25. februarja 2016

Med 22. in 30. aprilom je na vrsti še ena izmed divjih dirk. Nekje v Južni Afriki. Bobi gre.

Slovenci se že dolgo ne udeležujemo le kratkih etapnih dirk po Evropi. S Petrom Veselom, Tanjo Žakelj, Urošem Breškijem, Valerijem Lutmanom, Primožem Gulinom, Ninom Cokanom, Emilom Makanom, Luko Kodro, Tomažem Kučanom, Tomažem Poličarjem, Petrom Karadžo … smo osvojili Afriko, natančneje Cape Epic. Sam se odpravljam na joBerg2c, da okusim tistih 900 kilometrov divjine in kulturne dediščine.

O dirki

Old Mutual joberg2c je devetdnevna 900 kilometrska pustolovščina od južnega Johannesburga do Scottburga na vzhodni obali Južne Afrike. Pustolovščina, ki povzdiguje naravne danosti, kulture in človeški duh. Je dosežek, ki je za marsikoga nepojmljiv in ki ga je omogočila strast treh velikih.

Glen Farmer, Gary Farmer in Craig “Wappo” Wapnick so skupaj z druščino enako mislečih skupaj spravili etapno dirko, ki je vzbudila domišljijo gorskih kolesarjev, najprej v Južni Afriki in nato po celem svetu.

Že od prve izvedbe je njihova mantra “trasa je kralj” in iz leta v leto traso izboljšujejo z več namensko narejenimi enoslednicami. Udeleženci lahko tako vedno računajo, da bo trasa razgledna, da bo ponujala izziv in bo na koncu nagradila vse napore.

Vendar pa joBerg2c ni osredotočen le na zabavo. Velik poudarek daje organizator sodelovanju z lokalnimi skupnostmi preko celotne trase. Šole, organizacije in lokalni klubi organizirajo prav vse okrepčevalnice ob poti. Le te delujejo na principu tržnice, obenem pa dobijo tudi plačilo storitve s strani organizatorja. Na ta način dirka ni samo vožnja preko južnoafriških planjav, ampak tudi priložnost za spoznavanje kulture in običajev na poti, lokalna skupnost pa je tako povezana v organizacijo. Zaradi tega to ni samo priložnost za zbiranje sredstev za skupnosti ampak tudi enkratna in zelo osebna izkušnja za vse udeležence.

Dirka je organizirana na podlagi GPS sledi. To pomeni, da na sami trasi ni označb in da je potrebna navigacija s pomočjo GPS naprav. Seveda je na večjih razpotjih in pred okrepčevalnicami nekaj označb, a večino poti je le potrebno navigirati. To še bolj poudari naravo dirke, ki tako pridobi na avanturističnem duhu in seveda povezanosti z ostalimi udeleženci. Tu ni prostora za velik ego, saj lahko kar hitro dobiš brco v zadnjico. Niso redki primeri, ko vodilni v svoji nezmotljivosti v zadnjih kilometrih etape zaidejo s poti.

O trasi

Devet etap. Kot rečeno od 22. do 30. aprila. Med Johannesburgom in Scottburgom.

Prva etapa vodi od Karan Beefa do Fankfort Sports Grounds. Je brez merjenja časa in namenjena prilagoditvi razmeram na trasi. Dolžina 116 kilometrov z 855 metri vzponov.
Druga etapa s startom v Frankfortu in ciljem v Reitz Showgrounds postreže s 93 kilometri in 1001 višincem.
Tretja etapa poteka med Reitzom in jezom Sterkofentin in sicer v dolžini 122 kilometrov ter 1188 metri vzpona.
Četrta etapa se nadaljuje med jezom Sterkofentin in Wintertonom. Dolga bo kilometer manj kot tretja, a bo postregla z nekaj več višinci vzponov – 1732 metrov jih bo. Posebnost etape je v tem, da je več višinskih metrov spustov kot vzponov in sicer kar 2400 metrov.
Peti dan s startom v Wintertonu in ciljem v Clifton Nottingham Road, bo na kolesu dolg 112 kilometrov in z 2100 višinskimi metri vzponov.
Šesta etapa Clifton – Nottingham Road do Glencairn Farm (Sani Pass Road). GPS trasa še ni dokončno določena, saj naj bi v novi izvedenki dobila nekaj deset kilometrov novih enoslednic, sta pa znana start in cilj ter okvirnih 95,8 kilometra ter 1903 višinci.
Sedmi dan bo dokaj kratek po kilometrih. Le 79 jih bo, ki pa bodo nadgrajeni s 1505 višinskimi metri vzponov. Etapa bo potekala med Glencairn Farm in MacKenzie Club.
Osma, predzadnja, start MacKenzie Club, cilj Jolivet. 99 kilometrov in 1705 višincev ter zopet s skoraj 450 višinskimi metri več spustov kot vzponov.

Zadnja etapa, ki se konča v Scottburghu, bo dolga 84 kilometrov, s samo 800 višinskimi metri vzponov ter s kar 1500 višinskimi metri spustov. Podatki zadnje etape povedo tudi, da se dirka konča na peščeni plaži v Indijskem Oceanu, kjer sta temperatura morja in ozračja prijetnih 25 stopinj.

Precej naporno bo, a nagrada na cilju je tega gotovo vredna! Seveda bom dnevno poročal o poteku avanture in upam, da boste celotno pot z menoj.

joBerg2c na spletu joberg2c.co.za

Preberi še:
Pomembno na etapnih dirkah
Na drugi konec sveta po avanturo

Nekaj fotografij z lanske dirke, foto organizator

Sledite nam