Pumpaj Slo Zagorje
Ride Loose Riders Wheelbase Freestyle Giant Ciklo Centar
3. marca 2013

Svetovni prvakinji v treh kolesarskih panogah in olimpijski v dveh je bila v tretji etapi na Cipru kos le Blaža Klemenčič, a samo do defekta. Vosovi in Gigerju skupna zmaga Afxentie.

25-letna Nizozemka Marianne Vos je po sobotni zmagi v relacijski dirki na Cipru dobila še nedeljski kros in osvojila zmago v skupni razvrstitvi tridnevne etapne dirke Afxentia (UCI SHC). Za njenim hrbtom se je vrstni red precej premešal – Blaža Klemenčič, ki je dobila petkovo vožnjo na čas in bila v soboto tretja, je danes po defektu na 14. mestu zaostala 12 minut in v skupni razvrstitvi zdrsnila na 7. mesto.

Pri moških je še enkrat zmagal Fabian Giger in osvojil tudi skupno zmago. Urban Ferenčak je s krogom manj osvojil 40. mesto, skupno je 39.

Calcitov mladinec Gregor Krajnc je bil še četrtič tretji, tudi etapno dirko je končal na tretjem mestu.

Dvoboj le do defekta

Pobudo sta danes kmalu prevzeli Vosova in Klemenčičeva, ki jima je sledila le Katrin Leumann. Švicarka je v vzponih zaostajala, v spustih pa lovila vodilni. Približno na polovici dirke pa je Slovenka zaradi počene gume izgubila stik z Vosovo in vse možnosti za dobro uvrstitev. Kmalu je defekt ustavil še Leumannovo, a je tudi po menjavi ostala na drugem mestu. Marianne Vos je mirno nadzirala vodstvo in kolesarila proti zmagi na dirki in v skupni razvrstitvi. Zmagala je s prednostjo dveh minut in 10 sekund pred Katrin Leumann, ki se je prebila na drugo v skupni razvrstitvi.

“Danes sem želela le braniti rumeno majico,” je v cilju povedala Vosova. “Zadnja dva dneva mi je šlo res dobro in upala sem, da bom tudi zadnji dan dovolj dobra, da ostanem v vodstvu. Sprva sem skušala le slediti Blaži. Ko je žal imela defekt, sem nadaljevala v svojem tempu. Počutila sem se dobro, proga mi je bila všeč, tako da je šlo vse dobro. Neverjetno je zmagati. Zdaj imam dovolj točk za nastopanje v svetovnem pokalu.”

Ciprska serija Sunshine Cup, ki poteka tri zaporedne konce tedna, se konča v nedeljo 10. marca s še eno dirko v krosu prve kategorije UCI.

Marianne Vos

Marianne se je v zadnjih sedmih letih z gorskim kolesom kdaj zapeljala le iz lastnega veselja. Svojih simpatij do gorskega kolesarstva nikdar ni skrivala. Začela je kot trikratna nizozemska prvakinja v krosu še v svojih mladinskih letih (2003-2005). Po nastopu na SP 2005 v Livignu, ko je bila v krosu mladink 4. za Tanjo Žakelj, pa je v gorskem kolesarstvu ne najdemo več. V naslednjih letih je na cesti in v ciklokrosu osvojila skorajda vse, kar se da, naslov svetovne in olimpijske prvakinje ima tudi z dirkališča.

Kot je povedala pred sezono, želi letos ob nastopanju na cesti predvsem pretehtati, kakšne izzive naj si zastavi za prihodnost. MTB kros jo zelo privlači in možnost naskoka na zlato na OI leta 2016 v Riu še bolj. Zato jo bomo letos še videli na gorskem kolesu, a na SP zagotovo ne, saj bi nastop pretežko uskladila s SP na cesti.

www.cyclingcy.com

Na uvodni fotografiji Marianne Vos med današnjo dirko. Če se da malce lebdeti nad tlemi na kolesu za ciklokros, se da tudi na gorskem. Foto Erhard Goller/EGO Promotion.

Vrstni red tretje etape dirke Afxentia – kros

ženske elite, 22,4 km
1. Marianne Vos (Rabobank-Liv/giant) 1;32:45
2. Katrin Leumann (Švi, Ghost) +2:10
3. Corina Gantenbein (Švi, Fischer BMC) +3:03
4. Eva Lechner (Ita, Colnago Sudtirol) +3:25
5. Adelheid Morath (Nem, Sabine Spitz – Haibike) +4:05

14. Blaža Klemenčič (Slo, Calcit bike team) +12:00
15. Jovana Crnogorac (Srb, Orange Monkey) +12:15

moški elite, 28 km
1. Fabian Giger (Švi, Giant) 1;34:53
2. Jaroslav Kulhavy (Češ, Specialized) +0:20
3. Jan Škarnitzl (Češ, Sram Rubena Trek) +0:23
4. Nicola Rohrbach (Švi, Goldwurst-Power/Stockli) +0:58
5. Sebastien Carabin (Bel, Merida Wallonie) +1:44

40. Urban Ferenčak (Slo, Calcit bike team) -1 krog

Končna razvrstitev etapne dirke Afxentia

ženske elite
1. Vos 3;54:50
2. Leumann +6:43
3. Morath +7:48
4. Lechner +9:50
5. Spitz +11:03

7. Klemenčič +15:53

moški elite
1. Giger 3;46:46
2. Kulhavy +0:51
3. Škarnitzl +1:21
4. Wengelin +3:43
5. Lindgren +4:07

39. Ferenčak

Ride Loose Riders Wheelbase Freestyle Giant Ciklo Centar
Sledite nam