MSA, svetovni pokal
8. avgusta 2022

Prva članska zmaga Francoza, Čilenec dominiral na še eni dirki, Švicarki pa premočni za konkurenco. Mont Sainte Anne – že od leta 1991!

Suha dirka za tekmovalce kategorij do 23 let in presenetljivo mokra ter blatna dirka za elitni kategoriji. Tudi to je Kanada, scenarij pa podoben kot teden dni prej v ameriškem zimskošportnem središču Snowshoe – sobotni spust v soncu, nedeljski kros v dežju. A tokrat so jo slabše odnesle predstavnice nežnejšega spola.

Ženske: V MSA še tretja tekmovalka s štirimi zmagami

Na startu je grdo padla ljubljenka domačega občinstva Emily Batty (Canyon mtb Racing) in takoj zaostala za glavnino. Po startnem krogu si je nekaj metrov prednosti privozila Avstralka Rebecca McConnell (Primaflor Mondraker Genuins). Za njo sta vozili Švicarki Alessandra Keller (Thomus Maxon) in Jolanda Neff (Trek Factory Racing XC), takoj za njima pa Američanka Haley Batten (Specialized Factory Racing) in Italijanka Martina Berta (Santa Cruz FSA mtb Pro Team).

V drugi krog je prva zapeljala Neff. Na prvem vzponu je na drugo mesto zapeljala Keller, Mcconnell pa je začela nekoliko popuščati in je zdrsnila na trenutno šesto mesto. Pred njo je vozila tudi Nizozemka Anne Terpstra, tik za McConnell pa mlada Avstrijka Mona Mitterwallner (Cannondale Factory Racing).

Mona Mitterwallner

Močna ploha na koncu drugega kroga

Dež ni zmotil Jolande, saj je v tretji krog prišla spol minute prednosti pred Terpstra, Batten in Berta. Keller na petem mestu je lovila priključek z zasledovalno skupino, saj je na enem izmed tehničnih spustov padla. Švicarka Neff je nadaljevala v svojem ritmu, Mitterwallner pa v boju za peto mesto prehitela Allesandro Keller, slednja pa je zaostajala že minuto.

Ponekod tudi peš

Proga je postajala zelo spolzka in na spustih je bilo potrebno paziti na vsako korenino, marsikateri kratek in tehničen vzpom, teh je veliko, pa je bilo potrebno tudi prehoditi. Neff je vozila v enakem ritmu in prednost povečala na skoraj minuto. Batten in Terpstra sta vozili skupaj, Berta pa 10 sekund za njima. Počasi se je v ospredje prebijala Američanka Kate Courtney (Scott – Sram mtb Racing Team), ki je bila tik za Mitterwallner.

Jolanda Neff

Neff v četrtem krogu še nekoliko poveča prednost

Švicarka je nadaljevala v svojem ritmu, na nekaterih delih je celo nekoliko pretiravala, saj je dvakrat skoraj “objela” drevo. Na drugem in tretjem mestusta ji sledili Batten in Terpstra. Berta na četrtem mestu je izgubljala sekunde, lovili pa sta jo Mitterwallner in Keller. McConnell, zmagovalka prvih treh dirk letošnjega svetovnega pokala, je nazadovala na 17. mesto.

Dež je pojenjal, a razmere na progi so bile izredno zahtevne

V zadnji krog je Neff zapeljala s krepko minuto prednosti pred Batten, na tretje mesto pa se je prebila Mitterwallner. Slednja je tudi zmanjševala zaostanek za Američanko. Terpstra je zdrsnila na šesto mesto, na sedmo se je prebila Francozinja Lena Gerault (KTM Vittoria Team).

Jolanda Neff je tudi zadnji krog prevozila v svojem tempu, Mitterwallner pa je bila vedno bližje Haley Batten. Alessandra Keller se je za četrto mesto borila z Martino Berta, vodilna v svetovnem pokalu, Anne Terpstra pa zdrsnila na sedmo mesto.

