6. novembra 2016

V peskokopu v Podskrajniku pri Cerknici se je z zmago gostitelja Mateja Mugerlija začela sezona pokala v ciklokrosu.

Na svojevrstnem prizorišču, v peskokopu v Podskrajniku pri Cerknici, se je začela že četrta sezona nove dobe ciklokrosa v Sloveniji. Razmere za Pantal ciklokros Cerknica, prvo dirko od devetih pokalnih, so bile kar prijetne: dežja v nasprotju z raznobarvnimi opozorili le za vzorec, temperature prijazne za ta čas, le veter je občasno malo bolj bril.

Najštevilčnejša kategorija, združena članska in veteranska, se je na razgibano progo z enim resnejšim vzponom, ki ga je v pesku večina pretekla, odpravila kot zadnja. Po polovici tričetrt ure dolge dirke sta na čelu ostala Matej Mugerli in Aleš Udovič. Mugerli, sicer Novogoričan, zdaj pa že nekaj let Cerkničan, je v zadnjem krogu prvič prepričljiveje povedel in bil naposled prvi v cilju. Sledil mu je Udovič, na tretjem mestu pa nekdanji član Save Vladimir Kerkez.

Med starejšimi od 40 let je zmagal Miran Kurnik (KK Grega Bole Bled), med mladinci Matevž Govekar (MBK SportR.si), med dečki njegov klubski kolega Jure Rus, edina deklica na štartu je bila Zoja Kranjec (Calcit bike team), med trojico odprte dirke “za vse” pa je bil najhitrejši Rok Mahne.

Zmagovalec in prireditelj

Mugerli, sicer na cesti letos član ekipe Synergy Baku Cycling, v svoji karieri pa tudi že gorski kolesar pri Uni teamu oziroma Uni-FBI, je bil tudi tisti, ki je vlekel organizacijske niti pri KK Pantal, nato pa se v zadnjem trenutku odločil, da se poskusi tudi kot tekmovalec.

“Prireditev je v tako kratkem času, kolikor smo ga imeli za organizacijo, super uspela,” je po zaključku podelitve povedal Matej. “Imel sem dobro ekipo ljudi, ki jim lahko zaupam, razdelil sem naloge in je bilo. Najtežje je bilo trasiranje proge, saj je peskokop delal po 15. ure včeraj, šele potem smo se pod vodstvom Mateja Dakskoblerja lahko lotili dela. Pihalo je in nam potrgalo vse trakove. Zadovoljen sem, saj je marsikdo res užival na progi. Dinamična je bila in nikomur ni bilo dolgčas.”

Pa smo ga povprašali še o njegovi dirki. Prireditelj in zmagovalec? “Prej sem jo preskusil le približno, zjutraj pa za vsak primer prijatelju naročil, naj pripelje svoje ciklokros kolo. Vzel sem tudi svojo opremo, tudi kaj pozabil, in nato uro pred štartom preveril z glavnim sodnikom in organizacijo, če vse štima in če lahko dirko izpeljejo brez mene. In sem se odločil, da grem …”

“Ko sva povedla z Aletom, je malo vodil on in malo jaz. Na koncu sem moral iti na polno, drugače se ne da zmagati. En krog pred ciljem sem ga prehitel, na zadnji vzpon pa nato naredil dovolj prednosti. Niti nisem štartal zato, da bi zmagal, a ob taki podpori sokrajanov me je potegnilo. Vdušje je bilo fenomenalno. Brez takšne podpore dirke tako ali tako ne bi mogli organizirati.”

Matej bo sodeloval tudi pri organizaciji zadnje pokalne dirke 15. januarja v Vrtojbi, kjer bo zopet podpisan KK Pantal. Morda pa ga po današnji zmagi piči, da še na kakšni sede na kolo …

Naslednja priložnost bo že čez teden dni v Murski Soboti.

Več fotografij in vrstni redi v poročilu na prijavim.se

Preberi še
Pokal v ciklokrosu z nekaj spremembami
Pokal v ciklokrosu se začne 6. novembra v Cerknici

Na uvodni fotografiji Matej Mugerli na vrhu vzpona, vse foto AD

Sledite nam