16. maja 2011

BMX proga v centru Ljubljane znova dobiva svojo obliko. A ne prvotno – sedaj bo večja in lepša kot v preteklosti. Furanje je predvideno za sredino junija.

Zgodovino ljubljanske BMX proge ob Linhartovi bi lahko strnili v nekaj besedah: z velikim pompom je bila zgrajena, nato pa je BMX poniknil in proga je vrsto let propadala, leta 2006 je pod okriljem KD Rajd ponovno zaživela, nato pa je prišla ‘oblast’ in izkopala luknjo za bazen. Na srečo se zgodovina tukaj ne bo končala, saj je velikanski zadrževalni bazen za meteorno vodo zgrajen, na njegovi strehi pa te dni ponovno brnijo gradbeni stroji in gradijo novo progo. Predvidoma sredi junija se bo že dalo voziti po novi progi in skakati čez dirte.

Glede na prve napovedi bi morali biti proga sedaj že zgrajena, a se je nazadnje zapletlo pri izvajalcu gradbenih del. Skoraj potopljeni SCT je odšel iz projekta, nadomestilo ga je podjetje CPL. Gradnja proge poteka vzporedno z izgradnjo podobnega bazena ob Kajuhovi cesti, od koder se vozi tudi zemlja (preden dobite kakšno idejo – na tem bazenu ne bo še ene proge).

Veliko pa se je v času mirovanja proge spremenilo tudi v načinu upravljanja celotnega parka Savsko naselje, kamor sodijo še tenis igrišča, nogometno igrišče in druge površine. Upravljanje celotnega objekta, tudi BMX proge, je preko razpisa občine oz. Zavoda Tivoli prevzelo podjetje Pasap. KD Rajd, upravitelj parka v času obnove in delovanja do rušenja, pa bo od sedaj naprej uporabnik parka oz. izvajalec programov. Ti bodo vključevali treninge, tečaje, delavnice in druge aktivnosti. Za september pa je pod okriljem društva načrtovano tudi državno prvenstvo v BMX-u.

Pri ponovni gradnji parka sta večjo pobudo prevzela tudi Janez Bajda (ŠD Life) in Tomaž Jeras (Calcit Bike Team – GT), pri osnovnem načrtu pa sta sodelovala še Tilen Frank in Žiga Knez. Janez in Tomaž bosta prevzela velik del odgovornosti z upravljanjem in delovanjem parka, ki bo torej zgrajen čez dober mesec dni, v tem času pa bo grobo urejena tudi že okolica.

Tomaž Jeras, hkrati tudi še vedno zelo aktiven tekmovalec, se je moral za progo odpovedati nekaterim nastopom v bližnji prihodnosti, a kot pravi sam, bo vse poplačano: “S težkim srcem sem se odpovedal prihajajočim dirkam, a proga je sedaj prioriteta. V naslednjih 14 dneh bom zelo intenzivno delal na njej in skrbel, da bo vse tako, kot mora biti in to v najkrajšem možnem roku. Želimo si prave BMX proge, na kateri bom lahko treniral sam in na kateri bom lahko treniral druge, predvsem mlajše. Prepričan sem, da bo proga hitro zaživela in bo ponovno pravi bum!”

Dogajanje na Linhartovi bomo zagotovo bolj spremljali, prav tako tudi vse prireditve. Za konec zapišimo še to, da bo uporaba proge za sedaj brezplačna, v prihodnosti pa bo treba po zgledu tujih parkov plačevati simbolično članarino. Ta še ni določena, predlog zneska pa je zelo nizek.

Zračni posnetki: Martin Rotovnik, zemeljski posnetki: Tine Mahkovec

Sledite nam