29. julija 2011

Naslednji konec tedna merjenje moči tričlanskih državnih ekip na tekmovanju Vibram Enduro Trophy of the Nations v Sauze d’Oulx na severozahodu Italije. Slovenijo predstavljajo: Štrancar, Medvešček, Stres.

Priljubljenost tekmovanj v gorskokolesarski disciplini enduro še vedno raste. Pravzaprav gre za celo družino sorodnih disciplin, ki jih druži uporaba enduro/vsegorskih koles in uravnovešenost moči in vzdržljivosti z znanjem hitrega spuščanja.

Italijani, ki so najglasnejši glasniki inačice superenduro (povsem brez uporabe žičnic, torej vsi vzponi na noge za razliko od francoskega endura, kjer se radi pustijo kdaj prepeljati na vrh), naslednji konec tedna, 6. in 7. avgusta, gostijo že četrti pokal narodov v enduru. Tričlanske ekipe držav se bodo v slogu vsakoletnega tekmovanja “Nations Cup” v motokrosu srečale v kraju Sauze d’Oulx nad Torinom na italijanski strani francosko-italijanske meje.

Pokalu se uradno reče Vibram Enduro Trophy of the Nations in bo potekal hkrati s četrto “pro” preizkušnjo italijanske serije VolksWagen4Motion SuperEnduro Powered by Sram.

Za pokal narodov res ni potrjenih prav veliko ekip, tako da bo masa udeležencev domače serije dobrodošla. A to še zdaleč ne pomeni, da udeležba na pokalu narodov ne bo kakovostna. Potrjene so ekipe Belgije, Finske, Francije (Jerome Clementz, Olivier Giordanengo, Fabien Barel), Italije, Slovenije, Velike Britanije (Rowan Sorrel, Alex Stock, James McKnight) in ZDA (Mark Weir, Chris Van Dine, Ben Cruz).

Slovenska “reprezentanca”

Slovenijo bodo zastopali trije z vrha doslej edine podobne preizkušnje v Sloveniji, ki je bila pred dvema mesecema na Javorniku: olimpijec v krosu Primož Štrancar (Orbea Geax), novi državni prvak v 4X in hitri spustaš Kristjan Medvešček (KK Črn trn) ter prireditelj Sebastjan Stres (Kamplc), ki je tudi vodja odprave. Če se komu zdi, da je Seba šibki člen, naj ve, da že od prve informacije o nastopu veliko trenira, celo na cestnem kolesu …

“Mislim, da bomo dobro odpeljali,” pravi Stres. “Nekaj bo, konkurenca je huda. Za Štrancarja in Medveščka ne dvomim, da ne bi bila motivirana in hitra. Sam pa si tudi ne bom privoščil razočaranja. Gremo pa se tudi učit o disciplini in o organizaciji.”

V soboto 6. avgusta bodo udeleženci nastopili v petih hitrostnih preizkušnjah, naslednjega dne pa še v dveh, sledila bo še dodatna preizkušnja Super Mountain, en nastop s skupinskim štartom in 1000 m višinske razlike. Le za reprezentance in za najhitrejših 50 iz nacionalne superenduro dirke.

www.superenduromtb.com

Video lanske preizkušnje italijanske superenduro serije v Sauze d’Oulx

Superenduro 2010 – PRO2 race – Sauze d’Oulx na Superenduro TV.

Sledite nam