30. junija 2018

Razburljiv prvi dan dirkanja za svetovno enduro serijo na Jamnici in Peci na Koroškem. Domačin Vid Peršak v tretji hitrostni preizkušnji s tretjim časom z 11. na peto mesto skupno!

Razburljiv prvi dan dirkanja za svetovno enduro serijo na Jamnici in Peci na Koroškem. Domačin Vid Peršak v tretji hitrostni preizkušnji s tretjim časom z 11. na peto mesto skupno!

 

Po dveh dneh treninga se je četrta preizkušnja svetovne serije v gorskokolesarskem enduru (Enduro World Series – EWS) v okviru koroškega festivala Black Hole Bike Fest začela s prvimi tremi hitrostnimi preizkušnjami. Najhitrejša po seštevku preizkušenj prvega od dveh dni sta Avstralec Sam Hill (Chain Reaction Cycles Mavic) in Francozinja Cecile Ravanel (Commencal Vallnord Enduro Racing Team), tudi vodilna po prvih treh letošnjih dirkah v Čilu, Kolumbiji in Franciji.

 

Med moškimi se je odlično odrezal domačin Vid Peršak (Sunbikers Mondraker Enduro Racing). Zjutraj ga je malo lomil na prvih dveh preizkušnjah na Jamnici, a šel na tretjo in najdaljšo na Peco vendarle na zelo dobrem 11. mestu. Tam pa je mu je šlo izvrstno, za zmagovalcem Hillom je na 6 km dolgi progi EWS Trail z višinsko razliko 1083 m zaostal le 69 stotink sekunde, zasedel 3. mesto in dan končal na 5. mestu!

Odlično je začel tudi Nejc Huth (Energijateam.com), ki je bil po Jamnici ob vzpodbudi številnih in glasnih navijačev in po zaslugi 8. časa v Džungli, drugi etapi, na 19. mestu, nato pa si na Peci uvrstitev pokvaril in je po treh preizkušnjah na 54. mestu.


Sam Hill, foto EWS

Boj za vodstvo je bil pri moških tesen – po Jamnici je Hilla in drugouvrščenega Belgijca Martina Maesa (GT Factory Racing) ločilo le 6 desetink sekunde. Na Peci je nato Maes s 5. časom zaostal za 9 sekund in se po prvem dnevu moral zadovoljiti z drugim mestom. Na tretjem je Novozelandec Eddie Masters (+22 sekund), 4. je Šved Robin Wallner (Ibis Cycles Enduro Race Team, +23), Peršak na 5. zaostaja za 38 sekund.


Vid na polno, foto Andras Oravecz

“Zjutraj mi je šlo kar slabo, v vsaki etapi sem parkrat padel …” je povedal Vid. “Zelo me je presenetilo, kako se je spremenila proga in da sem bil vseeno 11. Tudi s pritiskom v gumah sem ga polomil, po transferju s Pece sem pustil previsokega. Za Peco pa me ni skrbelo, saj mi je proga tako všeč. Šele drugič sem jo vozil in nisem imel nobene prednosti pred drugimi. Jutri si želim biti enako hiter, dopoldanski etapi na slovenski strani pa mi ustrezata bolj kot današnji. Hvala vsem navijačem, pomagalo je, bilo je kot da vozim skozi glasen tunel!”

 

Cecile Ravanel, foto EWS

Ravanelova, prvakinja EWS že zadnji dve sezoni in nepremagana tudi na prvih treh letošnjih dirkah, je dobila vse tri sobotne preizkušnje in vodi s prednostjo dobre minute in pol pred drugouvrščeno rojakinjo Isabeau Cordurier (Intense Mavic Collective). Tretja je še ena Francozinja Melanie Pugin (Miranda Racing Team).

 

V kategoriji mlajših od 21 let vodi Britanec Elliot Heap (Chain Reaction Cycles Mavic), najhitrejši Slovenec je David Ivartnik (Energijateam) na 21. mestu. Pri dekletih do 21 let vodi Avstrijka Yana Dobnig. Američan Michael Broderick je najhitrejši med veterani, Matej Flis in Grega Nagode (Energijateam) sta skupaj na 29. in 30. mestu. Vodilna veteranka je Avstrijka Birgit Braumann, Maja Lobnik (Ganesha team) je 6.

  

Nedelja

V nedeljo ob 8. uri prvi tekmovalec odrine proti štartu četrte preizkušnje Greben (The Ridge), ki se zaključi nad Črno. Tekmovalce nato čaka poti skozi opuščeni rudnik Mežica oziroma Podzemlje Pece in vzpon na štart pete preizkušnje Izgubljena koza (Lost Goat). Za zadnjo preizkušnjo vikenda pa se zopet z gondolo vzpnejo na Peco, čaka jih namreč proga Thriller z enako višinsko razliko kot sobotni EWS Trail, a drugačna, manj strma in bolj kamnita. Na koncu bomo pozno popoldan pod Peco izvedeli, kdo bo stal na stopničkah prve dirke EWS v nemško govorečem in v slovanskem svetu.

Vrstni redi sobota 

Časi v živo

Štartna lista za nedeljo

Na uvodni fotografiji je Vid Peršak, foto Urosh Grabner

Sledite nam