fmb ljubljana mtb vikend
8. septembra 2023

Tekmovanje serije FMB naslednji konec tedna postavlja Slovenijo na evropski zemljevid gorskokolesarskega prostega sloga. Tu so podrobnosti.

Največja novost letošnjega festivala Ljubljana MTB vikend je tekmovanje svetovne serije FMB v disciplini slopestyle, ki je na sporedu v soboto, 16. septembra. Po letu 2012 je to komaj drugo tekmovanje tega nivoja v Sloveniji, kar bo zagotovo dalo še večji zagon domači sceni in v prestolnico pritegnilo številne tuje kolesarje. Tekmovanje v Bike parku Ljubljana bo tudi prava poslastica za obiskovalce, še toliko bolj zaradi kombinacije s tekmovanjem na veliki skakalnici.

Tekmovanja FMB si organizatorji festivala Ljubljana MTB vikend seveda niso izmislili čez noč, prvi veliki koraki so se zgodili pred več kot letom dni, ko je “padla” odločitev za izgradnjo linije skokov za disciplino slopestyle. Ta je odlično dopolnila ponudbo prostega sloga v Bike parku Ljubljana, prvo tekmovanje v okviru festivala pa je bilo že zelo napeto, a povsem v znamenju domačih talentov. Leto dni kasneje prihaja v Ljubljano tekmovanje FMB Bronze, ki predstavlja vstopni rang za svetovno serijo in omogoča organizacijo višje rangiranih tekmovanj v prihodnje.

Kaj je FMB? Freeride Mountainbike World Tour ali na kratko FMB združuje skoraj vsa največja svetovna tekmovanja prostega sloga, hkrati pa skrbi za dober razvoj disciplin in tekmovalcev. Dogodki v sklopu serije potekajo praktično po vsem svetu, zdaj bo tekmovanje v Ljubljano pritegnilo tudi številne tuje kolesarje; za zdaj je največ prijavljenih iz Avstrije, Italije in tudi z Madžarske, zagotovo pa se jim pridruži še kdo.

“Skoki v Ljubljani so primerljivi s tistimi na tekmovanjih v tujini, na njih lahko tekmovalci napredujejo in se potem počutijo bolj domače na tujih dogodkih. Park v Podutiku je res dobro obiskan, vedno je tam dobra družba, s tem in močnejšim programom freestyla pa se celotna zgodba in scena potiska v ospredje in bo zagotovo še bolj rasla,”

razlaga Boris Režabek, ki v zadnjih sezonah tekmuje po vsej Evropi in v okviru Kolesarskega društva Rajd močno prispeva k rasti scene. Boris seveda dobro pozna celotno domačo sceno in ji napoveduje lepo prihodnost:

“S postavitvijo skokov pred letom dni se je scena dvignila, ima veliko dobrega potenciala in podmladka, ki bo v prihodnjih letih samo še napredoval. Nato pa se bodo domači kolesarji v večjem številu pokazali tudi na dogodkih serije FMB, za vse je to odlična odskočna deska.”

Ljubljana se torej postavlja na gorskokolesarski zemljevid prostega sloga Evrope, z nadgraditvijo tekmovanja v prihodnjih letih pa bo status samo še rasel in scena se bo razvijala, s tem pa se bo večal tudi obisk iz Evrope. Ljubljana MTB vikend tako znova presega okvire festivala in prispeva k celotni sceni, kar je tudi eno izmed osnovnih poslanstev.

Glavni pokrovitelj festivala je Mestna občina Ljubljana, organizacijske vajeti pa imajo v rokah Kolesarsko društvo Rajd, Športno društvo Golovec trails in mtb.si.

Povzetek programa festivala

Petek, 15. 9. / Bike park Ljubljana (Podutik)

  • 17:30 Bikehanic G-Shock Line Session – za uvrstitev na glavno tekmovanje v soboto
  • 18:30 Scott Continental Pump Challenge

Sobota, 16. 9. / Bike park Ljubljana (Podutik)

  • 14:00 Enduro Golovec trails (1. in 2. etapa)
  • 17:00 Finale FMB Bronze
  • 18:00 Bikehanic G-Shock Line Session
  • 18:30 Bikehanic G-Shock Line Show
  • Sledi razglasitev zmagovalcev in zabava z DJ-em
  • Čez dan bodo v parku potekale tudi animacije za otroke in vodeni izleti.

Nedelja, 17. 9. / Golovec trails (Rudnik)

  • 13:00 Enduro Golovec trails
  • 17:00 Razglasitev zmagovalcev dirke v enduru

Prijave za posamezne sklope festivala

Tole je kopanje za Bikehanic G-Shock Line Session, ampak tudi velja:

www.ljubljanamtbvikend.si

O festivalu Ljubljana MTB vikend

Ljubljana MTB vikend združuje in poveličuje dejstvo, da je Ljubljana tudi kolesarska prestolnica in da Ljubljančanke in Ljubljančani radi furamo. Zato bomo v dneh strnjenega programa festivala predvsem kolesarili, tekmovali in se ob tem zabavali. Vsak bo našel nekaj zase in vsak bo imel priložnost spoznati nekaj novega.

#LjubljanaMTBVikend

Preberi še

Podrobnosti o festivalu Ljubljana MTB vikend 2023

Sledite nam