6. novembra 2011

Predstavniki slovenskih klubov s tekmovalci v spustu in 4krosu ter prireditelji tekmovanj so v Trbovljah uskladili domači koledar za 2012 in predlagali spremembe pravil. Prvič tudi o enduru. 6 pokalnih DHjev.

V soboto popoldan so se v novem mladinskem domu v Trbovljah sestale “glave” slovenskih gravitacijskih disciplin – prireditelji, klubi in prekaljeni tekmovalci v disciplinah spust, 4kros in po novem tudi enduro (no, tu prekaljenih tekmovacev še ni). Kot se spodobi vsako leto, so pregledali uspešnost sezone 2011, uskladili domači koledar za 2012 in predlagali spremembe pravil.

Trenutno usklajenega koledarja še ne bomo objavljali, saj bo gotovo še nekaj sprememb, nekateri termini pa sploh še niso usklajeni. Zato izdamo tole:
Čaka nas šest pokalnih dirk v spustu (štiri doma in dve na Hrvaškem), posebej pa še državno prvenstvo, ki ne bo štelo za Pokal Slovenije. To bo dovolj tudi v primeru, da zaradi naše prekrasne zakonodaje kakšna dirka poklekne. Lepo bodo razporejene od začetke aprila do konca septembra in usklajene z najpomembnejšimi mednarodnimi dirkami.
Zaenkrat sta le dve postaji za Pokal Slovenije v 4X, a bi v tem primeru najverjetneje na vsaki priredili po dve dirki v enem vikendu.
Enduro naj bi imel vsaj tri preizkušnje.

Pravila so (predvsem v spustu) temeljito pretresli že lani, zato tokrat velikih sprememb ni bilo. Med pomembnejšimi predlogi (potrditi jih mora še OGK) pa so:
– Prireditelji bodo morali na račun Kolesarske zveze položiti kavcijo, ki jo bodo dobili vrnjeno po izvedbi, pri kateri bodo opravili vse svoje dolžnosti.
– Pripravili bodo pravila za preprostejšo enodnevno dirko v spustu. Te ne bi štele za pokal oziroma bi se iz njih sestavila “druga liga”.
– Zbirali bodo predloge za stalnega delegata za dirke v spustu, poleg tega zastopa interese OGK pri izvedbi prireditev, bo skrbel tudi za lestvico, ocenjevanje …
– Štartnina v spustu se dvigne s 30 na 35 evrov, a mora vključevati vse prevoze na štart v soboto in nedeljo (letos je bilo predpisano najvišje doplačilo za sobotne dopoldanske prevoze 10 evrov, tako da se zdaj stroški za tekmovalce pravzaprav zmanjšajo).
– V času domačih pokalnih dirk in DP bo prepovedano nastopanje na dirkah v tujini brez dovoljenja OGK, predlagana kazen za klub tekmovalca je 100 evrov, izjema so dirke svetovnega pokala.
– Predlagana je bila izenačitev nagrad za ženske v spustu za PS z nagradami za moško kategorijo elite. Sklep je bil, da pri najmanj 10 nastopajočih ženskah zmagovalka dobi 100 evrov.
– Praktične nagrade dobita tudi 4. in 5. v spustu v moški kategoriji elite.
– Kolesarska zveza ima ceno za enodnevno licenco (za nelicencirane amaterje) z zavarovanjem za 10 evrov, a ker večji del tega znašajo administrativni stroški KZS, je predlog, da naj dvodnevna (za DH ali dvodnevni 4X) ne stane 20 evrov temveč največ 13.
– Prireditelji dirk v spustu bodo iskali ponudbe za skupnega izvajalca merjenja časov in obdelave rezultatov. Ta bi vodil tudi točkovanje pokala.
– Štartni interval v spustu naj bo najmanj 30 in največ 60 sekund, izjema je zadnjih deset med moškimi elite, ki naj imajo štartni interval najmanj 60 in največ 120 sekund.
– Išče se prireditelj za prvo šolsko prvenstvo v spustu. To bi bilo sredi septembra, med tednom, po možnosti na isti lokaciji kot prvenstvo v krosu.
– OGK se zaprosi za kritje stroškov za “slinčke” za fotografe in snemalce za vse mtb dirke. Nekaj jih bodo v uporabo dobili novinarji, ki spremljajo dirke vso sezono, ostale pa prireditelji.

Kmalu še kratko poročilo z nedeljskega posveta za discipline XCO, XCE in BMX v Kamniku.

Na uvodni fotografiji fantje in dekle, ki tuhtajo in streljajo s predlogi, foto AD.

Sledite nam