14. marca 2019

Nekaj svežih informacij s konference za novinarje v Zagrebu. Izjave ambasadorjev, podpornikov in seveda glavnega organizatorja dirke Tomislava Zobca.

Manj kot mesec dni je še do začetka gorskokolesarske dirke Mitas 4 Islands in organizatorji so v Zagrebu pripravili konferenco za novinarje. Potekala je tako, kot se odvija po novem petdnevna dirka, tekoče in hitro.

Dubravko Šimenc, predstavnik hrvaške turistične zveze, zadolžen za strateški marketing, je povedal, da dirka, na katero prihajajo tekmovalci z vsega sveta, pomembno pripomore k prepoznavnosti Hrvaške kot kolesarske destinacije.

Tekmovalce sta zastopala nadarjeni hrvaški gorski kolesar Anthony Bilić in naš afriški lev Peter Vesel. “Rad se vračam na otoke, saj je dirka Mitas 4 Islands vsako leto večja in močnejša,” je povedal Peter. Njegovi cilj je jasen, s Thorstenom želita visoko na stopničke!

Toni Hrvatin iz hotelske verige Valamar, enega večjih sponzorjev dirke, je zadovoljen. Pravi, da se po tekmi mnogi tekmovalci z družinami in prijatelji vračajo na otoke, kjer so prej tekmovali. To je zadosten razlog, da Valamar, ki skozi svojo dejavnost promovira vse oblike kolesarjenja, podpira tudi ta športni dogodek. Valamar je za letošnjo dirko sestavil tudi svojo ekipo.


Organizator Tomislav in ambasador dirke Peter.

Zadnji je bil na vrsti Tomislav Zobec, ki bo s pomočjo dobre ekipe zanesljivo zasidral barko 4 Islands med pet največjih dirk na svetu! Sedaj že spada v kategorijo UCI S1, zato si lahko tekmovalke in tekmovalci elitnih kategorij z dobrim nastopom in velikim številom osvojenih točk na široko odprejo pot do olimpijskih iger.

Dirka pa ni namenjena samo vrhunskim tekmovalcem ampak tudi bolj običajnim gorskim kolesarjem. Takim, ki bi radi tekmovali s prijatelji, samim s seboj, ali pa le uživali na atraktivnih poteh čez Krk, Rab, Cres ali Lošinj. Teh je v veliki kolesarski karavani še največ.

Ne moremo reči, da gre za peto ponovitev dirke, saj na poti čez otoke organizatorji vsako leto naredijo nekatere spremembe. Že nekaj časa je znano, da bo letošnji prolog dirko podaljšal za en dan. Z dolžino 13 kilometrov in dokaj zahtevno traso bo to prava mini etapa, ki bo določila mesta v štartnih blokih prve etape.

Kot vsako leto bo tudi letos začetek prve etape v Baški, a tokrat ne bo krožna, saj bo cilj v mestu Krk. Pred dnevi so fantje odkrili novo stezico in takoj popravili že določeno traso. Če bomo letos na Rabu ostali suhi, bomo na Cresu vozili že za lani predviden 10 km dolg ovinek v Punta Križo. Edina prava krožna etapa bo sedaj zadnja na Lošinju, saj bo letos štart in cilj na glavnem trgu Malega Lošinja. S prestavitvijo cilja v mesto so se organizatorji rešili lanskoletne težave, ko so morali zaradi preozke širine cilja le tega narediti že 1 kilometer pred slavolokom v Sunčani uvali. 


Z leve proti desni: Toni Hrvatin, Peter Vesel, Anthony Bilić, Tomislav Zobec in Dubravko Šimenc

Uradni del konference se je hitro zaključil, sledil pa je še pomembnejši, neuradni del. Tudi na dirki Mitas 4 islands je družabnost pomembnejša od samega tekmovanja. Spregovorili smo o novostih, ki jih pripravljajo za leto 2020, a nad njimi še bdi zaveza molčečnosti.

Pogovarjali smo se o možnostih, ki jih za dirko ponuja mreža še neprevoženih stez na otokih. Ugotavljali smo, zakaj največja imena svetovnega pokala še niso prišla dirkat na štiri otoke. Morda se bo to kmalu spremenilo. Ostanite z nami, pa boste to izvedeli prvi 😉

Foto Matej Hartman

Preberi še:
Postani prostovoljec na Mitas 4 Islands 2019
Mitas 4 Islands 2019: Predstavitev etap v videih

{loadposition inside}

Sledite nam