25. novembra 2016

V svetovni enduro seriji (EWS) so letos preizkušali napravice za zbiranje podatkov o tekmovalcih, ki omogočajo spremljanje dirke preko spleta.

Enduro je izvrstna tekmovalna disciplina, a doslej je bila prijazna predvsem udeležencem, gledalcem pa precej manj. Trasa je razpotegnjena po velikem območju in dokler vsi udeleženci ne prikapljajo nazaj v cilj, ni nikomur jasno, kdo so najhitrejši. Tudi v SloEnduru merjenje časov zagotavljajo s sprejemniki na krmilih kolesarjev, ki beležijo čas prehoda mimo kontrolnih postaj, čase etap odčitajo v cilju ali že prej pri prehodih. Gledalci ob progi in v cilju imajo le malo oziroma nič informacij o poteku dirke, le kolesarji frčijo mimo njih, če jih uspejo ujeti na progi.

V minuli sezoni so v svetovni enduro seriji (EWS) preizkušali novo rešitev z imenom Quarq, ki omogoča še marsikaj drugega. “Zbiralnik”, ki ga nosi kolesar, beleži GPS podatke o njegovem premikanju in jih po mobilnem telefonskem omrežju pošilja v možgane dirke in od tam na spletno stran.

Gledalci doma ali ob progi lahko spremljajo vodilne ali izbrane tekmovalce in primerjajo njihovo dirkanje. Sproti, etapo po etapo, tako da se dirka razpleta pred njimi.

Napravica lahko beleži tudi podatke drugih naprav na kolesu. Več v spodnjem videu.


Foto Enduro World Series

www.enduroworldseries.com

Sledite nam