Mednarodne dirkaške, David Valero Serrano
Wheelbase Oglaševanje na mtb.si Ride Loose Riders Freestyle Giant
3. oktobra 2022

Vodijo Španec in Francoz, Švicarka in Avstrijka, Norco brez tovarniške ekipe, Edmondson išče novo, prijave na Swiss Epic, končana je Catalunya Bike Race, v Švici slavila domačina.

Lestvica pri Mednarodni zvezi UCI

Zadnjo lestvico točkovanja Mednarodne kolesarske zveze so objavili 27. septembra. Trenutne uvrstitve najboljših tekmovalcev v spustu in v olimpijskem krosu so naslednje:

Olimpijski kros, moški:

 • 1. mesto Španec David Valero Serrano (BH Templo Cafes UCC) 1964 točk.
 • 2. mesto Francoz Titouan Carod (BMC MTB Racing) 1955 točk.
 • 3. mesto Italijan Luca Braidot (Santa Cruz FSA MTB Pro Team) 1939 točk.

Najvišje uvrščeni Slovenec je na 160. mestu Rok Naglič (Calcit Bike Team), ki ima 227 točk, sledi mu Jakob Klemenčič (MBK Črni Vrh), ki je s 184 točkami na 190. mestu. Ostale slovenske uvrstitve na mtbdata.com.

Olimpijski kros, ženske:

 • 1. mesto Švicarka Alessandra Keller (Thomus Maxon) 2158 točk.
 • 2. mesto Francozinja Loana Lecomte (Canyon CLLCTV) 2040 točk.
 • 3. mesto Nizozemka Anne Terpstra (Ghost Factory Racing) 1871 točk.

Med slovenskimi tekmovalkami je Tanja Žakelj (Unior – Sinter Factory Racing) z 920 točkami na 25. mestu, Vita Movrin (Energijateam.com) je 63. in je zbrala 558 točk, Maruša Naglič (Calcit Bike Team) je z 214 točkami na 149. mestu.

Spust, moški:

 • 1. mesto Francoz Amaury Pierron (Commencal / Muc-Off by Riding Addiction) 1633 točk.
 • 2. mesto Francoz Loris Vergier (Trek Factory Racing DH) 1293 točk.
 • 3. mesto Avstrijec Andreas Kolb (Continental Atherton) 1066 točk.

Luka Berginc (DH Visit Pohorje) je na 100. mestu najvišje uvrščeni Slovenec. Zbral je 126 točk. Sledita mu Žak Gomilšček na 111. mestu s 110 točkami in Jure Žabjek (oba Unior – Sinter Factory Racing) na 126. mestu. Slednji je zbral 100 točk. Ostale slovenske uvrstitve na tem mestu.

Spust, ženske:

 • 1. mesto Avstrijka Valentina Höll (RockShox Trek Race Team) 1926 točk-
 • 2. mesto Francozinja Myriam Nicole (Commencal / Muc-Off by Riding Addiction) 1825 točk.
 • 3. mesto Švicarka Camille Balanche (Dorval AM Commencal) 1790 točk.

Monika Hrastnik (Dorval AM Commencal) je z 1274 točkami na 5. mestu. Špela Horvat na 55. mestu ima 126 točk.

V sezoni 2023 brez Norco Factory Racing

Po zelo uspešni sezoni 2022 se iz svetovnega pokala začasno umika tovarniška ekipa Norco Factory in to iz obeh disciplin – spusta in olimpijskega krosa. To pomeni, da bodo Sam Blenkinsop, Henry Fitzgerald, Lucas Cruz, Elliot Jamieson, Gracey Hamstreet, Peter Disera, Sean Fincham, Gwendalyn Gibson, Emilly Johnston in Carter Woods iskali nove delodajalce. Uradno izjavo proizvajalca najdeš na pinkbike.com.

Jamie Edmondson

Enaindvajsetletni Škot se po dveh sezonah poslavlja od ekipe RockShox Trek Race Team. Katera ekipa bo njegov delodajalec v prihodnjih sezonah, še ne vemo. @jamie_edmondson

Catalunya Bike Race by Oakley

Tridnevna etapna dirka v dolžini 160 kilometrov in s kar 4150 višinskimi metri vzponov je privabila zveneča imena gorskokolesarskega krosa in maratona. V moški kategoriji je slavil Tiago Ferreira, pri ženskah pa Vera Looser. Celotno poročilo na brujulabike.com, vse o dirki najdeš na catalunyabikerace.com.

Proffix Swiss Bike Cup Gstaad

Švicarji so zaključili sezono s pokalom Proffix, enim najstarejših in najmočnejših pokalov v olimpijskem krosu v Evropi. Na dirki v Gstassdu sta v članski konkurenci zmagi osvojila Albin Vital in Alessandra Keller (oba Thomus Maxon). Vrstni redi. Poročilo na swissbikecup.ch.

Spar Swiss Epic 2023

Prijave na še eno izmed dirk serije Epic so odprte. Spar Swiss Epic bo prihodnje leto na sporedu med 15. in 19. avgustom. Dirka bo dolga 350 kilometrov, vmes pa bo potrebno premagati 12000 višinskih metrov vzponov. Etape bodo znane spomladi, vse ostale informacije pa najdeš na epic-series.com.

Sparta MTB XCO Races

Od šestega do vključno devetega oktobra bodo v Grčiji potekale kar štiri močne dirke v olimpijskem krosu, in sicer dve razreda UCI C1, ena razreda C2 in ena C3. Vse informacije na alterbiketours.gr. V Grčijo po točke Mednarodne kolesarske zveze tudi Slovenci. Več informacij v najslednjih Mednarodnih dirkaških novičkah.

Svetovna serija v gorskokolesarskem maratonu

V Franciji je pretekli konec tedna potekala predzadnja dirka letošnje serije dirk v gorskokolesarskem maratonu. Extreme Sur Loue je dodobra premešal karte v skupnem seštevku pokala. Najboljši trije pri moških so bili Axel Roudil, Martin Stošek in Casey South. Pri ženskah je na najvišjo stopničko stopila Estelle Morel, druga je bila Lejla Njemčević (prej Tanović) in tretja Claudia Peretti. Na lestvici UCI v posebnem seštevku maratona pri moških vodi Andreas Seewald, ki ima 1981 točk, drugi je Fabian Rebensteiner (1430 točk), tretji pa Martin Frey (1230). V ženski konkurenci je s 1248 točkami prva Lejla Njemčević, druga je Janina Wüst (1116 točk). Zadnja dirka letošnje serije v gorskokolesarskem maratonu bo konec tega tedna in bo potekala v sklopu enega največji kolesarskih festivalov Roc d’ Azur.

Naslovna fotografija Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Preberi še

Mednarodne drikaške

Freestyle zaposli
Ride Loose Riders Wheelbase Oglaševanje na mtb.si Freestyle Giant
Sledite nam