Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
12. januarja 2019

Še zadnji izmed kvarnerskih otokov in zadnja etapa dirke, ki ti bo trpljenju navkljub pričarala nasmeh na obrazu. Štirideset kilometrov in manj kot tisoč višincev.

Med 9. in 13. aprilom se boš lahko vozil po spremenjenih in še bolj atraktivnih poteh dirke Mitas 4 Islands. Na vrsti je predstavitev četrte etape, skupaj s prologom petega dne tekmovanja s štoparico in drugimi dvojicami ter nov kvarnerski otok.

Etapa na Lošinju glede dolžine in višinskih metrov vzponov res ni ne vem kaj, a ko se srečaš s prvim resnim vzponom, si morda premisliš in si rečeš, ups, tudi danes ne bo šlo preveč na lahko. Ime zadnje etape je Push your limits. Ja, do konca, tukaj ni več predaje!

Hitra dejstva

40 kilometrov in 900 višincev. Napoleonove stezice, vzpon na Sveti Ivan, enkratna vožnja po tlakovanih poteh čisto ob morju, nekaj sence, če bo prevroče, dve okrepni in servisni coni ter … zabava na cilju.

13. april

Pa ne v petek, temveč v soboto. Start in cilj zadnje etape bosta na glavnem trgu mestnega pristanišča. Takoj po startu sledi nekaj asfalta in makadama v smeri Čikata. Nato se dirka prvič prelomi s konkretnim vzponom proti Sv. Ivanu, sledi dokaj grob spust proti morju in po nekaj zavojih po enoslednicah ob morju sledi resnično zahteven (na tempo) vzpon skoraj do Ivana. Nato pa tehničen spust proti zaledju Velega Lošinja.

Nezahtevna vožnja ob obali ti napolni baterije za par kratkih, a vseeno kar napornih vzponov, in dirka pa se prevesi v zadnjo tretjino, kjer si odvisen le od tega, koliko moči še imaš v nogah. Pritiskanje pedal na polno in le še en nekoliko konkretnejši vzpon, ki mu sledi dokaj zahteven spust, te ločita so zadnjih štirih kilometrov bolj kot ne ravninskega kolesarjenja. Etapa na Lošinju je morda videti lahka na papirju, a je tehnično kar zahtevna in tudi dva vzpona, ki nista ravno mačji kašelj, te dodobra izmučita, sploh če na prvih treh etapah nisi varčeval z močmi.

A ko prideš na cilj, je vse poplačano. Trud, znoj, kakšen zamenjan del na kolesu, kakšen člen verige v žepu dresa, preluknjan in zaflikan plašč, pozabljen gel ali dva, izrečenih nekaj krepkih besed tvojemu kolesarskemu partnerju in obratno, odrgnina na kolenu, praske od trnjev na roki, nič od tega ni važno. Postal si FINISHER etapne dirke Mitas 4Islands.

Ostale pomembne informacije

V zadnjih štirih napovedih smo se sprehodili preko birokracije, nagrad, kategorij … sedaj je na vrsti trening! In to ne trening kar tako, temveč sistematska priprava na etapno dirko. S pomočjo Tanca Coaching – Energetikov Mitje Tancika in Gregorja Dimica, prekaljenih mačkov dirke Mitas 4 Islands.

Kaj poseben trening ponuja?
Tanca Coaching ti ponuja štiri možnosti:
– individualni načrt treninga po urah tedensko,
– trening razdeljen na tedenski cikel (število ur),
– plan treninga določen glede na starostno kategorijo ali spol,
– napredni načrt treninga, ki se spogleduje tudi s tvojim končnim rezultatom na dirki.

Kaj dobiš pri vsakem izmed naštetih programov vadbe in priprave, si lahko prebereš na 4islands.hr, ali pa obiščeš tancacoaching.com. O Tanca Coaching smo pisali tudi na mtb.si.

Foto organizator

Preberi še:
Mitas 4 Islands 2019: Tretja etapa, Shepherd’s Paradise
Mitas 4 Islands 2019: Druga etapa, Shades of Rab
Mitas 4 Islands 2019: Prva etapa, I’m a rock-it man
Mitas 4 Islands 2019 s pomembno novostjo

Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam