1. maja 2010

Pričakovanja in želje v 4krosu so bile velike, a na koncu smo se morali zadovoljiti z rezultati, ki so jih zagotovile že vožnje v sinočnjih kvalifikacijah – Neža in Žiga sta žal izpadla v prvem krogu. Na vrhu znova Jared Graves, ki je očitno še kar naprej v fantastični formi.

Pričakovanja in želje v 4krosu svetovnega pokala v Belgiji so bile velike, a na koncu smo se morali zadovoljiti z rezultati, ki so jih zagotovile že vožnje v sinočnjih kvalifikacijah – Neža in Žiga sta žal izpadla v prvem krogu. Na vrhu znova Jared Graves, ki je očitno še kar naprej v fantastični formi.

Graves bo očitno tudi letos kraljeval na vrhu table z rezultati

Graves bo očitno tudi letos kraljeval na vrhu table z rezultati

Žiga preko debel ...

Žiga preko debel …

... in v prvo bando; prehitevanje je bilo uspešno, a le do naslednjega ovinka

… in v prvo bando; prehitevanje je bilo uspešno, a le do naslednjega ovinka

Nekaj podobnega velja tudi za Nežo, ki je dirko končala s padcem

Nekaj podobnega velja tudi za Nežo, ki je dirko končala s padcem

Moški finale (pozorni boste opazili, kako in zakaj je Graves zavihal spodnji rob štartne številke - bomo videli, kako se bo to razpletlo)

Moški finale (pozorni boste opazili, kako in zakaj je Graves zavihal spodnji rob štartne številke – bomo videli, kako se bo to razpletlo)

Polfinale je bil veliko bolj dolgočasen, Wichmann je prišel na drugo ravnino sam

Polfinale je bil veliko bolj dolgočasen, Wichmann je prišel na drugo ravnino sam

Ženski finale je bil na začetku bolj napet, po padcu Anneke Beerten je zmagala Jana Horakova

Ženski finale je bil na začetku bolj napet, po padcu Anneke Beerten je zmagala Jana Horakova

Znameniti vijak je glavna atrakcija proge

Znameniti vijak je glavna atrakcija proge

V slogu nogometnih tekem smo videli tudi nagca, le da je bilo sporočilo zelo nepolitično - tip je bil "oblečen" v nalepke znamke Carbocage

V slogu nogometnih tekem smo videli tudi nagca, le da je bilo sporočilo zelo nepolitično – tip je bil “oblečen” v nalepke znamke Carbocage

Pogled na celotno progo večer pred finalom ... v domišljiji dodajte še 64 tekmovalcev, 16 tekmovalk, 10-15 redarjev, cel trop novinarjev in fotografov ter par tisoč glasnih navijačev in dobili boste približno vzdušje na dirki

Pogled na celotno progo večer pred finalom … v domišljiji dodajte še 64 tekmovalcev, 16 tekmovalk, 10-15 redarjev, cel trop novinarjev in fotografov ter par tisoč glasnih navijačev in dobili boste približno vzdušje na dirki

Sobota res ni bila naklonjena slovenskim tekmovalcem na prizorišču svetovnega pokala v Houffalizeju – Neža Knez in Žiga Knez sta dirko končala v prvem krogu, Neža z nekaj več možnostmi za napredovanje kot Žiga. Proga pod žarometi je sicer ustrezala načinu vožnje obeh naših, a slaba uvrstitev iz kvalifikacij pomeni slabši štartni položaj, kar je danes igralo vlogo.

Prvi je nastopil Žiga, ki je na štartni rampi stal ob Tatarkoviču, Grafu in Simmsu, kar je pomenilo, da se bo moral zelo potruditi za napredovanje. Žiga je po dirki tako komentiral svoj nastop: ”Glede na tekmece bi šel težko naprej. Skušal sem napasti na notranje linije, a so vsi vozili enako, zato nisem prav veliko pridobil. V prvi bandi sem sicer prišel na tretje mesto, a že v naslednji padel nazaj na četrto. Še z enim napadom sem skušal čisto na koncu, a ni šlo.” Za Žigo je bila to celo prva dirka v sezoni, saj se doma dirkanje še ni začelo, kar se je danes zagotovo poznalo: ”Res se mi pozna, da nimam ne prave proge za treniranje, prav tako pa se še ni začela domača sezona dirka. Manjka mi furanje. Tudi štartna rampa mi tukaj ni všeč, je drugačna, kot sem jih vajen. Zdaj bo počasi tudi v Sloveniji več dirk in se bom lažje pripravljal, že kmalu pa seveda sledi Maribor.”

Neža je imela še veliko bolj razburljiv nastop: ”Na dirki sem naredila najslabši štart danes in že takoj izgubila nekaj časa. Kljub temu sem prišla po prvi bandi na tretje mesto, nato pa sem skušala napasti po notranji strani ovinka. Ob tem je tekmovalka pred menoj padla in jaz z njo. Na štartu sem veliko razmišljala o napadu in si pripravila možne strategije. A sem računala, da bom po štartu druga, kar mi danes ni uspelo. Seveda sem bila prepričana, da bom šla naprej, kar bom zagotovo skušala narediti v Mariboru. Na domači progi bo sicer več treme, a zaradi navijačev tudi več adrenalina.”

Dirka vsaj iz mojega vidika ni postregla z noro napetim dirkanjem, morda ste več prave akcije videli v prenosu. Zagotovo je dejstvo, da je Graves še naprej nerešljiva uganka za vse tekmece. Avstralec je preprosto premočen, kar nikakor ni naključje. Zagotovo se najdlje časa posveti progi in preučevanju tekmecev, pa tudi neverjetno veliko treningov odpelje, kar priča o izredni fizični pripravljenosti. Če se bo sezona nadaljevala v tem slogu, mu skupna zmaga ne uide.

Naslednja dirka 4krosa za svetovni pokal bo 15. maja v Mariboru.

Vrstni red finala 4X

moški
1. Jared Graves (Avs, Yeti Fox Shox)
2. Tomaš Slavik (Češ, RSP)
3. Michal Prokop (Češ, Agang)
4. Roger Rinderknecht (Švi)
5. Joost Wichmann (Niz, RSP)
6. Scott Beaumont (VB, Rocky Mountain UK)
7. Dan Atherton (VB, Commencal)
8. Johannes Fischbach (Nem, Ghost ATG)

58. Žiga Knez (Slo, Unior Tools Team)

ženske
1. Jana Horakova (Češ)
2. Anita Molcik (Avt)
3. Emmeline Ragot (Fra, Suspension Center)
4. Anneke Beerten (Niz, Suspension Center)
5. Romana Labounkova (Češ)
6. Sarsha Huntington (Avs)
7. Katy Curd (VB, 2Stage Factory)
8. Lucia Oetjen (Švi, Thoemus)

16. Neža Knez (Slo, Unior Tools Team)

Sledite nam