4. junija 2012

Četrta izvedba maratona s štartom in ciljem v Doberdobu v Italiji, večino trase pa na slovenskem Krasu. Ob številčni in kakovostni italijanski udeležbi na 60 km trasi Blaž Uršič na 9., Uroš Breški na 12. mestu.

V nedeljo so na Krasu izvedli četrti MTB maraton Kras (kot mu rečemo Slovenci) ali Granfondo del Carso (kot mu rečejo na drugi strani meje, kjer se začne in konča). Italijanski prireditelj Bike&Run iz Gorice novogoriškemu kolesarskemu klubu Djak zaupa večino trase, ki poteka po naši strani meje, po cestah, kolovozih in tudi singlih našega Krasa. Pravo, tresoče gorsko kolesarstvo, ki vsako leto terja tudi veliko počenih gum. “Veliko tekmovalcev trdi, da je trasa maratona Kras najzahtevnejša preizkušnja v pokalu Friuli MTB Challenge, čeprav ni veliko vzpona, pa je za dosego cilja potrebno veliko napora, znanja in sreče, saj kraški teren ne prizanaša nikomur,” je v poročilu na strani KK Djak zapisal Matej Pinosa.

Letošnji trasi sta bili znova dolgi 60 in 40 km. Za zmagovalca na dolgi trasi, mladega italijanskega masterja Davida Bevilacqua, je to pomenilo dve uri in 31 minut “na polno”. Do osmega mesta absolutnega vrstnega reda 60 km trase so mu sledili rojaki, veterani različnih kategorij. Na devetem pa je ciljno črto prečkal prvi Slovenec, Blaž Uršič iz kluba Orbea Geax. Drugi najhitrejši z naše strani je bil kar član KK Djak Uroš Breški, ki je sicer pomemben mož organizacije in so ga tokrat Djakovci prvič spustili na štart. V cilju je bil kot 12. in 4. v svoji kategoriji master 2.
Na krajši trasi je bil tretji in prvi med kuharji Valerio Lutman, šesti pa Primož Gulin – oba sta prekaljena udeleženca južnoafriške dirke Cape Epic.

Na obeh trasah skupaj je letos nastopilo 218 kolesarjev. Na dolgi jih od 143 na štartu kar 25 ni prišlo do cilja.

“Preveč birokracije, nešteto ur priprav, čiščenja prog, kilometri označevalnih trakov ter druge malenkosti so plačane z zadovoljnimi tekmovalci,” pravi Pinosa v imenu vseh slovenskih prirediteljev takšnih ali drugačnih gorskokolesarskih prireditev, med katerimi je maraton z dolgo traso bržčas najtrši oreh. Zato v koledarju Kolesarske zveze tudi ni niti enega – kraški je le v italijanskem, koroški maraton Črna luknja pa le v “podtalnem” koroškem pokalu. Imamo še vrsto izletov, ki jih prireditelji samovoljno poimenujejo za “maratone”, čeprav je povsem jasno, kakšnim merilom mora ustrezati gorskokolesarski maraton. Blizu temu imenu s 50 km traso pride le še maraton po poteh Erazma Predjamskega, ki pa se tudi otepa vpisa v koledar KZS.

Tako če seštejemo slovenske udeležence na čezmejnem Krasu in napol divjih maratonih, se večje število Slovencev vsako sezono pomeri na največjih maratonih v tujini – v Avstriji, Italiji in na Hrvaškem. Salzkammergut, Dolomiti, Sella Ronda, Garda … Škoda, pa je nastop na maratonu čistokrvna mtb avantura, zakaj ne bi imeli doma še kakšne? Menjajmo za recimo deset vzponov …

Poročilo na kkdjak.si s povezavama na vrstne rede in na obširno fotogalerijo

Na uvodni fotografiji Blaž Uršič (97) ob poznejšem zmagovalcu Davidu Bevilacqui na čelu vlaka kmalu po štartu v Doberdobu. Vse fotografije Matej Pinosa/KK Djak

Sledite nam