23. januarja 2013

Reprezentantka v krosu, ki je v turški ekipi večino lanske sezone izgubila zaradi poškodbe, letos spet v barvah domače ekipe Orbea Geax. Novost v ekipi še Nace Krivonog.

Pred dobrim letom dni smo pokopali slovensko ekipo UCI v krosu Orbea Geax, ko sta jo zapustili Tanja Žakelj in Nina Homovec. Obe sta sledili obetavni ponudbi turške ekipe Salcano Factory Team, a turška zgodba se je po le eni zgodbi zaključila.

Medtem ko na objavo nove Tanjine ekipe še čakamo (sumimo, da bo zanimiva), pa je zdaj znano, kjer bo kariero nadaljevala 27-letna Nina. Po sezoni za pozabo – lani se je težko poškodovala na prvem prizorišču svetovnega pokala v Južni Afriki in preostanek leta rehabilitirala svojo stegnenico in kolk – se vrača v domači klub MBK Črni Vrh, katerega tekmovalno ekipo že nekaj časa poznamo pod imenom Orbea Geax MTB Team.

“Že nekaj časa treniram na kolesu, po napornem treningu pa še vedno čutim bolečine. Naslednji teden me čaka še en pregled in takrat bom vedela več. Ta trenutek tako še ne morem reči nič o mojem letošnjem programu nastopov. A zagotovo se še ne vrnem v svetovni pokal, rada bi nastopala na domačih dirkah in na kakšni čez mejo,” je danes povedala Nina.

Da bi Nina zaradi drugačnih obremenitev morda ušla v cestno kolesarstvo, se nam ni bati, kakšen enduro kot Tanje pa je tudi še ne bo potegnil. “Zaenkrat me je še malo strah,” prizna.

Nina je že jeseni prevzela treniranje mladih kolesarjev v domačem klubu. Nadobudneže od petega do 15. leta pozimi trenira v telovadnici, slej ko prej pa bo z njimi tudi kolesarila.

“Po turški ekipi se mi čisto nič ne kolca. Zaposlitev v slovenski vojski še drži, mednarodni status mi velja do septembra,” pravi Nina, ki je na lestvici UCI od spomladi s 40. zdrsnila na 600. mesto, tako da nastopanje v svetovnem pokalu zanjo ta trenutek ne bi bila najboljša zamisel, saj bi štartala iz zadnje vrste.

V klubu so Nine veseli

“Veseli smo, da se Nina vrača k nam”, pravo vodja ekipe Orbea Geax Primož Štrancar. “Ker bo nastope prilagajala trenutnim zmožnostim in bo večji čas skupaj z mladimi, nam organizacije ekipe zaenkrat ne bo treba prilagajati njenim potrebam. Veseli smo tudi, ker dela z mladimi.”

Pri ekipi Orbea Geax je vse pomembnejše nastopanje v disciplini enduro, kjer bodo kmalu objavili ime še ene nove pridobitve med tekmovalci. V ekipi v krosu, ki ostaja osnova klubske dejavnosti, bosta med člani ob Nini še Blaž Pristovnik in po novem Korošec Nace Krivonog (lani KK Ravne).

Uvodna fotografija: lagodno lahko spet uporabimo Ninin portret iz sezone 2011. Ob opombi, da zdaj na dresu ni več oznake UCI MTB Team, morda se je zamenjal tudi kakšen pokrovitelj, na ovratniku pa zdaj piše mtb.si. Foto Grega Stopar.

Sledite nam