswc2013.it so prijave odprli včeraj (v soboto) in v prvih nekaj urah se je prijavilo 100 kolesarjev iz osemnajstih držav.

Več o singlespeedu kmalu v novi številki slovenske revije Bike. Na mtb.si pa do septembra tudi še marsikaj na to temo.

sswc2013.it
www.facebook.com/sswc2013

SSWC na Wikipediji

Sledite nam