23. avgusta 2013

V soboto turnokolesarski odsek OPD Koper vabi v Gračišče na odprtje prve planinske poti za dvonamensko uporabo .

Obalno planinsko društvo Koper in njegov turnokolesarski odsek jutri, v soboto 24. avgusta, v okviru dneva planincev vabita na odprtje prve planinske poti za dvonamensko rabo, torej poleg hoje tudi za kolesarjenje.

Pot je krožna in iz Gračišča v slovenski Istri vodi preko Lačne, Dvorov in Sv. Kvirika nazaj na izhodišče. Pot je v skladu z merili PZS za tovrstne poti poleg markacij označena tudi z modrimi črtami, kar pomeni dvonamensko pot.

21,8 km dolgo pot z 2.807 m kolesarskih obvozov (verjetno to pomeni odseke, ki so speljani izven planinske poti) opišejo takole: Iz Gračišča se gozdna cesta povzpne na Lačno, nato pa nadaljuje po razglednem travnatem slemenu preko Kuka do Treh očk. Sledi dolg  spust po travnatem in kamnitem kolovozu v zaselek Dvori tik ob slovensko-hrvaški meji. Vodoravna prečka nas popelje v območje znamenitih spodmolov nad Mlini, naša pot pa se vzpne po zmerno strmem pobočju najprej skozi gozd, nato pa po goličavah do starodavne cerkvice sv. Kvirika nad Sočergo. Sledi dolgo prečenje po slemenu nad Movraško dolino do izhodišča v Gračišču.

Zgodovinski dogodek? Odvisno od tega, koliko gorskega kolesarstva je na poti, torej kako privlačna bo za ciljne uporabnike (omejite v kriterijih PZS poznamo), in kaj bo odpiranje poti za dvonamensko uporabo kolesarjem prineslo v bližnji prihodnosti. Torej ali bodo dvonamenske poti nekaj, kar bomo uporabljali, ali le nekaj, kar bo.

Prvi uporabniki vsekakor napišite svoje vtise s poti, ob prvi priložnosti jo obišče tudi mtb.si.

Podrobneje na strani Obalnega planinskega društva opd.si

Še drugi dogodki turnokolesarskih odsekov ob dnevu planincev (Ruše, Kranj, Dramlje, Litija) na pzs.si

Na uvodni fotografiji simboličen prizor s poti, vir hribi.net; vir fotografije na naslovnici opd.si

Sledite nam