24. marca 2020

Legendarna dirka v Škotskem višavju, ki bi svetovni pokal gostila junija, je odpovedana. Potolažimo se s super dokumentarcem o karieri Steva Peata, ki je od včeraj na ogled na Vimeu.

Ft. William

Še ena v vrsti odpovedi dirk svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu. Tokrat so se za to potezo odločili škotski prireditelji. Ena izmed dirk z najdaljšo tradicijo v svetovnem pokalu, ki je na sporedu že od leta 2002 in za mnoge predstavlja pravo klasiko, je na žalost odpovedana. Tako 6. in 7. junija v Škotskem višavju ne bomo gledali najhitrejših spustašev in spustašic na svetu. Ft. William je tako že druga dirka letos po odpovedi svetovnega pokala na Lošinju ki ne bo imela nadomestnega termina.

Uradna stran nevisrange.co.uk.

Tolažba: “Šefildsko jeklo”

Film Won’t Back Down, zgodba o karieri enega najboljših spustašev zadnjih treh desetletij, ki sta ga režirala Clay Porter in John Lavor, je od včeraj na voljo vsem gledalcem in to brez plačila.

V skoraj dveh urah prikaže Steva Peata v dobrem in slabem, film, ki govori o spustašu s 17 zmagami v svetovnem pokalu, kar ga uvršča na tretje mesto večne lestvice za Gregom Minnaarjem in Aaronom Gwinom. Peat je trikrat osvojil skupni seštevek svetovnega pokalana naslov svetovnega prvaka pa je čakal vse do leta 2009.

V filmu nastopajo Jason McRoy, na žalost že pokojni divji deček britanskega spusta devetdesetih let in Peatov dober prijatelj, moštveni kolega Greg Minnaar, rival s konca devetdesetih in začetka novega tisočletja Nicolas Vouilloz, legenda spusta Sam Hill, pa Gee Atherton in Peatov varovanec Josh Bryceland. V zgodbi sodeluje tudi Peatov sotekmovalec med leti 1993 in 1996, danes komentator Rob Warner, pa menedžerka ekipe Santa Cruz Syndicate Kathy Sessler, Brian Lopes in mnogi drugi. Kona, GT, Orange in Santa Cruz pa so znamke koles, s katerimi je Peat pisal prav posebno poglavje gorskega kolesarstva.

Skozi Peatyjevo zgodbo je to verjetno tudi najboljši filmski prikaz zgodovine spusta od devetdesetih (skoraj) do današnjih dni.

Film, ki si ga, če ga seveda še nisi, moraš obvezno ogledati! Film, ki tudi pravega moškega spravi do kakšne solze!


Uradna stran filma www.wontbackdownfilm.com

Na naslovni fotografiji Steve Peat, ki je leta 2018 na Škotskem nastopil v vlogi predtekmovalca. Foto Klemen Humar

Sledite nam