28. novembra 2016

Nekaj novosti za prihajajočo sezono, nekaj želez pa ostaja v ognju za predstavitev zgodaj spomladi.

Tajvanska znamka komponent z dvema glavnima novostima za 2017: potopno sedežno oporo in vodilom verige. Nekaj posodobitev pri ostalih komponentah ter prototipi v fazi razvoja.

Prototipe so pripeljali tudi na sejem Eurobike, trenutno pa so še v sklepni fazi razvoja in pod budnim očesom tekmovalcev in ostalih testnih “zajcev”.

Up Down

Dobrodošla Funnova novost je vsekakor potopna sedežna opora, imenovana UpDown. Oporo odlikuje absolutno 0 stopinjsko obračanje po osi, po domače – je brez “pleja”. Na voljo je v dveh izpeljankah – notranjo in zunanjo. Aluminijasta ročica za nadzor sedežne opore se lahko vgradi na obe strani krmila, tako na spodnji ali zgornji del. Oblika in postavitev ročice pa posnema ročko menjalnika in se odlično prilagaja mestu postavitve.

Glava in potopni del sta kovana iz enega kosa. Na voljo bo v dimenzijah 27,2, ki bo imela 100 milimetrov hoda, ter 30,9 in 31,6, ki bosta nudili 125 milimetrov hoda. Teža se giblje od 570 gramov dalje plus 35 gramov za ročico.

Zippa

Druga novost so vodila verige Zippa iz aluminija 7050 in z nastavljivimi vodniki, ki so nastavljivi po višini in odmiku verige. Na voljo bo v izpeljankah ISCG, High Direct in Low Direct. Sistem z zagozdo omogoča prilagoditev odmika verige, vjedkan vodnik pa pokaže, do kod lahko nastaviš verigo glede na velikost prednjega verižnika (od 26 do 36 zob).
Zippa Taco Bashguard se pritrdi bodisi direktno na vodila ali pa na dodatno luknjo pri okvirju kolesa. Na voljo bo v dveh velikostih – za 26 do 32 zob in za 34 do 36 zob.

Black Ace

Krmilo Black Ace UD karbon ima posodobljeno geometrijo in ponuja naslednje tri možnosti ob enotni širini krmila, ki znaša 785 milimetrov. 7 milimetrov dviga, 5 stopinj vpogiba nazaj in teža 185 gramov, 15 milimetrov dviga in 8 stopinjski vpogib nazaj ter 192 gramov na tehtnici in 30 milimetrski dvig, 8 stopinj vpogiba, ter težo 195 gramov.

Fatboy Supreme

Krmilo Fatboy je dobilo konkurenco z enakim imenom in končnico Supreme. Z novim krmilom (Fatboy še vedno ostaja v ponudbi) so preizkusili tudi novo smer na področju obdelave aluminija. S tem je Supreme 80 gramov lažji kot Fatboy. Na voljo bo v dveh velikostih 810 in 785 milimetrov, teža pa 259 gramov za najširšo.

Kdaj našem trgu?

Novosti za 2017 pridejo iz proizvodnje v začetku leta 2017, v Sloveniji pa jih lahko pričakujemo v marcu, najkasneje aprila.

Prototipi

V sklepni fazi razvoja in testiranja so tudi XC pedala z aluminijasto osjo in po dosedanjih pričevanjih tudi zavidljivo nizko težo. Testirajo se tudi v naših krajih. Kaj več ob uradni predstavitvi.

www.funnmtb.com

Na naslovni fotografiji osvežena krmilna opora Strippa. Foto Funn.

Sledite nam