11. novembra 2014

Novejši pravni akt je nad starejšim, pravi ministrstvo, zato lahko kolesarimo po poljskih poteh.

V vednost in … ne moremo napisati ravnanje, saj smo po poljskih poteh oz. kolovozih brez hujšega občutka krivde kolesarili tudi doslej.

Na blogu odprimopoti.si Slovenskega gorskokolesarskega konzorcija so nedavno objavili neuraden odgovor Ministrstva za okolje in prostor glede nasprotovanja Zakona o ohranjanju narave in Zakona o kmetijskih zemljiščih glede kolesarjenja po poljskih poteh.

Zdaj je tu tudi uradni odgovor ministrstva. Kolesarjenje po poljskih poteh je dovoljeno, za te poti torej velja enako kot za druge utrjene poti, ki niso v gozdu, planinske ali drugače izvzete. Če lastnik temu ne nasprotuje, kakor predvideva Zakon o ohranjanju narave, kar pa ne pomeni, da moramo vsakega posebej vprašati temveč da naj bi bilo to označeno.

Osnova za tolmačenje je pravilo časovne veljavnosti, po katerem mlajši splošni pravni akt razveljavi starejšega posebnega, če ima ta nasprotno vsebino.

Kaj pa, če po poljski poti poteka markirana planinska pot? Po logiki tako, kot če planinska pot poteka drugod, kjer nam kolesarjenje ni prepovedano, denimo po gozdni cesti. Vozi daje.

Uvodna fotografija odprimopoti.si, spodaj pa je odgovor ministrstva.

Sledite nam