Triveneto, Tim Rovtar
6. junija 2021

Italija velja za četrto BMX velesilo v Evropi in dirke pri naših zahodnih sosedih so dobro obiskane ter na zavidljivem organizacijskem nivoju. Tokrat s četico Slovencev, z zmago in tretjim mestom za KD Rajd.

V pomanjkanju dirk, predvsem pa zaradi zamika regijskega pokala Alpe-Adria, so slovenski tekmovalci v disciplini BMX race postali dokaj pogosti gostje pri naših zahodnih sosedih. Močne in množične dirke ter dobra organizacija na dirke pokala Triveneto privabijo tristo in več tekmovalcev in tekmovalk. Tokrat se je v Creazzu številka ustavila le malce pod 300, a z enajstimi slovenskimi predstavniki iz klubov KK Črn trn in KD Rajd.

KD Rajd in KK Črn Trn

Barve KD Rajda so zastopali: Aleksandar Gajić (G1*), Jošt Ložar (G5), Mak Breznik Falk (G6), Nejc Heric in Filip Derenčin (oba Allievi). KK Črn trn so sestavljali: Jaka Sever (G3), Nik Prek (G6), Lenart Sever (G6), Maxim Jazbar (Esordienti), Beno Batič in Tim Rovtar (oba Allievi).

*Kategorije: G1 – dečki 7 let (11 tekmovalcev), G3 – dečki 9 let (v združeni kategoriji z G4 je bilo na startu 52 tekmovalcev), G5 – dečki 11 let, G6 dečki 12 let (62 tekmovalcev v kategoriji G5 in G6), Esordienti – fantje 13 in 14 let (45 tekmovalcev), Allievi – fantje 15 in 16 let (33 tekmovalcev).

Creazzo v številkah

Med najmlajšimi je svojo krstno dirko z licenco, lani je vozil kot amater, Aleksandar Gajić kronal z zmago. V kategoriji združeni kategoriji G3 in G4 je Jaka Sever dirko končal po motih, bil prepočasen za nadaljnje vožnje ter končal na 34. mestu.

Kategorija G5 in G6 je bila z 62 tekmovalci najštevilčnejša. Na startu pa štirje slovenski tekmovalci. Lenart Sever je čisto malo zgrešil polfinale in se uvrstil na 19. mesto. Ostali trije tekmovalci pa so se uvrstili v finale. Najvišje je posegel Mak Breznik Falk, ki je osvojil 3. mesto. Jošt Ložar je bil šesti, Nik Prek pa mesto za njim.

V kategoriji Esordienti smo imeli le enega predstavnika. Maxim Jazbar je preizkušnjo v Creazzu končal po motih. Allievi so zagotovo najhitrejša skupina BMX mladcev, saj se mnogi izmed njih potem preselijo v kategorijo junior, ki je predpriprava za kategorijo elite. Najbolje je kazalo Timu Rovtarju, ki je suvereno opravil z moti, odlično odpeljal četrt- in polfinalne preizkušnje, a nato v finalu s padcem zaključil na osmem mestu.

creazzo bmx, triveneto

Filip Derenčin je svojo krstno dirko v kategoriji končal s poškodbo zapestja in ostal brez uvrstitve. Beno Batič in Nejc Heric pa sta po dobrih vožnjah v motih in četrtfinalih na koncu nastopila v B finalu in se uvrstila na končno deseto in dvanajsto mesto.

Četrta dirka pokala Triveneto bi morala biti že prihodnjo nedeljo v Rivignanu, a bo žal odpadla, tako da bo na naslednjo dirko potrebno počakati do septembra. San Giovanni Lupatoto (nekaj kilometrov pred Verono) bo dirko gostil 5. septembra.

Več informacij najdeš na trivenetobmx.it.

Foto Matjaž Jazbar

Preberi še

Evropski pokal Verona: Pet Slovencev na stopničkah!
Evropski pokal Verona: Mak Breznik Falk spisal prav posebno zgodbo

Sledite nam