17. aprila 2016

Na mednarodnem spustu na Lošinju Poljak pred Žabjekom in Pandurjem, Černilogarjeva pred Hrastnikovo in Skrzypnikovo.

Po letu dirkaškega premora na skalnati progi s Sv. Ivana v lučico Velega Lošinja se je tu na dirki prve kategorije UCI (za moško kategorijo elite) znova zbrala spustaška druščina z raznih koncev Evrope.

V najštevilčnejši moški članski kategoriji je bil že v dopoldanskem polfinalu najhitrejši Poljak Slawomir Lukasik (NS Bikes – ProFro). Za 10 sekund hitrejši, kot so si ob vseh dodatnih atrakcijah na progi obetali prireditelji iz MTB Trbovlje. Svoj primat je potrdil v finalu s še 4 sekunde boljšim časom. Drugi z lanskega evropskega prvenstva je tako za 4 sekunde in pol prehitel prvaka s te dirke, Slovenca Jureta Žabjeka. Tretji je bil še drugi član Unior Tools Teama Žiga Pandur, dobro sekundo za Juretom. Jure je bil tako tu po letu 2014, ko ga je ugnal Manuel Gruber, že drugič drugi.

Na 4. mestu je končal Miran Vauh (Črn trn), na 5. pa Britanec Lachlan Blair. Z 9. mestom je v prvi deseterici od Slovencev končal še Luka Zlatnar (BATT Team), ki je bil v polfinalu celo 5.


Zarja Černilogar (Unior Tools Team) je na Lošinju ostala nepremagana. A le, če štejemo finalne nastope, saj je bila v polfinalu od nje malenkost hitrejša Monika Hrastnik (Črn trn), v finalu pa je zaostala za njo. Tretje mesto je zasedla Poljakinja Sonia Skrzypnik.

Mladinske stopničke so bile povsem slovenske: Rudi Pintar (Rajd Funsports) je zmagal pred Maticem Kvasom (BSX Racing Team) na drugem in Marko Niemizem (ŠKTD Avče) na 3. mestu. Marko doma še nastopa v kategoriji do 15 let!

Bolj presenetljiva je slovenska zmaga v veteranski kategoriji masters: Matej Drnovšek (MTB Trbovlje) je po štiriletnem premoru vrnil v spust in zmagal s 16 sekundami prednosti!

Nastopilo je blizu 200 tekmovalcev iz enajstih držav.

Združeno

Slovenski in hrvaški pokal, ki sta se začela danes, sta letos skoraj povsem združena. Točke obeh podelijo še v Kranjski Gori (15. maj), na Soriški planini (28. avgust) in v Mariboru (25. september). Hrvaški pokal je bogatejši še za gostovanje na DH Treba v Sarajevu 21. avgusta.

Vsi vrstni redi

www.dhlosinj.net

Oglej si še
DH Lošinj: Fotogalerija
DH Lošinj RAW

Na uvodni fotografiji Zarja Černilogar, vse fotografije Klemen Humar

Vrstni redi finala Downhill Lošinj 2016

Sledite nam