Mitterwallner in Batten

Popoln vikend Jolande Neff

Po uri, 26 minutah in 53 sekundah je Jolanda Neff slavila svojo četrto zmago v svetovnem pokalu na tem prizorišču (2014, 2015, 2018, 2022) in se po številu zmag izenačila z legendama gorskokolesarskega krosa, Američanko Julie Furtado in Kanadčanko Alison Sydor. Boj za drugo mesto se je bil vse do cilja, na drugo mesto se je po ciljnem sprintu uvrstila Mona Mitterwallner, tretja je bila Haley Batten. Zaostali sta 56 sekund. Na četrto mesto se je z 2 minutama in 4 sekundami zaostanka zagotovila Martina Berta, peta je bila Alessandra Keller.

Pred zadnjo dirko svetovnega pokala, ki bo v začetku septembra v italijanskem Val di Sole, ima Anne Terpstra, ki je včeraj osvojila sedmo mesto 1590 točk. Rebecca McConnell je s 1526 točkami še vedno na drugem mestu, a ga s 1502 točkama ogroža Allesandra Keller.

Moški: Predstava za v učbenike

Dva startna in šest pravih 3,9 kilometra dolgih krogov je čakalo tekmovalce v moški elitni kategoriji. Francoz Titouan Carod (BMC mtb Team) si je v polovici prvega kroga privozil 10 sekund pred tekmeci. Sledili so mu Švicarja Filippo Colombo (BMC mtb Racing), Belgijec Pierre De Froidmont (KMC – Orbea), Južnoafričan Alan Hatherly (Cannondale Factory Racing), Italijan Luca Braidot (Santa Cruz FSA mtb Pro Team), Mehičan Jose Gerardo Arevalo Uloa (Massi – Beaumes de Venise) in Nemec Luca Schwarzbauer (Canyon CLLCTV). Vodilni v točkovanju svetovnega pokala, Švicar Nino Schurter (Scott – Sram mtb Racing Team), se je vozil na 15. mestu.

David Valero Serrano

Carod in potem zasledovalci

Carod je v drugi krog vstopil s 23 sekundami prednosti pred zasledovalno skupino. Tej so se pridružili še Danec Sebastian Fini (KMC – Orbea), Belgijec Jens Schuermans (Scott Creuse Oxygene Gueret) in Španec David Valero Serrano (BH Templo Cafes UCC). Schurter se je počasi prebijal naprej in se v drugem krogu vozil na desetem mestu, Carod pa je še nekoliko povečal prednost. V tretji krog pa je vstopil s kar 53 sekundami prednosti pred De Froidmontom, Colombom, Hatherlyjem, Finijem, Braidotom …. Schurter je napredoval na osmo mesto.

Nino Schurter

Več kot minuta prednosti

Carod je še kar vztrajal v visokem tempu in prednost pred ostalimi je narasla na več kot minuto. Hatherly je zdrsnil na osmo mesto, Schurter pa je napredoval na sedmega. Drugo mesto je bilo še vedno v domeni Belgijca De Froidmonta. Med drugim in desetim mestom pa je bilo le dobrih dvajset sekund razlike. V četrtem krogu pa na najbolj neprijetnem mestu, daleč od tehnične cone, smola za Mehičana Uloo, ki mu je odpadla gonilka z verižnikom!

Med Carodovimi zasledovalci se je za napad prvi odločil Švicar Colombo, sledil mu je Italijan Braidot, na četrto mesto pa se je povzpel Švicar Schurter, Južnoafričan Hatherly je uspel pasti na tehničnem vzponu in je tako izgubil še eno mesto ter počasi začel drseti po lestvici navzdol.

