Ride Loose Riders Wheelbase Freestyle Giant Ciklo Centar
10. avgusta 2013

Kanada je stalnica v koledarju svetovnega pokala, letos z novo progo za spust in močno predelano progo za kros. Ekipa Unior Tools Team je brez težav opravila s kvalifikacijami spusta.

Mont-Sainte-Anne ali na kratko preprosto MSA gosti 21. dirkaški vikend za svetovni pokal v gorskem kolesarstvu (kros so prvič priredili leta 1991), organizatorji pa se poleg tega lahko pohvalijo tudi z dvema svetovnima prvenstvoma. Vse skupaj že enajstič poteka v okviru festivala Velirium, na katerem se rekreativni kolesarji pomerijo na maratonu in drugih dirkah. Del programa se dogaja tudi v dobrih 30 km oddaljenem mestu Quebec, kjer so med tednom izvedli mestno dirko ter tekmovanje serije Freeride Mountain Bike World Tour.

Progi za kros in spust sta močno spremenjeni. Prva je skrajšana zaradi gradnje nove gondole in erozije, zato so atraktiven zahodni del povsem odrezali ter povsod drugje dodali nove krajše odseke. Proga za spust poteka po že znani trasi, vendar so ji dodali številne bande in objekte, saj je proga sedaj del tukajšnjega kolesarskega parka. Kljub temu na njej ni prostora za zafrkancije, še posebej nekateri odseki so izredno tehnični. V primeru dežja bodo še toliko bolj zahrbtni.

Organizacija je za zdaj brezhibna, v njej sodeluje kar 650 prostovoljcev, zbode pa velikost ekipnih prostorov. Tako majhnega “ekspota” sam še nisem videl na dirki svetovnega pokala, kar je posledica vsaj dveh dejavnikov. Prvič tega, da je na tej strani Atlantika letos samo ena dirka in zato je večina šotorov ostala v Evropi, prav tako pa je na drugih strani Kanade, v Whistlerju, že vse nared za CrankWorks, ki ga imajo proizvajalci koles in opreme zelo radi.

V Kanadi bosta tokrat dirkala le dva Slovenca, oba člana ekipe Unior Tools Team. Tanja Žakelj bo danes v krosu branila 160 točk naskoka v svetovnem pokalu, Žiga Pandur pa lovi svojo novo najvišjo uvrstitev. Z včerajšnjim 39. časom kvalifikacij (druga najvišja kvalifikacijskaa uvrstitev v karieri) je na dobri poti, kljub majhnemu številu tekmovalcev pa naloga ne bo lahka. Moških je bilo na štartu res le 110, a seveda so med njimi vsi najhitrejši. Predvsem bi pričakovali več tekmovalcev iz ZDA in Kanade. Za Unior nastopata tudi Jess Stone in Ruaridh Cunningham. Jess je bila 12., Ruaridh pa 70. po padcu. Zanj je to tudi prva letošnja dirka svetovnega pokala, saj si je pred domačo dirko na Škotskem zlomil ključnico.

V soboto je na sporedu olimpijski kros, dirka deklet se začenja ob 11.30 po lokalnem, oz. 17.30 po slovenskem času. V živo na Red Bull TV.

Vrstni red kvalifikacij DH na strani UCI
www.velirium.com

Na uvodni sliki je lok, ki se vzpenja nad progo za kros in razstavnim prostorom; foto: Grega Stopar in Keith Valentine, Phunkt.com

Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders Freestyle Giant
Sledite nam