10. avgusta 2013

Po kaotični noči je bilo na dirkah v krosu vse tako, kot je treba. Tanja Žakelj je s tretjim mestom obdržala vodstvo v seštevku svetovnega pokala, zmagovalca dneva pa sta Katerina Nash in Julien Absalon.

Zaradi časovne razlike smo na prizorišču dirk svetovnega pokala v Kanadi mnogi pokonci že zelo zgodaj, prve jutranje obiskovalce prizorišča pa je pričakalo veliko uničenje. Nočno neurje z močnim vetrom je polomilo šotore mnogih ekip in že tako skromno šotorsko vas še oklestilo. Sonce in veter pa sta obe progi kljub močnemu deževju hitro posušila in zato nekih posebnosti ni bilo. Razen močnih sunkov vetra, ki so strašili še ves dan.

Naše oči so bile uprte v kros deklet, na kateri je Tanja Žakelj (Unior Tools Team) uspešno obranila vodstvo v skupnem seštevku, a se je prednost do drugouvrščene tekmovalke močno zmanjšala.

Na dirki je sprva vodila Julie Bresset, Tanjina velika tekmica iz mladinskih kategorij. Podobno kot v Andori je Tanja znova štartala rezervirano in napadla v drugi polovici dirke, zadnje tri izmed šestih krogov je tudi postavila najhitrejše čase kroga. Nazadnje je prehitela še Julie , se s tem prebila na tretje mesto, a zmagovalka Katerina Nash je bila danes premočna. Drugouvrščena Maja Wloszczowska je v cilj prišla le 8 sekund pred Tanjo. V skupnem seštevku ima Tanja dirko pred koncem sezone svetovnega pokala 950 točk, na drugem mestu pa sta zdaj Katerina in Maja z 865 oz. 780 točkami.

Za Katerino je to prva zmaga v svetovnem pokalu, v svoji karieri pa je zabeležila že celo vrsto odličnih uvrstitev, tudi dve drugi mesti iz letošnje sezone. Pri zbiranju zmag je veliko uspešnejši Julien Absalon, ki je danes zabeležil že 26.! Kljub težavam Nina Schurterja je bil danes premočan za vse ostale, zmaga pa je nekakšen obliž na letošnjo sezono, v kateri se smola kar ni končala. Karte so pri moških in ženskah sedaj dobro premešane in obe dirki za svetovno prvenstvo konec meseca bosta zagotovo zelo zanimivi.

Tanja Žakelj (Unior Tools Team), 3. mesto: “Danes sem skušala čim bolj racionalno razporediti svoje moči, nato pa sem znova napadala v drugi polovici dirke. Dejansko sem vozila hitrejše v drugi polovici, v vsakem krogu pa sem največ pridobila v zadnjem delu kroga, po okrepni coni. Linije smo dobro preučili in verjamem, da sem vozila po najhitrejših. Tudi tako sem lovila tekmovalke pred seboj.
Julie Bresset je naredila odlično potezo na začetku dirke in napadla v pravem trenutku. Pravzaprav sem bila jaz tista, ki sem naredila napako na serpentinah, kar je Julie dobro izkoristila, vendar smo jo na koncu vendarle ujele. V zadnjih dveh krogih sem dala vse od sebe in tretjega mesta sem resnično zelo vesela.
Do konca svetovnega pokala je še ena dirka, zato se bom morala povsem zbrati in znova napadati. Cilji so bili že pred sezono zelo visoki, po odličnem začetku svetovnega pokala pa so se seveda še nekoliko povečali in seveda si želim zaključiti na zmagovalnem odru ter osvojiti skupno zmago v svetovnem pokalu.
Moja velika želja je bila premagati Julie Bresset, vendar takrat, ko je ona v polni formi, kar pa danes vendarle ni bila.
Proga v Mont-Sainte-Anne mi je zlo všeč, to je pravi kros. Nasploh se tukaj vedno počutim odlično.
Moji navijači tokrat niso bili fizično prisotni, a so bili vendarle z menoj. Vem, da so doma gledali dirko na velikem platnu in sedaj imajo že veselico. So navijali od doma.”

Jutri pa finale spusta z Žigom Pandurjem.

Vrstni redi in razvrstitve na strani UCI

Na uvodni fotografiji zadovoljna Tanja v cilju, foto Grega Stopar.

Sledite nam