5. januarja 2019

Po Cresu. Od Meraga do Osorja. Po širnih makadamih in nekaj konkretnih vzponih, a nič več etapa z največ višinci. Vseeno te čaka nekaj novosti.

Med 9. in 13. aprilom se boš lahko vozil po spremenjenih in še bolj atraktivnih poteh dirke Mitas 4 Islands. Na vrsti je predstavitev tretje etape, četrtega dne tekmovanja s štoparico in drugimi dvojicami ter nov kvarnerski otok

Etapa na Cresu je zaradi višinskih metrov vzponov in dolžine veljala za nekakšno kraljevo preizkušnjo po štirih otokih. Z letošnjim letom ji je primat vzela tista na Krku, a Cres zagotovo ostaja težka, hkrati zelo lepa etapa, predvsem pa ostaja transferna etapa, saj na njej ni postanka preko noči. Tretjo etapo so poimenovali Shepherd’s Paradise – otok pastirjev, ovc in koz.

Hitra dejstva

73 kilometrov, 1650 višinskih metrov vzponov, start neposredno na klanec, legendarne Lubenice in nov del trase, ki pelje po močvirnatem delu otoka. Etapa na Cresu je edina transferna etapa celotne dirke.

12. april

Po celonočnem postanku na otoku Rab se tekmovalci zjutraj odpravijo z ladjo proti Cresu, natančneje v Merag, kjer jih že pričakujejo kolesa, ki so tja prispela s trajektom. Sledi start, kakršnega skoraj nihče ni vajen. Po stotih metrih direktno na klanec in tri kilometre grizenja kolen. Nato pa planota in slikovite kamnite poti, ki so jih včasih uporabljali lokalni pastirji, ovce in koze. Sledi nekaj kratkih vzponov in spustov in pri vstopu v mesto Cres se skoraj lahko dotakneš morja.

Po nekaj malega kilometrih asfalta se pot vije po makadamih in se počasi vzpne proti Valunu, tam je tudi prva okrepna in servisna cona. Od tam pa konkreten vzpon na znamenite Lubenice, sledi res lep spust proti Martinščici in zopet grizenje kolen po asfaltu, a ne za dolgo.

Nato se razvrstijo resnično lepi vzponi in spusti, po sicer res ne najlepšem, a vsekakor najprimernejšem terenu za gorska kolesa. Nekaj tehničnega znanja, da se ohrani hitrost, in nato še kratek, a kar zahteven vzpon proti drugi okrepni točki v Ustrinah.

Sledi spust in še ena do dve majhni “špički”, kjer je potrebno dati vse od sebe. Nato pa nov del etapeproti močvirju, kjer kolesar spoznava drugačno floro in favno, se spopade s še zadnjim vzponom in s hitrim, položnim spustom proti Osorju. V tem starem rimskem mestu je cilj tretje etape, kjer se tekmovalci ustavijo za nekaj dlje časa, sproščeno pojedo malico in nato počakajo na transfer do Lošinja.

Ostale pomembne informacije

Pri predstavitvi prve etape smo omenili, kako je s startninami, prtljago in kaj dirka nudi. Pri drugi etapi smo razložili vse okoli kategorij, sestankov in logistike. Sedaj je čas, da se posvetimo še nagradam.

Lansko leto je dirka pri Mednarodni kolesarski zvezi prešla v kategorijo S1, ki seveda velja za vse “profesionalne” kolesarje in kolesarke, ki za svoje uvrstitve prejmejo tudi točke UCI.

Prav tako najboljši v moški in ženski kategoriji dobijo denarne nagrade (številke so za par!). Za prvo mesto v skupnem seštevku je nagrada 700, za drugo 500, tretje 300, četrto 200, peto 150, šesto 120 eur. Prav tako so dvojice nagrajene z nagradami po vsaki etapi in sicer po sistemu – prvo mesto 200, drugo 150, tretje 100, četrto 75 in peto mesto 50 eur.

Finančno so nagrajeni tudi tekmovalci v kategorijah master, grand master in v mešani kategoriji. Le da ti pari prejmejo nagrade le v skupnem seštevku dirke in sicer 500 eur za prvo, 250 za drugo in 150 za tretje mesto.

Foto organizator

Preberi še:
Mitas 4 Islands 2019: Druga etapa, Shades of Rab
Mitas 4 Islands 2019: Prva etapa, I’m a rock-it man
Mitas 4 Islands 2019 s pomembno novostjo

Sledite nam