11. novembra 2016

Na ljubljanskem gradu Kolesarska zveza razglasila najboljše in podelila priznanja za dosežke v minuli sezoni. 4X in BMX osvojila dvorano.

Sinoči je Kolesarska zveza Slovenije na že tradicionalni prireditvi Večer zvezd na ljubljanskem gradu potegnila črto pod minulo kolesarsko sezono.

Najpomembnejša naziva kolesarke in kolesarja leta sta prejela gorska kolesarka Monika Hrastnik in cestni kolesar Primož Roglič.

22-letna Monika, članica KK Črn trn, je prva kolesarka iz gravitacijskih disciplin gorskega kolesarstva, ki si je prislužila ta naziv. Pretehtal je naslov evropske podprvakinje v spustu, je 17. na lestvici UCI v tej disciplini, še 4 mesta višje je v 4krosu.

Mona je naslov nasledila od Tanje Žakelj, ki se je sinoči pošalila, da ga letos ni dobila zato, ker je lani na gradu pozabila stekleni “krožnik za narezek” in so očitno pri KZS presodili, da si ga ne zasluži več. Sicer pa je naziv pri gorskih kolesarkah že trinajsto leto zapored: od leta 2004 sta si ga podajali Blaža Klemenčič in Tanja Žakelj, vsaka ima doma po šest krožnikov.

Roglič, član nizozemske ekipe Lotto Jumbo, je prvi slovenski zmagovalec vožnje na čas na eni od treh velikih etapnih dirk. V svoji prvi sezoni v svetovni seriji je dobil etapo na Giru d’Italia, na OI je bil 10., je tudi najvišje uvrščeni Slovenec na lestvici UCI.

Druga priznanja gorskim kolesarjem

Gorskokolesarska ekipa leta je ajdovski KK Črn trn, ki ima v svojih vrstah poleg Monike tudi svetovnega prvaka v 4krosu Mitja Ergaverja, še enkrat pa so se Ajdovci izkazali tudi pri delu z mladimi in razvoju kolesarskega centra v Palah.

Priznanji za dosežke v minuli sezoni sta dobila Mitja Ergaver (KK Črn trn) za naslov svetovnega prvaka v 4krosu in Miha Čeh (BSX Racing Team Maribor) za naslov evropskega prvaka v dirkanju s kolesi BMX v kategoriji 8-letnikov. Oba sta pred polno dvorano požela glasna aplavza po ogledu posnetkov njunih zmagovitih dirk ne velikem platnu. Za obe malo bolj obstranski disciplini je bil to pred vsemi slovenskimi kolesarskimi igralci kar velik trenutek.

KZS se je s posmrtnim priznanjem za dosežke in prispevek k razvoju gorskega kolesarstva spomnil Zarje Černilogar.

Preberi še
Na verigi: Monika Hrastnik
Kolesarja leta Tanja Žakelj in Simon Špilak

Sledite nam