2. decembra 2017

Luka Mezgec po letošnjih naslovih državnega prvaka na cesti in v krosu v Šenčurju osvojil še naslov prvaka v ciklokrosu. Na CX Cycling United pred Rokom Korošcem in Robertom Gehbauerjem.

Luka Mezgec (Orica-Scott) je v Šenčurju postal državni prvak v ciklokrosu. Luka je dobil peto dirko ciklokros pokala, CX Cycling United v organizaciji KD Šenčur, ki je bila hkrati državno prvenstvo. Drugo mesto in srebro je osvojil še en bivši gorski kolesar Rok Korošec (Amplatz-BMC), tretje mesto pa je zasedel Avstrijec Robert Gehbauer. Bron državnega prvenstva je pripadel četrtouvrščenemu Mateju Kravosu (Tuš Team), ki je ubranil vodstvo v skupni razvrstitvi pokala pred zadnjo dirko.

Po prvih krogih s snegom prekrite proge sta Mezgec in Korošec sama ostala na čelu dirke, najdlje je njun tempo držal Kravos. V drugi polovici pa je Mezgec dodal še malo hitrosti, predvsem s preskakovanjem barier, in si prikolesaril nekaj prednosti, ki jo je branil do konca.

Vmes se je naprej prebijal Gehbauer. Če ne bi štartal iz ozadja, bi se nemara vmešal v boj za vrh.

Med 31 uvrščenimi v članski dirki (v njej sta bili le še dve gorski kolesi in to v ozadju), so do 10. mesta sledili Primož Obal (MebloJogi Kult Solkan), Peter Zupančič (Calcit Bike Team), Tadej Pogačar (Rog Ljubljana), lanski prvak Vladimir Kerkez (KD Šenčur), Mihael Lavrenčič in Jaka Primožič (KK Kranj).

Matej Dakskobler (KK Pantal) je osvojil naslov med veterani, potem ko je v zadnjem krogu prehitel Bojana Ločnikarja (BikeRepublic), tretji je bil Mitja Tancik (Energijateam.com).

Dirko mladincev je dobil Mihael Štajnar (Calcit) z gorskim kolesom, državni prvak je postal Anže Skok (Rog AS). Med ženskami je zmagala Tina Perše (Calcit), edina v tej kategoriji na CX kolesu. V najmlajši katehoriji do 15 let pa sta zmagala Hana Kranjec Žagar (Calcit) in Aljaž Petek (KK Kranj).

Dirko so vsi opisovali kot dirko na moč. V snegu je bilo težko dobiti hitrost, med dirko članov in veteranov pa je bilo vse več tudi blata. Proga je vodila po kolovizih in poljih, trikrat čez bariere, čez mostiček in tudi čez igrišče za odbojko na mivki.

Trije v vrsto

Luka Mezgec je z naslovom v ciklokrosu osvojil zgodovinski tretji naslov državnega prvaka v enem letu. Letos je namreč v Kranju že osvojil naslov prvaka v cestni dirki, nato pa na Črnem Vrhu nad Idrijo še v gorskokolesarskem krosu.

Luka: “Če ne bi imel danes možnosti za tretji naslov, me verjetno ne bi bilo na štartu. na cesti je bilo najtežje, saj v krosu tudi ni bilo lahko, a je tam vsaj manjša loterija kot na cesti. Majhne možnosti so, da bi v karieri še kdaj dobil takšno priložnost za tri naslove. V Vipavo sem šel le potipam formo in ko sem zmagal brez posebnih priprav, sem vedel, da sem v igri tudi za naslov. Danes pa sem se na dirko pripravil kot na najpomembnejše v sezoni.”

Tako je Luka opisal svojo dirko: “Želel sem štartati močno, nato sem iz vsakega ovinka pospeševal na moč, da so zapekle noge. S Korošcem sva sodelovala. Potem sem nekje skušal skakati čez bariere in tako sem precej pridobil, predvsem ker ni treba zopet zapenjati pedal, zaradi blati je to vzelo veliko časa. Mislil sem, da bo zavetrje pomemnbnejše, a zaradi blata ni bilo tako.”

Vrstni redi

Zadnja dirka ciklokros pokala bo Ciklokros Pantal v Orehovlju pri Mirnu v nedeljo 10. decembra.

Na fotografiji Mezgec pred Korošcem

Sledite nam