Mednarodne dirkaške, ciklokros
6. decembra 2022

SP eliminator 2023, CX Sisak, CX Antwerpen, Superprestige Boom, slovaško DP in GP Città di Vittorio Veneto.

Svetovno prvenstvo v eliminatorju

Snovalci svetovnega pokala v eliminatorju so že določili prizorišče svetovnega prvenstva v tej disciplini. Nalsednje leto se SP seli v Indonezijo. Gostitelj bo Palangkaraya, tekmovalcem znan kraj, saj so se letos tam že pomerili na dirki svetovnega pokala. Za datum prvenstva so izbrali 15. oktober. citymountainbike.com.

Ciklokros liga – Sisak

Na hrvaškem se je z dirko v Sisku začela sezona ciklokrosa. Na dirko je odšlo kar 22 Slovencev in niso se odrezali slabo. V hladnem in blatnem vremenu je v absolutnem seštevku slavil Viktor Potočki pred Primožem Obalom in Natanom Gregorčičem. Zmagovalci po kategorijah so bili: Gal Klun (do 15 let), Nikolaj Gregorčič (do 19 let), Viktor Potočki (do 35 let), Primož Nerad (do 50 let) in Iztok Kuret (nad 50 let). Bogato fotogalerijo najdeš na facebooku Ciklokros Liga, vse vrstne rede pa na webscorer.com.      

Superprestige Boom

Dan pred dirko svetovnega pokala v Antverpnu je v belgijskem Boomu potekala dirka s konkurenco, enako svetovnem pokalu. Serija Superprestige je zagotovo najbolj čislana v svetu ciklokrosa. Slavil je Britanec Tom Pidcock pred Nizozemcem Larsom Van Der Haarom in Belgijcem Elijem Iserbytom. Pri ženskah je na najvišjo stopničko stopila Nizozemka Anie Van Alphen, za njo sta se zvrstili rojakinji Denise Betsema in Shirin Van Anrooij. Vrstni redi in točkovanje.

Superprestige Boom v videu

Slovitega dvoboja Mathieu van der Poel – Tom Pidcock je bilo konec že v prvem krogu, ko je van der Poel na prehodu z zemlje na tlakovce zdrsnil in padel ter s seboj potegnil še Pidcocka. Pidcock se je hitro pobral in se odpeljal zmagi naproti. Nizozemec pa je za nekaj časa obsedel ob kolesu ter se na koncu uvrstil na 13. mesto.

Svetovni pokal Antwerpen

Težko pričakovan troboj največjih zvezdnikov cestnega kolesarstva smo prvič dočakali šele na osmi dirki sezone 2022/23. Belgijec Wout van Aert, Nizozemec Mathieu van der Poel in Britanec Tom Pidcock so se prvič po koncu cestne sezone “užgali” v blatu. Slab start Pidcocka, odličen start Van Aerta in nekaj povprečnega za van der Poela. Van Aert se je kmalu prebil v vodstvo, ki pa ni trajalo dolgo, saj je van der Poel hitro zmanjal zaostanek, na vodilnih mestih se jima je pridružil še Nizozemec Lar Van Der Haar. Na koncu je slavil van der Poel in vknjižil drugo letošnjo zmago na svetovne pokalu. Wout Van Aert je bil drugi, tretje mesto je na koncu osvojil Belgijev Michael Vanthourenhout. Pidcock je osvojil osmo mesto.

Pri ženskah so se na prvih sedem mest uvrstile Nizozemke. Premočno je slavila Fem Van Empel, drugo mesto je osvojila Puck Pieterse, tretje pa Shirin Van Anrooij. Vrstni redi na cyclocross24.com.

Vrhunci osme dirke svetovnega pokala

Stanje v svetovnem pokalu 2022/23

Do konca sezone je še šest dirk. Ta konec tedna se svetovni pokal seli na Irsko, v Dublin. Teden zatem (17. 12.) bo svetovni pokal v kultnem Val di Sole. Dan po božiču bodo dirkali v Belgiji, gostitelj je Gavere. Sledijo še tri dirke po novem letu in sicer, najprej belgijski Zanhoven (6. 1.), španski Benidorm (22. 1.) in francoski Besançon (29. 1.). Po osmih letošnjih dirkah je na vrhu moške elitne kategorije kar izenačeno, pri ženskah pa ima vodilna skoraj neulovljivo prednost.

Moški elite:

  • Laurens Sweeck (Belgija) 236 točk
  • Eli Iserbyt (Belgija) 230 točk
  • Michael Vanthourenhout (Belgija) 204 točke
  • Lars Van Der Haar (Nizozemska) 183 točk
  • Niels Vanderputte (Belgija) 139 točk

Ženske elite:

  • Fem Van Empel (Nizozemska) 290 točk
  • Puck Pieterse (Nizozemska) 195 točk
  • Shirin Van Anrooij (Nizozemska) 159 točk
  • Denise Betsema (Nizozemska) 156 točk
  • Ceylin Del Carmen Alvarado (Nizozemska) 152 točk

GP Città di Vittorio Veneto

Na eni pomembnejših dirk v ciklokrosu pri naših zahodnih sosedih je nastopil tudi Mihael Štajnar (Calcit Bike Team), ki je v močni zasedbi osvojil 29. mesto. Na dirki razreda C2 je v moški kategoriji slavil Nemec Marcel Meisen, drugi je bil Filippo Fontana, tretji pa Jakob Dorigoni. Med ženskami je bila najprepričljivejša Silvia Persico, druga je bila Eva Lechner, tretja pa Rebecca Gariboldi. Vrstni redi.

CX DP Slovaška

Žiar nad Hronom, slabih 200 kilometrov oddaljen kraj od slovaške prestolnice, je gostil državno prvenstvo. Pravka sta postala Martin Haring in Viktória Chladoňová. Chladoňová je stara šele 16 let, a ker na Slovaškem na startu ni bilo mladinske kategorije, je vozila v članski.

Naslovna fotografija Kristof Ramon / Red Bull Content Pool

Preberi še

Mednarodne dirkaške

Sledite nam