26. maja 2018

Rok Naglič je poživil slovensko gorsko kolesarstvo z uvrstitvijo v dvajseterico svetovnega pokala mlajših članov. Zmagovalec presenetljivi Romun Vlad Dascalu in pri dekletih Švicarka Sinna Frei. V včerajšnjem kratkem krosu pa zmagovalca Novozelandec Sam Gaze in Danka Annika Langvad.

Rok Naglič je poživil slovensko gorsko kolesarstvo z uvrstitvijo v dvajseterico svetovnega pokala mlajših članov. Zmagovalec presenetljivi Romun Vlad Dascalu in pri dekletih Švicarka Sinna Frei. V včerajšnjem kratkem krosu pa zmagovalca Novozelandec Sam Gaze in Danka Annika Langvad.

Moški U23

Dober start je najboljši način, da se izogneš gneči med stoterico tekmecev. To sta danes naredila Filippo Colombo (BMC Mountainbike Racing) in Vlad Dascalu (Brujula Bike Racing), ki sta že v prvi krog šla z manjšo prednostjo. Za njima so se naredile skupine, ki so si sledile v razmakih po nekaj sekund. Rok Naglič (Calcit bike) se na začetku ni najbolje znašel in je startni krog zaključil kot petdeseti. Na sredini dirke se je vodilnima pridružila še dvojica Alan Hatherly in Joshua Dubau in skupaj so držali prednost kakih 10 sekund pred zasledovalci. Medtem se je Rok z izredno borbenostjo prebil na 18. mesto.

Na vzponih sta se Vlad Dascalu in Filippo Colombo odlepila in tako je bilo tudi v zadnjem krogu. Na ekspert vzponu je Vlad napadel, naredil 4 sekunde razlike in jo do cilja povečal na 21 sekund. To je njegova prva zmaga v svetovnem pokalu in prva tudi za Romunijo. Drugi je bil Švicar Filippo Colombo in tretji Južnoafričan Alan Hatherly.

Le malo za njimi, na 18. mestu je dirko končal Rok Naglič. To je njegova prva uvrstitev v dvajseterico in velik uspeh za naše moško gorsko kolesarstvo. Nič ni nemogoče, to je nauk, ki ga danes lahko potegnemo iz Rokove borbe od 50 pa do 18 na koncu.


Fotografija Grega Stopar

Rok Naglič: “Po startu sem gledal samo nase. Nisem se ukvarjal z drugimi ali pozicijo. Šlo mi je predvsem zato, da vozim po svojih sposobnostih. In zaostanek okoli 40 sekund v prvem krogu ni bil prevelik. Zdaj vem, da sem bil okoli 50. mesta. A potem je šlo. Prehiteval sem na klancih in nisem izgubljal na ravnini. Ko sem dohitel Andreassna in ga prehitel, sem vedel, da bo dobra dirka. Proti najboljšim sem izgubljal samo cca. 10 sekund na krog. V zadnjem krogu pa se mi je ustavilo srce! Sprednja guma je izgubljala zrak. Bila je vse mehkejša. Na tehnični coni sem spustil bombico CO2 v pnevmatiko in nato pametno odpeljal do konca dirke. Izgubil nisem niti mesta. 18. mesto je moja najboljša uvrstitev do sedaj in vesel sem, da je uspelo, kar sva si s trenerjem zadala pred začetkom sezone. Apetiti so sedaj samo večji!“

Dekleta U23

Če je na začetku še kazalo, kot da bo trojica letos najboljših deklet v kategoriji u23, Sina Frei, Malene Degn (obe Ghost Factory Racing) in Evie Richards (Trek Factory Racing) spet vozila svojo dirko, temu na srečo ni bilo tako. V bolj srednje evropskih razmerah na suhi in tehnični progi, so tudi ostale pokazale, da je z njimi v tej sezoni, potrebno računati. V boj za vrh so se vmešale tudi Italijanka Marika Tovo in Nemka Ronja Eibl in tri glavne favoritinje niso imele lahkega dela. Še posebej Evie je imela težave, saj je v tretjem krogu srečala ”zid“ in si pridobila več kot minuto zaostanka in pozneje odstopila. Še v četrtem krogu ni bilo odločitve med štirimi vodilnimi. Sina je bila hitra na vzponih, Malene je pokazala, da njeno prijateljevanje z Loicom ni smo romantične narave in je bila zelo hitra na tehničnih spustih. Tako je odločal zadnji krog. Prvo selekcijo sta na ekspert vzponu naredila “duhca“, ki sta se potem za zmago udarila v šprintu. V foto finišu je bila zmaga dodeljena Švicarki Sini Frei pred Danko Malene Degn, Marika Tovo pa je osvojila odlično tretje mesto.

Sinna Frei: “V prvih krogih sva z Malene vozili taktično dirko in si poizkušali pomagati. V zadnjih dveh krogih pa sva imeli “družbo“ in morali sva napasti. Ni bilo možnosti, da bi ušla Malene, saj je izredno močna. Upala sem na sprint in izšlo se je dobesedno za las.“

Kratki kros

V kratkem krosu je bil 180-stopinjski ovinek po ciljni črti, z zaviranjem in sočasnim spreminjanjem podlage z asfalta na gramoz, v vsakem krogu napet, a obenem tudi priložnost za taktiziranje.

Pri moških je večino dirke kontroliral Novozelandec Sam Gaze. V petem krogu se je v padec zapletel svetovni prvak Nino Schurter. Pri vstopu v ovinek ga je spodnesel tekmovalec pred njim in Švicar se je zrušil. Z odrgnino na desnem ramenu in krvavim kolenom je nadaljeval dirko na tedaj 25. mestu, a kmalu je bil spet v ospredju.
V sprintu trojice pa je bil na ciljni ravnini najmočnejši Sam Gaze in Nizozemec Mathieu van der Poel ni imel možnosti. Nino Schurter si je priboril tretje mesto.

Na razočaranje češke javnosti je moral Jaroslav Kulhavy odstopiti po tehnični težavi.

Pred nedeljsko dirko je Mathieu van der Poel prvič prevzel majico vodilnega v svetovnem pokalu.

Pri ženskah je večino dirke sicer vodila Američanka Kate Courtney, a ko je Nemka Elisabeth Brandau v predzadnjem krogu pospešila, je zdrsnila povsem v ozadje vodilne skupine. A tudi Brandau ni mogla držati tempa, ko je Švicarka Jolanda Neff na hupserjih prevzela vodstvo in zadnja dva celo preskočila. Vendar pa svetovna prvakinja ni uspela slediti napadu Danke Annike Langvad na naslednjem vzponu. Sledila ji je samo Francozinja Pauline Ferrand Prevot. Po vzponu Langvad ni spustila vodstva in je sprintala na vsaki ravnini. Tako je tudi prva prišla na ciljno ravnino, kjer je PFP poizkusila priti do zmage v sprintu a Danka je bila enostavno premočna. Jolanda Neff je osvojila tretje mesto.

Vrstni redi

Naslovna fotografija Traian Olinci

Sledite nam