Filippo Colombo

Peti krog in Carod se pelje zmagi naproti

Še dva kroga do konca, prednost Titouana Caroda pred zasledovalci pa minuta in 46 sekund. V zasledovalni skupini sodelovanje Schurterja, Colomba, Valera Serrana, Braidota in De Froidmonta, a večjega učinka pri zmanjševanju zaostanka ni bilo. Le še krog do konca, prednost Caroda pa ni in ni hotela skopneti. Na drugo mesto se je postavil Valero Serrano. Takoj za njim se je postavil Filippo Colombo, Nino Schurter je zaostal nekaj dolžin kolesa, nato pa še na spustu naredil napako in skoraj padel. Colombo in Valero Serrano sta se spopadla za drugo, Braidot, De Froidmont in Schurter pa za četrto mesto.

Prva elitna zmaga v svetovnem pokalu

Uro, 24 minut in 48 sekund je za celotno dirko potreboval Carod in od prvega kroga dalje se ni ozrl nazaj. Veličastna zmaga Francoza in odlična napoved za prihajajoče svetovno prvenstvo, ki bo v Les Getsu. Minuto in 41 sekund za Carodom je v cilj prišel Filippo Colombo, tri sekunde za njim pa še zmagovalec dirke v Snowshoe David Valero Serrano. V silovitem zaključku trojice je četrto mesto osvojil Luca Braidot, peto je pripadlo Pierru De Froidmontu, Nino Schurter je bil šesti.

V skupnem seštevku še naprej vodi Schurter, ki ima 1483 točk. Na drugo mesto se je povzpel Valero Serrano (1358 točk), tretji je Braidot (1343 točk). Alan Hatherly je po skromnem sedemnajstem mestu na dirki v skupnem seštevku zdrsnil na četrto mesto (1320 točk), Carod je s 1290 osvojenimi točkami na petem mestu.

Titouan Carod

Fantje U23: Vidaurre Kossmann melje dalje

Čilenec Martin Vidaurre Kossmann (Lexware Mountainbke Team) je imel samo en trenutek slabosti, ko je v Andori dosegel le osmo mesto. Na vseh ostalih dirkah je prepričljivo slavil. In nič drugače ni bilo včeraj v MSA. Vodil je od starta do cilja in si v petih krogih po uri, 8 minutah in 31 sekundah privozil 55 sekund pred najbližjim zasledovalcem, Špancem Davidom Domingom Camposom (BH Templo Cafes UCC). Tretji je bil Kanadčan Carter Woods (Norco Factory Team), ki je bil le 3 sekunde počasnejši od Španca.

Tako si je Vidaurre Kossmann že dirko pred koncem zagotovil skuupno zmago v svetovnem pokalu. Čilenec (930 točk) ima neulovljivih 350 točk prednosti pred drugouvrščenim Woodsom. Tretji je sedaj Campos Motos (443 točk), ki je za 46 točk prehitel Italijana Avondetta (Wilier – Pirelli Factory Team), ki v Kanadi ni nastopil.

Dekleta U23: Druga zaporedna zmaga Švicarke

Noëlle Buri (Bixs Performance Racing) je na ameriški turneji nepremagljiva. Res je, da preko luže nista odpotovali Francozinja Lina Burquier in Nizozemka Puck Pieterse, a je bila Švicarka kljub temu dominantna. 1,1 kilometra dolg startni krog in štiri kroge po 3,9 kilometra je premagala v uri, 7 minutah in 5 sekundah ter za 47 sekund prehitela Američanko Madigan Munro (Trek Factory Racing XC). Tretja je bila Italijanka Sara Cortinovis (Santa Cruz FSA mtb Pro Team), ki je zaostala še minuto več.

Francozinja Burquier (Canyon CLLCTV) še nima zagotovljene skupne zmage. Pred zadnjo dirko sezone ima 700 točk. S 125 včerajšnjimi točkami pa se je Švicarka Buri prebila na drugo mesto in ima sedaj 595 točk. Na tretje mesto je s petega skočila Cortinovis (501 točka), zmagovalka dirke v Leogangu Puck Pieterse je s 485 točkami četrta.

Vrstni redi

Fotografije Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Preberi še

MSA: Dirke v kratkem krosu so vse bolj divje in nepredvidljive

Sledite nam