17. februarja 2018

Selimo se na otok Rab, kjer bomo deležni kar nekaj sprememb – tako na progi kot pri logistiki.

Druga etapa gorskokolesarske dirke Mitas 4 Islands se bo začela s precejšnjo spremembo. Tekmovalci bomo v četrtek zjutraj z vso opremo zapustili Krk in se preselili na Rab. Valamarjev hotel Sahara ob Rajski plaži v Loparju bo postal naša druga baza.

Gori doli naokoli. In pravila!

Etapa na Rabu bo zelo razgibana. Nima izrazitega gorskega cilja, a se na 65 kilometrih naniza kar deset klancev, ki bodo skupaj dali za 1.120 višinskih metrov vzponov. Zaradi selitve bo štart šele ob 11:30. Glede na rezultate prve etape bomo tekmovalci na palubi trajekta razdeljeni v tri štartne bloke. Štart iz napačnega boksa ekipi prinese 15 kazenskih minut pribitka. Enaka kazen doleti par, če je med tekmovalcema na kontrolnih točkah več kot dve minuti razlike.

Start

Naravnost s trajekta se bomo zagnali v prvi breg in naredili kratek krog nad Loparjem. Drugi klanec bo daljši in zahtevnejši. Čez planoto Fruga bomo prišli do mesta Rab. Greben nad mestom skriva nekaj lepih stezic. Za Kamporskim poljem bo Premužičeva staza spet obrnjena navzgor. Tik ob morju se bomo zabavali na zavitih sprehajalnih poteh. Te nas bodo pripeljale do Suhe Punte, kjer se začne pragozd Dundo.

{loadposition inside}

V njegovem labirintu se bo nabralo lepo število makadamskih kilometrov. Kratek, a tehnično zelo zahteven spust nas bo še enkrat piripeljal v Kampor. Tam so ostanki in spomenik koncentracijskega taborišča iz druge svetovne vojne. Za tem žalostnim krajem bo treba spet gor, na Fafandjele. Spust z njih ima zanimiv detajl. Trasa dirke z makadama nenadoma zavije levo v jamo. A ni tako strašno, kot je videti. Že po metru ali dveh se začne lepa steza, ki mimo Supetarske Drage pripelje do najstarejše cerkve na Rabu.

Razgledi

Za veličastni zaključek etape je pred skoraj 100 leti poskrbel gozdar Premužić. Njegova pot se začne takoj za cerkvijo. Zadnji vzpon na Frugo bodo zmogli tudi najbolj izmučeni. Nagrada za deseti klanec pa bo fantastičen razgled na Lopar in spust v cilj. Ciljna črta bo zarisana v mivko na koncu peščene Rajske plaže.

Logistika in ostalo

Novinci na dirki se včasih bojijo zahtevne logistike. A če so vplačali paket z nastanitvijo in prevozi, za to ni nobene potrebe. Ekipa Adria Bike vedno poskrbi za vse in najbolje je, da se enostavno prepustijo toku.

Drugače je s tistimi skavti, ki si bivanje in prevoze urejajo sami. Na Rab bodo morali z redno trajektno linijo, ki vozi iz Valbiske v Lopar. Na cilju bodo imeli drugačno časovno limito, saj bodo verjetno lovili trajekt, ki se na Krk vrača ob 16:00. Vsi ostali se bodo prepustili razvajanju Valamar hotela Sahara, saj bodo Rab zapustili šele v petek zjutraj.

Predstavitev prve etape
mtb.si predstavlja: Mitas 4 Islands – 1. etapa

Kako je bilo na lanski drugi etapi?
Mitas 4 Islands: Namesto Raba še enkrat Krk, Calcitovca četrta
Mitas 4 Islands: Drugi dan v videu

Fotografije Matej Hartman

Preberi še:
Bliža se: 4 Islands tudi letos s Petrom Veselom
Pozitivna ENERGIJA na 4 Islands

Sledite nam