Rachel Atherton
10. avgusta 2021

Po39 zmagah še največji zaklad za Rachel Atherton. V Val di Sole vendarle tudi Aaron Gwin. Državni prvaki v Grčiji, v BiH, na Hrvaškem, v Avstraliji, na Novi Zelandiji, Danskem, v Ukrajini … Pidcock na Vuelto ter poleti in preleti na tretji dirki italijanskega pokala v spustu.

Ime ji je Arna

Rachel Atherton, kraljica spusta zadnjega desetletja in pol, petkratna članska svetovna prvakinja in šestkratna zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala, je četrtega avgusta povila dojenčico Arno. Rachel in Ollyju Daveju čestitamo tudi mi na mtb.si. Ali se bo novopečena mamica vrnila na dirke svetovnega pokala, bomo morali počakati še nekaj časa, a če pomislimo na Kanadčanko Catharine Pendrel, ki se je na tekmovanja vrnila že tri mesece po porodu, ali na nekdaj prvo damo krosa Gunn-Rito Dahle Flesja, ki je po porodu storila enako in se vrnila v slogu največjih, potem ni vrag, da tega ne bi storila tudi Rachel Atherton. @rachybox.

Aaron Gwin ne, Aaron Gwin da

Pred nekaj dnevi je kolesarska zveza ZDA objavila širok seznam potnikov za prihajajoče svetovno prvenstvo v gorskem kolesarstvu, ki ga letos gosti italijanski Val di Sole. Na seznamu sedeminštiridesetih gorskih kolesarjev in kolesark pa ni bilo velikega zvezdnika spusta Aarona Gwina.

Prvotna elitna članska šesterica je bila sestavljena iz imen: Charlie Harrison, Neko Mulally, Dakotah Norton, Luca Shaw, Dante Silva, Nikolas Nesteroff in Austin Dooley. Da so na seznam uvrstili Austina Dooleya, je bilo pričakovati, saj je na nedavnem državnem prvenstvu osvojil tretje mesto, medtem ko je Aaron Gwin osvojil šele peto mesto, čeprav mu je po kvalifikacijah kazalo mnogo bolje. Nato je s sobote na nedeljo sledil preborat in Dooley je “odletel” iz reprezentance, zamenjal ga je dvajsetkratni zmagovalec svetovnega pokala v spustu Aaron Gwin. Več izveš na tem mestu.

Olimpijski zmagovalec v krosu se podaja na špansko avanturo

Thomas Pidcock, ki je letošnjo prvo pravo člansko sezono v gorskokolesarskem krosu zabelil kar z olimpijskim zlatom, se bo v soboto pojavil na startu tritedenske cestne preizkušnje La Vuelta. Zmago bo branil olimpijonik Primož Roglič, Pidcock pa bo eden izmed pomočnikov Eganu Bernalu v ekipi Ineos Grenadiers. To bo prva tritedenska cestna kolesarska dirka za mladega Britanca, ki je letošnjo “cestno” sezono okusil le na dirki po pomorskih Alpah in Varu. Več na rtvslo.si.

Še nekaj državnih prvakov širom sveta

Kup državnih prvenstev se je odvilo v mesecu juliju. Tukaj so nekatera imena novih (starih) prvakov v krosu:

  • Ukrajina. Članska državna prvaka v olimpijskem krosu sta Oleksandr Konjajev in Jana Belomojna.
  • Srbija. Najhitrejša mladinca sezone 2021 sta Anja Nikitović in David Demer. Članski kroni sta si prislužila Jovana Crnogorac in Aleksandar Roman.
  • Poljska. Še zadnjič v bogati športni karieri je naslov najboljše osvojila Maja Wloszczowska, ki se konec sezone poslavlja od profesionalnega športa. Pri moških je belo-rdečo majico oblekel Bartlomiej Wawak.
  • Najhitrejši Latvijec etošnje sezone v krosu je Martins Blums, najboljša kroskantrijašica pa je postala Zane Kelpe.
  • Madžarska. Kata Blanka Vas je nova članska prvakinja v krosu. Veteran madžarskega krosa Andras Parti pa je še dvaindvajsetič oblekel majico državnega prvaka.
  • V Grčiji pri moških nič novega. Periklis Ilias je v svojo vitrino pospravil še eno zlato z državnega prvenstva. Pri dekletih si je to čast priborila Varvara Fasoi.
  • Avstrija. XCO je bil v domeni Mone Mitterwallner in Maximiliana Foidla, spust pa v domeni Davida Trummerja in Sophie Gutöhrle.
  • Švica. Jolanda Neff in Mathias Flueckiger sta dominirala v krosu, Yannick Beachler in Camille Balanche pa v spustu.
  • Danska prvaka v olimpijskem krosu sta Simon Andreassen in Caroline Bohe.
  • Hrvaška. Če si slučajno zgrešil kakšne Tahitre ali poročila na sestrski strani mtb.hr, potem zapišemo, da sta članska prvaka v olimpijskem krosu postala Matija Meštrić in Larisa Bošnjak. Med mladinci sta si majici državnih prvakov prislužila Fran Bošnjak in Anja Nadu.
  • Bosna in Hercegovina. Vedad Karić in Lejla Tanović sta nova stara državna prvaka v krosu.
  • Nemčija. Legendarni Manuel Fumić jeseni zaključuje profesionalno pot, ki jo je kronal s še enim naslovom najboljšega nemškega tekmovalca v olimpijskem krosu. Med ženskami si je naslov prislužila Leonie Daubermann.

Kaj pa drugod? Tudi z nekaj spusta

  • Na Novi Zelandiji sta najhitrejša spustaša sezone postala Samuel Blenkinsop in Jessica Blewitt. V krosu sta majici državnih prvakov oblekla Anton Cooper in Samara Maxwell.
  • Avstralija. Zakonca McConnell sta si pokorila konkurenco v olimpijskem krosu. Pri ženskah je zmagala Rebecca, pri moških pa Daniel. Spustaški kroni sta pripadli Troyu Brosnanu in Sian A’Hern.
  • Republika Južna Afrika. Zaenkrat sta znana samo članska prvaka v spustu. Pri moških je to poslal Theo Erlangsen, pri damah pa Frances Du Toit.
  • V Kanadi so si naslove v spustu razdelili Finn Iles in Casey Brown pri članih in Jackson Goldstone ter Emmy Lan pri mladincih.

Državne prvake Francije, Združenih držav, Švice, Španije … najdeš v starejših Mednarodnih dirkaških.

Rodeo na 3. dirki italijanskega pokala

Kompilacija padcev, uspelih in neuspelih reševanj iz kočljivih situacij in še kaj. Vrhunci tretje dirke italijanskega pokala, ki se je odvila v Sestrieru.

Naslovna fotografija Julian Mittelstaedt / Red Bull Content Pool

Prejšnje

Mednarodne dirkaške: Aggy brez Rampagea, Commencal 21 brez pokrovitelja

Sledite nam