25. decembra 2009

Kakor za koga, ampak ni bilo tako grozno slabo. Izbor najpomembnejših dogodkov v gorskem kolesarstvu. V prvem delu: tehnična revolucija, slovenski gravitacijski trojček in nova predsednica.

Steve Peat v svoji najuspešnejši sezoni v Mariboru, sredi slovenskega "sendviča" (foto GS)

Steve Peat v svoji najuspešnejši sezoni v Mariboru, sredi slovenskega “sendviča” (foto GS)

Truvativ Hammerschmidt (foto SRAM)

Truvativ Hammerschmidt (foto SRAM)

Milena Černilogar Radež (foto GS)

Milena Černilogar Radež (foto GS)

Brez posebnega vrstnega reda … Celoten članek je objavljen v reviji Bicikel, številka 12-01/2010.

Tehnična revolucija
Ob predstavitvi v letu 2008 so eni poskakovali od navdušenja, drugi nejeverno zmajevali z glavo – češ, še en čuden izum, ki ne bo zaživel.
Po prvem letu resničnega življenja je jasno, da je Truvativov HammerSchmidt korak v pravo smer. Adijo ranljivi prednji menjalnik, kakršnega so gulili že naši očetje. Dobrodošel en prednji verižnik, zaščiten pred elementi in snemanjem verige, z razponom prenosov za dva verižnika. Dobrodošlo prestavljanje brez vrtenja pedal!
Če še nimate, nič hudega – izdelek bo vse cenejši, lažji, morda v čem tudi mehansko naprednejši, čeprav že ta deluje brez pripomb, saj je tehnično razmeroma preprost. Je na številnih kolesih letnika 2010, še na večih okvirjih so nastavki ISCG, če želite čudo namestiti naknadno.
Drugo dobrodošlo novost za čim bolj sproščeno uživanje v gmajni – pnevmatske ali vzmetne sedežne opore, ki ob pritisku na gumb znižajo sedež – smo poznali že prej, a prav v letu 2009 se je izbira precej povečala, cene pa znižale. Tako se je tudi ta posrečena rešitev bolj približala uporabnikom.

Gravitacijski trojček
Sprijaznite se, da morda ne boste več doživeli, da bi Slovenija v treh zaporednih vikendih gostila tri pomembna mednarodna tekmovanja, kot se je to zgodilo v juniju 2009. Evropsko prvenstvo v spustu v Kranjski Gori, svetovni pokal v spustu in 4krosu v Mariboru in evropsko prvenstvo v 4krosu v Ajdovščini.
Kljub odpovedi finala v Ajdovščini in nič kaj nasmejanim računovodjam lahko ugotovimo, da so se prireditve iztekle dobro.

Predsednica
Milena Černilogar Radež je konec marca, le pet mesecev zatem, ko je postala predsednica Odbora za gorsko kolesarstvo in BMX, postala tudi prva ženska predsednica Kolesarske zveze Slovenije.
Pa daleč od tega, da v času za mtb krmilom ne bi ničesar postorila. Med drugim je sklenila pakt s Planinsko zvezo Slovenije oziroma njeno Komisijo za turno kolesarstvo o sodelovanju na področju izobraževanja kadrov in pri legalizaciji gorskega kolesarstva.
Plod sodelovanja je tudi podpisovanje peticije za kolesarjem prijaznejšo zakonodajo.
Konec leta je Černilogar Radeževo na mestu predsednika OGK nadomestil Damjan Kalčič, ki ga čaka mnogo nalog. Morda tudi boj s še enim zakonom – tistim o zdravstvenem varstvu.

Prihodnjič: Kolesarski TIP, Punce : fantje, Prijatelji težnosti

Sledite nam