Svetovni pokal Nove Mesto
12. maja 2023

Začetek svetovne serije v gorskem kolesarstvu gosti Nove Mesto na Moravskem. Najprej je bil na vrsti kratki kros.

Na Češkem se je že v četrtek začel letošnji svetovni pokal v kratkem krosu, ki je tako kot ostale gorskokolesarske discipline od letos del svetovne serije v gorskem kolesarstvu, imenovane UCI Mountain Bike World Series. Na Češkem tudi četica slovenskih kolesarjev in kolesark, od katerih je v kratkem krosu nastopila le Tanja Žakelj (Gappsystem Kolofix MTB Team).

Prenovljen krog v Vysočina Areni ni pretirano tehničen, a še vedno skriva nekaj pasti, saj so hitrosti na dobrih 1000 metrov dolgi trasi brez pretiranih višincev na krog zelo visoke.

Dekleta U23: Prvih pet v sekundi

Premierno v letošnjem pokalu kratki kros za kategorije do 23 let. Dirke v tej disciplini so otvorile mlajše članice in prikazale odlične ter zelo izenačene vožnje. Prvo mesto je po odličnem zaključku in najboljšem sprintu iz zadnjega zavoja prenovljene trase v Vysočina Areni osvojila Švicarka Ronja Blöchlinger (LIV Factory Racing), ki je za sekundo prehitela rojakinjo Noëlle Buri (Bixs Performance Race Team) in Danko Sofie Pedersen (Willier – Pirelli Factory Team).

Fantje U23: Francoz presenetil favorite

Čeprav je večino dirke, dolge 10 krogov, tempo diktiral Kanadčan Carter Woods (Giant Factory Off-Road Team XC), je na koncu suvereno slavil Francoz Adrien Boichihis (Trinity Racing MTB). Na stopničke sta stopila Američan Amos Riley (Trek Factory Racing XC) in Danec Oliver Vedersø Sølvhøj.

Ženske elite: Avstrijka prvič na najvišji stopnički

Elitna ženska dirka je imela kljub dežju na startu vsa velika imena. Lani tretja v seštevku svetovnega pokala UCI v disciplini kratki kros in zmagovalka lanske dirke v Novem Mestu Švicarka Jolanda Neff (Trek Factory Racing XC), branilka skupnega naslova serije Švicarka Alessandra Keller (Thömus Maxon) in aktualna svetovna prvakinja Francozinja Pauline Ferrand-Prévot (Ineos Grenadiers) so bile favoritinje za zmago. A vse je presenetila Avstrijka Laura Stigger (Specialized Factory Racing), ki je slavila prvo zmago svetovnega pokala v kratkem krosu. Drugo mesto je pripadlo Alessandri Keller, tretje pa Švicarki Sini Frei (Specialized Factory Racing). Tanja Žakelj je dirko končala v ozadju, na 38. mestu.

Laura Stigger po krstni zmagi: “Tega nisem pričakovala. Odlično se je izteklo. Resnično sem se morala boriti za vsako mesto. Na koncu sem bila na pravem mestu ob pravem času. Resnično sem vesela, da sem oblekla majico vodilne, in ponosna, da to počnem z ekipo Specialized. Preprosto super je!”

Vrhunci ženske elitne dirke v kratkem krosu

Moški elite: Zadnji na startu, prvi v cilju

Lanskoletni zmagovalec dirke svetovnega pokala olimpijskega krosa v Novem Mestu, Britanec Tom Pidcock (Ineos Grenadiers), je mesto na startu dirke dobil šele po odpovedi Čeha Ondreja Cinka (Primaflor Mondraker Genuins). Slednji se je slabo počutil in tako Pidcocku prepustil mesto med štiridesetimi kolesarji. Prav tako je na start kot “rezerva” prišel aktualni svetovni prvak v kratkem krosu in maratonu, Novozelandec Sam Gaze (Alpecin-Deceuninck).

Hitra, a hkrati taktična dirka na dober kilometer dolgi trasi, na kateri so tekmovalci v 20 minutah prevozili 11 krogov, je prinesla prvega zmagovalca letošnje sezone. To je Tom Pidcock, ki je v ciljnem sprintu deklasiral konkurenco. Na drugo mesto se je uvrstil Sam Gaze, tretji je bil nemški prvak v tej disciplini Luca Schwarzbauer (Canyon CLLCTV).

Pidcock po presentljivi zmagi: “Če se prebijam skozi gručo in iz ozadja, je še toliko slajše. Da danes tekmujem, sem izvedel šele ob treh popoldan, saj sem danes zjutraj že opravil triinpolurni trening. Na začetku nisem bil ravno pod stresom, saj sem raje začel malo bolj zadaj in si dal malo prostora. Danes nisem želel pasti. Že prej sem padel na kratkem krosu in to lahko pokvari vikend. Med dirko sem se skušal izogniti težavam in vse je bilo podrejeno temu, da bo zmagal tisti, ki bo prvi prišel v cilj. In to sem bil jaz.”

Vrhunci kratkega krosa moške elitne kategorije

Vsi vrstni redi na uci.org.

Ogled trase olimpijskega krosa z Joshom Carlsonom

Tokratno nekoliko prenovljeno traso v Novem Mestu ti razkaže enduraš Josh, dodatne komentarje izveš od Rica McLaughlina.

Danes se v Vysočina Areni zvrstijo dirke mladink in mladincev, ki tekmujejo v seriji UCI Junior, dirki olimpijskega krosa za mlajše članice in mlajše člane. Danes premierno tudi maratonski preizkušnji – še ena disciplina, ki je postala del svetovne serije MTB.

Fotografije UCI Mountain Bike World Series in Michal Cerveny

Preberi še

Svetovna MTB serija se začenja!

Sledite nam