5. oktobra 2015

Svetovna enduro serija se je tudi tretjič zaključila v Liguriji. Peršak spet najhitrejši Slovenec, Štrancar na stopničkah, Mlinar z defektom.

Z dvema dnevoma dirkanja in petimi hitrostnimi preizkušnjami na skalnatih stezicah nad obalo Ligurskega morja v Italiji se je v kraju Finale Ligure zaključila tretja sezona svetovne enduro serije (EWS). Ob odpovedi dirke v Koloradu so tekmovalci točke zbirali na sedmih dirkah na treh celinah. Zadnji dirko je nagajal dež, tako da so se prireditelji prilagajali, omejili trening in tudi odpovedali prvo etapo.

V članski konkurenci sta bila najhitrejša Britanka Tracy Moseley (Trek) pred Cecile Ravanel (Fra, Commencal) in Ines Thoma (Nem, Canyon) ter Avstralec Jared Graves (Yeti Fox) pred Fabienom Barelom (Fra, Canyon) in Nicolasom Vouillozom (Fra, Lapierre). Moseleyeva, ki se je pustila premagati le na prvi od sedmih dirk (dirko v Koloradu so odpovedali), je postala tudi skupna zmagovalka. Pri moških je naslov, ki v tej disciplini pomeni tudi svetovnega prvaka, pripadel Američanu Richieju Rudu, kolegu lanskega prvaka Gravesa v ekipi. Rude je dobil tri dirke serije, tokrat pa je do konca varno prišel na 11. mestu.

Moseleyeva se je pri 36 letih poslovila od tekmovanj, enako je pri moških storil leto dni mlajši Barel – oba sta tudi bivša svetovna prvaka v spustu.


Vid še enkrat najhitrejši Slovenec

Vid Peršak (Orbea Enduro Crew) se je po sobotnem grdem padcu in predrtem plašču nato v nedeljo bolj izkazal in zasedel 5. mesto v kategoriji do 21 let, v absolutni konkurenci je bil 50. najhitrejši. V skupni razvrstitvi serije je z nastopi na le štirih dirkah zasedel 4. mesto.

Primož Štrancar (Orbea Enduro Crew) je v kategoriji starejših od 40 let zopet stal na stopničkah in to dvakrat – v razvrstitvi vikenda je zaostal le za zmagovalcem, domačinom Brunom Zanchijem, in le 42 stotink za skupnim zmagovalcem, Britancem Woodyjem Holom. Primož je bil po treh sobotnih etapah le 6 sekund za Zanchijem, nato pa je v nedeljo na dvakrat padel na ključnih mestih. A tretje mesto je bilo kot dovolj, da je v skupni razvrstitvi ubranil tretje mesto. Lanski skupni zmagovalec je tako kot njegov varovanec Vid letos izpustil prve tri dirke.

“Največja težava je bila, da Finala nismo vajeni v dežju,” je povedal Primož. “Tu smo vedno imeli sonce in prah, tokrat pa jo je vreme zagodlo. Na srečo smo šli v četrtek na trening navsezgodaj, že v mraku, in smo trenirali na vseh šestih etapah. Zvečer so namreč odpovedali petkove treninge. Deževalo je in pihalo. V petek zvečer so iz varnostnih razlogov odpovedali še prvo sobotno etapo, zaključek bi namreč potekal po strugi.”

Peter Mlinar (KK Črn trn) je katastrofalno začel s predrto gumo v prvih metrih prve etape in čeprav je pozneje sestavil tri dobre vožnje, se je prebil le do 219. mesta.

To je bil finale v Finalu, bližje domu sledi še finale v Grožnjanu – Enduro Grozni 17. in 18. oktobra kot finale serije SloEnduroVeč 

www.enduroworldseries.com

Uvodna fotografija Matt Wragg/Enduro World Series

Sledite nam