Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar SloEnduro
27. aprila 2017

20. maja na Pagu 1. MTB maraton v organizaciji društva Volim Vlašići in JU Natura Jadera.

V organizaciji društva Volim Vlašići in JU Natura Jadera bo v soboto 20. maja na otoku Pag 1. MTB maraton “Pedalom po Pagu“. Maraton se bo med drugim odvijal pod pokroviteljstvom Turistične zveze Zadarske županije, TZ Grada Paga, TZ Povljane in TZ Kolana ter mesta Pag.

Pot maratona 

Štart je na Kolanskem Blatu in se prek državne ceste D spusti na staro cesto proti mestu Pag. Nato prek Sv. Duha do 15. meridijana, gozda Hanzine, do starega mesta in bazenov soli z izhodom na državno cesto D pri Gorici in naprej mimo Ornitološkega rezervata Velikega in malega Blata do zaliva Vlašići. Skupna dolžina maratona je nekaj manj kot 40 km.

Kolesarska pot je umeščena med zaščitena področja Nature 2000.

Kdo se lahko prijavi?

Na rekreativni tekmi lahko sodelujejo rekreativci, profesionalni kolesarji, turisti, obiskovalci, ljubitelji narave, vsi, ki bi želeli poizkusiti paške specialitete, po katerih je otok tako prepoznaven (sir, med, olje, vino).

Zanimivosti

Otok Pag s svojim videzom spominja na površino Lune. Večina otoka je prepletena s suhozidi in prekrita s kamnom. Pag je otok poln kontrastov. Na severnem delu se nahajajo zelena polja in tisoč let stare oljke. Na južnem delu se teren izmenjuje od kamenja do poljskih poti.

Jug Paga je prekrit z gosto in visoko trsko. Za to trsko so opustošene kamnite pokrajine, kjer ima močna burja z Velebita glavno besedo. Tu uspevajo samo aromatične zdravilne rastline, ki so glavna hrana paškim ovcam.

Otok Pag je magičen otok. Prav pod najvišjim vrhom otoka Paga, pod Sv. Duhom, in prav na mestu, kjer se otok razdeli natanko na dve polovici, poteka geografska linija, 15. poldnevnik vzhodne zemljepisne dolžine. To je osnova za CET (centralni evropski čas). In zagotovo lahko rečemo, da je na tej točki čas na Hrvaškem najbolj točen. 

Tekmovalci in obiskovalci MTB maratona bodo lahko uživali v čudovitih razgledih na Paški kanal, v gozdu Bošana – kjer so še edini ostanki originalnega gozda črnega hrasta, v vonjih cvetočega žajbla (kadulje), v prostranih pašnikih, kjer se pasejo ovce, v bazenih paške solane. Na poti se bodo peljali mimo treh ornitoloških rezervatov – Kolansko, Veliko in Malo Blato.

{loadposition inside}

Za prijatelje, družine in obiskovalce je organiziran brezplačen “birdwatching” – voden ogled Velikega blata. Za najmlajše (3-8 in 8-13 let) pa kolesarska dirka v kraju Vlašići – “Od Miline garaže do plaže“.

Pedalom po Pagu tudi na facebooku

Prijave potekajo do 19. maja na www.stotinka.hr

Ostale informacije na volimvlascici.hr

Ciklo Centar Wheelbase Maxxis Freestyle Giant SloEnduro
Sledite nam