29. maja 2011

Po lanskem finalu smo danes ponovno imeli dve naši dekleti med deseterico najboljših v svetovnem pokalu. Blaža Klemenčič je bila 7., Tanja Žakelj pa 9. Dobra tudi Nina Homovec s 27. mestom.

Offenburg je domača baza Blažine ekipe Felt Ötztal X-Bionic, zato je njeno tokratno 7. mesto še toliko bolj pomembno. Blaža je štartala na 41. mestu, kar ni obetalo tako odlične uvrstitve, a v štartnem krogu je silovito napadla, agresivna taktika pa se je obrestovala. Poroča Blaža Klemenčič: “Končno je šlo vse tako, kot je treba. V Afriki sem imela okvaro, v Dalby Forestu sem dobro štartala, pa me je potem izdal želodec. Danes sem štartala z 41. mesta, vendar sem se že v prvem krogu prebila v ospredje, že kar zelo blizu prvih deset. Z rezultatom sem seveda zelo zadovoljna. Štart ti mora uspeti in potem se lahko dirka, ne pa kot v Dalby Forestu, kjer smo dobesedno stali v vrsti. To je zame domača dirka, progo zelo dobro poznam in na njej veliko treniram. Sicer ni izrazito dolgih klancev, a se v krogu kar nabere višinske razlike. Na progi sem trenirala tudi v dežju, a današnje sonce in vročina mi seveda veliko bolj ustrezata. Ekipa je zelo zadovoljna, na domačem terenu smo dosegli dve uvrstitvi med najboljših deset. Ob progi je bilo tudi veliko Slovencev, članov mladinskih ekip in še dodatnih navijačev Energije, ki so navijali za nas, kar je danes zelo pomagalo. Zdaj me čaka mesec dni odmora do svetovnega prvenstva v maratonu, vmes bom vozila še kakšno dirko nižje kategorije.”

Z zelo borbenim nastopom se je na 9. mesto prebila Tanja Žakelj, ki se je morala proti koncu dirke krepko truditi (njena prednost pred desetouvrščeno je le sekunda), a njena velika želja se je izpolnila. Za komentar smo seveda prosili kar Tanjo samo: “Štartala sem solidno in se držala najboljših. Ker je bila dirka suha, sem vedela, da bodo razlike zelo majhne. Sicer še nisem pogledala analize, a mislim, da sem vozila konstantno in pridobivala proti koncu dirke. Prav na koncu sem dala vse od sebe, saj se je odločalo o končnih uvrstitvah. Moja velika želja so uvrstitve med prvih deset v svetovnem pokalu in te uvrstitve sam zato še toliko bolj vesela. To je res prava prelomnica zame. Ob pomoči naših navijačev in dobrem vzdušju, prostor na pokalu si namreč delimo kar s tovarniško ekipo Orbea in ekipo Lune, sem dobila kar dodatna krila. Zato gre zahvala tudi vsem, ki nas podpirajo. Med njimi so tudi Slovenci, ki živijo tukaj.”

Nina Homovec je dirko končala na 27. mesto, vozila pa je brez posebnosti. Borila se je celo dirko in imela stalno dovolj moči, a na štartu je izgubila preveč, da bi se lahko uvrstila višje.

Izmed mladinskih nastopov velja omeniti 64. mesto Gregorja Dimica in 39. mesto Tine Perše, več o tem pa na strani Energije.

Moško dirko je dobil Julien Absalon pred Jaroslavom Kulhavyjem in Maximom Marottom.

Vrstni red – ženske
1. Julie Bresset (Fra, BH Suntour Peisey-Vallandry) 1;28:59
2. Catharine Pendrel (Kan, Luna Pro Team) +0:41
3. Eva Lechner (Ita, Colnago Arreghini Sudtirol) +1:34
4. Marie-Helene Premont (Kan, Maxxis Rocky Mountain) +1:48
5. Lene Byberg (Nor, Specialized) +2:08
6. Maja Wloszczowska (Pol, CCC Polkowice) +2:35
7. Blaža Klemenčič (Slo, Felt Ötztal X-Bionic) +2:50
8. Katrin Leumann (Švi, Ghost) +3:10
9. Tanja Žakelj (Slo, Orbea Geax) + 3:16
10. Ester Süss (Švi) +3:17

27. Nina Homovec (Slo, Orbea Geax) +6:36

Vsi rezultati.

Foto: EGo Promotion/arhiv mtb.si

Sledite nam