Niner Ros 9
Ciklo Centar Wheelbase Maxxis Freestyle Giant SloEnduro
10. junija 2021

Tokrat nekoliko drugače. Morda ne tako butično, kot smo vajeni, a vseeno: Okvir s takšnimi komponentami je lahko zelo dober približek velikoserijskim bolidom z višjo ceno!

Za znamko Niner si skoraj gotovo že slišal in tudi na slovenskih stezicah jih je kar nekaj, a vseeno ne toliko, da bi lahko rekli, da gre za znamko, ki jo vidiš vsak dan. Tokrat fantje iz Loose Cycles predstavljajo kolo znamke, ki je ne uvažajo, niti ni najnovejši model, pravzaprav je okvir na pravi trenutek v škatli čakal kar nekaj let. Zdel se jim je idealen za predstavitev nekaterih vrhunskih komponent, ki jih le redko vidimo na velikoserijskih kolesih.

Vse komponente na kolesu so nove, letnik izdelave pa ni nujno najbolj svež. V trenutni situaciji na kolesarskem trgu, ko je iskanje kosov postalo pravi podvig, predstavljajo alternativno rešitev in to brez kompromisov pri kvaliteti.

O znamki in modelu

Niner je ameriška znamka koles, ki že z imenom namiguje, v kaj se specializirajo. Kolesa na 29-palčnih obročnikih ustvarjajo že od leta 2005. Po jeklenih trdakih so postopoma prešli tudi na karbon, na polnovzmetene okvirje, ter seveda kolesa najnovejšega segmenta gravel. Ros9 (Roll Over Shit) je trdorepec s 140 mm hoda, varjen iz krommolibdenskih cevi in se kotali na 29” obročnikih, sprejme pa tudi pnevmatike 27.5”+.

Mojster Tine in Niner Ros9

Posebnosti

Največja posebnost okvirja je ekscentrični gonilni ležaj (EBB), ki kolo z lahkoto pretvori v enoprestavnika in prilagaja položaj gonilnega ležaja ter posledično tudi geometrijo kolesa. Geometrija je ravno prav agresivna za užitke na spustih in ne predstavlja ovir, ko se cesta obrne navzgor.

Na kolesu so vilice DT Swiss, manj znan produkt zelo znanega podjetja, ki pa na žalost nikoli ni dosegel prodajnega potenciala. Kljub številnim zmagam Nina Schurterja na vilicah tega proizvajalca kupci vseeno raje posegajo po vilicah bolj uveljavljenih proizvajalcev na tem področju, pa čeprav je kakovost teh vilic res na mestu.

Okvir Niner ROS9 v velikosti M je sestavljen z naslednjimi komponentami:

 • vilice DT Swiss OPM O.D.L ,140 mm
 • Menjalnik in ročica SunRace MZ/MX, 1×12
 • Kaseta SunRace
 • ZavoreMagura MT Trail Sport
 • Gonilka Shimano Deore, 32t
 • Obročniki Shimano XT 27.5”
 • Plašči Maxxis Ardent Race 27.5×2.6”
 • Krmilo, opora in ročaji Funn
 • Krmilni ležaj Niner
 • Sedež Fabric Line Race
 • Sedežna opora Race Face Turbine

Za koga?

Za nekoga, ki želi preprosto in zabavno kolo razreda trail. Za vsakodnevne ture po nezahtevnih enoslednicah. Primeren je tudi za “kroskantri” stil vožnje, a vseeno najbolj zaživi na spustih. Cena? Točno tega lahko iz trgovine Loose Cycles odpelješ za 2990 evrov.

Loose Cycles na spletu loosecycles.com in na Instagramu: @loosecycles.

Naslovna fotografija Niner, ostale fotografije in video Marko Šajn.

Preberi še

Loose Cycles predstavlja: Surly Krampus, bombnik med potovalnimi kolesi

Freestyle gradimo skupaj
Ciklo Centar Wheelbase Maxxis Freestyle Giant SloEnduro
Sledite nam