27. junija 2015

Strmi vzponi brez vmesne ravnine pretresli elitno druščino mtb maratoncev. Zrelost je triumfirala pred mladostjo. Veliki zmagovalec pri moških Lakata in pri ženskah Dahle Flesja. Noč na 75. mestu.

Obračun v Dolomitih

Dirka za svetovno prvenstvo v Val Gardeni je dodobra namučila prav vse tekmovalce. Spoštovanje pred traso je bilo opazno že pred dirko in med njo se je samo še večalo. Strmi vzponi, ki so zahtevali lep ritem brez zaganjanja, so bili velika ovira za manj izkušene tekmovalce.

V moški dirki favoriti na prvih mestih

Pri moških je Avstrijec Alban Lakata že na prvi klanec našel svoj dnevni ritem. Na koncu se je pokazalo, da je bil le ta zmagovalni. Prav na vseh delih proge je bil najhitrejši vsaj za 30 sekund. Na koncu je ta razlika znašala 2 minuti in 7 sekund.

Nekje do polovice dirke mu je sledila skupina desetih kolesarjev, na vzponu Sourasass pa je razpadla in ostala sta samo še Christoph Sauser in Leonardo Paez. Pred vstopom v zadnjo enoslednico pred ciljem pa je Sauser pospešil in prišel v cilj kot drugi. Paez je za njim zaostal 9 sekund.

To je za Lakato druga mavrična majica po letu 2010. Njegova izjava v cilju pove veliko: “To je bila verjetno moja najboljša dirka kdajkoli.”

S tem se je moral strinjati tudi Sauser, ki se je s to dirko poslovil od profesionalnega kolesarstva. “Danes bi moral imeti svoj najboljši tekmovalni dan, če bi hotel voziti skupaj z Albanom. Med dirko so mi misli sicer uhajale na to, da vozim zadnjo dirko, a me to ni naredilo nič hitrejšega,” je z nasmehom zaključil.

No, v dvaindvajsetih letih izjemno uspešne kariere je osvojil bronasto medaljo olimpijskih iger v Sydneyju, dve skupni zmagi v svetovnem pokalu, svetovno prvenstvo v krosu in trikrat svetovno prvenstvo v maratonu. Današnja srebrna medalja je spravljiv rezultat za zaključek tako bogate kariere.

Naš Lenart Noč je štartal na 108. mestu. Prav na vsakem vmesnem času je pridobil 10 mest. Sicer je imel po Passo Pordoi nekaj težav s počutjem in ni zmogel nadaljevati v istem tempu. Tako je prišel v cilj kot petinsedemdeseti od 124-ih, ki so končali dirko. Malo je razočaran nad drugim delom dirke, a če pogledamo vrstni red naprej, je za njim še veliko državnih prvakov in letošnjih zmagovalcev posameznih dirk. Svetovno prvenstvo ima pač svoje posebnosti in rezultat na žalost ni vedno tak, kot je sicer pripravljenost tekmovalca.

Gunn Rita in učna ura maratona

V ženski dirki je bilo vse jasno že kmalu po štartu. Norvežanka Gunn Rita Dahle Flesja je štartala s številko 55. Že na vstopu v klanec je bila v prednjih vrstah in na vrhu je imela 30 sekund prednosti. V svojem ostrem ritmu je tudi nadaljevala in se ni ozirala nazaj. Na koncu je zmagala s prednostjo 3 minute in 15 sekund. Zaradi njenega ritma se je ženska dirka raztegnila že kmalu po drugem vzponu in tako Annika Langvad kot druga in Sabine Spitz kot tretja, sta sami vozili do cilja. Spitzova je zaostala že za 9 minut in 29 sekund.

S to zmago je Gunn Rita osvojila že svojo deseto mavrično majico, šest od teh v maratonu. Dejala je, da je bila dirka v začetku naporna, ker je hotela vzpostaviti red že na začetku, ko pa je imela prednost, je vsa bolečina izginila in bila je samo še zabava. Razen na zadnjem vzponu, ko so malo pohajale moči. To je bila lepa predstava izkušene tekmovalke, ki je svoje moči lepo razporedila za celo dirko. S tem je pokazala, da je nanjo potrebno računati vsaj še dve leti!

Sellaronda Hero Festival

V okviru festivala je nastopilo še 72 Slovencev. Eni bolj eni manj uspešno. Posebej pa je potrebno omeniti zmago Milana Urbančiča na 60 kilometov v kategoriji master 4 in osmo mesto Petra Karadže na nadaljši razdalji v kategoriji master 3. Poleg njiju se je dobro odrezal tudi Matej Kainz z devetim mestom v master 2.

Ostali naši:

Sellaronda Hero

Slika organizator

Sledite nam