Casio GShock
Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders Freestyle Giant
26. maja 2019

Na Češkem napeto dirkanje na drugem olimpijskem krosu sezone, naposled pa dominacija Američanke in Nizozemca.

Na Češkem sta na drugem olimpijskem krosu sezone svetovnega pokala v elitnih kategorijah zmagi slavila Američanka Kate Courtney (Scott – SRAM MTB Racing) in Nizozemec Mathieu van der Poel (Corendon – Circus). Med ženskami je Tanja Žakelj (Unior/Devinci Factory Racing) tako kot pred tednom dni v Albstadtu zasedla 26. mesto. Več o njenem nastopu v poročilu ekipe: Nove Mesto: Boljša dirka Tanje Žakelj, a brez boljše uvrstitve

Ženske elite

24-letna svetovna prvakinja Kate Courtney je tako sezono svetovnega pokala 2019 začela z dvema zmagama v olimpijski disciplini. Lani ni imela niti ene, na najvišji stopnički je stala le na najpomembnejši dirki sezone!


Kate Courtney, foto Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

36 sekund za njo je bila kot druga v cilju Avstralka Rebecca Ellen McConnell (Primaflor Mondraker Rotor), le številka 39 lestvice UCI, ki si je v kratkem krosu priborila 9. štartno mesto. Prvakinja Avstralije in Oceanije je bila v Albstadtu 8., kar je bila tudi njena daleč najboljša uvrstitev v svetovnem pokalu.

Tretje mesto pa je tokrat pripadlo Kanadčanki Haley Smith (Ghost Factory Racing) z 42 sekundami zaostanka za zmagovalko. Haley je bila lani že dvakrat v prvi deseterici svetovnega pokala, v Albstadtu pa 6.

Večji del šest krogov dolge dirke v Visočini Areni je vodila Nizozemka Anne Tauber (CST Sandd Bafang MTB Racing Team), šele v zadnjem krogu je vodstvo prevzela Courtneyeva. Nizozemka je po napaki zdrsnila celo na 10. mesto. McConnelova je bila “pri roki” na 3. mestu, še največ pa je v zadnjem krogu pridobila Smithova, ki je šla v zadnji krog na 6. mestu. Kdaj so pri ženskah nazadnje prvi tri govorile angleško?

Moški elite

Lanski skupni zmagovalec svetovnega pokala Nino Schurter (Scott – SRAM MTB Racing), ki je že lani dobil nekaj lukenj v svoj oklep, pred tednom pa s 6. mestom še sploh, ima zdaj res nekoga, ki mu bo vso sezono sivil lase. Če bo Mathieu van der Poel, ta trenutek gotovo najbolj vsestranski vzdržljivostni kolesar na svetu, ob svoji cestni pogodbi uspel biti na štartu preostalih petih dirk svetovnega pokala. 24-letnik, ki je aktualni svetovni prvak v ciklokrosu, je tokrat v olimpijskem krosu v svetovnem pokalu zmagal prvič, dvakrat prej je vse že ugnal v kratkem krosu, tudi v petek v Novem Mestu.


Dvoboj v Visočini Areni, foto Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

Schurter se je tokrat moral zadovoljiti z drugim mestom z zaostankom 19 sekund za zmagovalcem. Tretji je bil še en Švicar Mathias Flückiger (Thoemus RN Swiss Bike Team) že z zaostankom minute in 53 sekund. Sledila sta Brazilec Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing) na 4. in v veselje domačih navijačev Čeh Ondrej Cink (Kross Racing Team) na 5. mestu.

Rok Naglič (Calcit Bike Team) je s številko 96 dirko končal na 72. mestu med 130 kolesarji na štartu ter z 9 minutami in 10 sekundami zaostanka.

Nastopil je še Gregor Dimic (Energijateam.com), z dvema opravljenima krogoma manj je zasedel 103. mesto.

Van der Poel in Schurter sta se vso dirko izmenjavala v vodstvu in šla skupaj tudi v zadnji, sedmi krog, v katerem je bil Nizozemec močnejši. Cink od tretjega kroga držal tretje mesto, prav v zadnjem pa zdrsnil na peto.

Vrstni redi na uci.org

Posnetki dirk elitnih kategorij na www.redbull.com/uci

Mlajše kategorije

Poleg Tanje in Roka smo imeli Slovenci v Novem Mestu še verjetno rekordno število predstavnikov v sobotnih dirkah kategorij mlajših članov in članic ter mladincev in mladink. Vita Movrin (Energijateam.com) je bila med mlajšimi članicami 48., prekolesarila je krog manj. Med mlajšimi člani je bil od naših najvišje Matevž Govekar (MBK Črni Vrh) na 84. mestu, ravno še v krogu zmagovalca z zaostankom 10 minut in 59 sekund.

Med mladinkami je bila Ana Janežič (Energijateam.com) 38., med mladinki pa Jakob Klemenčič (MBK Črni Vrh) 24.

Vrstni redi mladink in mladincev

Svetovni pokal zopet prestavlja na spust: naslednja dva konca tedna se spustaši pomerijo v Fort Williamu in v Leogangu.

Naslovna fotografija Grega Stopar/Unior Devinci Factory Racing

Preberi še
Nove Mesto: Kratki kros Woodruffovi in van der Poelu
Albstadt: Kate in Mathias sta si podredila konkurenco

Freestyle zaposluje
Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders Freestyle Giant
Sledite nam